Nya ST studierektorer allmänmedicin Västmanland

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Läkemedelssymboler i Cosmic
Advertisements

Med fokus på äldre med psykisk ohälsa
Uppföljning av återbesök inom planerad specialiserad vård modell för registrering, uppföljning och redovisning till den nationella väntetidsdatabasen.
Medicinska indikationer – Kejsarsnitt på moderns önskan
SPUR – vad är det? Utvecklingen av kvaliteten i läkares vidareutbildning Sveriges läkarförbunds och Svenska Läkaresällskapets stiftelse för utbildningskvalitet.
Sven Engström Distr.läk. Med.dr. Primärvårdens FoU enhet Jönköping
Uppföljning av rehabilitering efter stroke
VG Primärvård. Beslut VG Primärvård Grundtankar för VG Primärvård Stärka medborgarens och patientens ställning Ge medborgare och patienter.
Övergripande studierektorsfunktionen Sörmland GRUNDUPPDRAG Huvuduppgifter för Övergripande studierektorerna är att på sjukvårdsledningens uppdrag skapa.
Sven Karlander Övergripande studierektor UMAS Nya ST i Region Skåne.
Samråd enligt 12 kap 6 § miljöbalken
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Lars Weinehall, prioriteringsordförande
DIVISION Service Innovationer och upphandling Ett helt nytt sätt att tänka efter före Theresa Hägglund Upphandlingsjurist Norrbottens läns landsting.
PRIO- dialog Psykisk ohälsa Ur primärvårdens perspektiv i VGR
Befolknings- och Företagsstatistik i Västmanland
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Resultat: Vi ser en ökning av antalet tillfällen av utevistelse och promenader. Antalet boende som får erbjudande om utevistelse har ökat, under den tredje.
USam Huvudsyfte: Ge större möjlighet till effektivare samverkan genom att skapa en samlad lägesbild USam ska tidigt säkerställa att samverkan sker mellan.
BjH 8 mars BjH 8 mars
Våra koldioxidutsläpp Koldioxidutsläpp per capita i Västmanland(kg)
Nationell Kvalitetsdag för primärvården 2009 Fortbildning för Allmänläkare i Kronobergs län Resultat från SFAM-Kronobergs Fortbildningsenkät.
Årsrapport 2013 RMPG Rehabilitering och smärta. Aktiva grupper 2014 Ryggmärgsskador FoU Smärta.
Rekrytering av sjuksköterskor Nuläge Nuläget – rekryteringsbehov sjukskötersketjänster Totalt rekryteringsbehov: Cirka 50 tjänster (varav.
Tätortsdatabas för Västmanlands län GIS, men sen då? - ”TRÅK-GIS” Standardisering Strukturering Kvalitet Tillgänglighet Ajourföringsrutiner Datautbyte.
Arbetsgång vid överflyttning av patientinformation från lio
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Landstingen och regionerna i diagram och siffror Jämförelsetal för verksamhet och.
Västmanland, Södermanland och Uppsala län
Nya ST SOSFS 2015:8 Gäller alla med legitimation efter 1 maj 2015
Landstingsplanen Målområde 1 – en god och jämlik vård och hälsa Jämlik vård och hälsa För att motverka av ökade hälsoskillnader.
Samhälls- och hälsokommunikatörer i Västmanland. Idé Samhälls- och hälsokommunikatörer för KAK och Västerås –Vidareutveckling av tidigare framtagen samhällskommunikatörsutbildning.
Sjukvårdsrådgivningen Björn Gustafson
Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några.
Sida 1 Så ser svensken på fritidshus 2007 Synovate Temo för Nordea Anna Bäcklund
Vårdval Gotland Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Vårdval Gotland steg för steg.
Samhällsorientering för nyanlända. Förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare (SFS 2010:1138) 11 § Länsstyrelserna ska främja och.
Förbättringsområde Personer, listade på Wetterhälsan, med akuta vårdbehov ska söka akut vård på rätt vårdnivå.
Mottagandet på riks och stiftsnivån. Riksnivån  kommuner har slutit avtal om att ta emot människor med uppehållstillstånd  Av dessa kom 14,5%
Att få hypertonipatienter med högt BMI att gå ned i vikt.
Mätning: Arbetssätt som möjliggör sammanhållen vård i hemmet
JOBBGARANTI I VÄRMLAND EFTER VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET
Regionkommun i Dalarna 2019
Neurorehabilitering i Primärvården
Inspektioner vid akutmottagningar i Värmland och Gävleborgs län
Sammanfattning av nationellt vårdprogram för cervixcancerprevention
Beloppet på fördelas enligt följande
Left hand side is the P (Plan) Right hand side is DSA (Do Study Act)
Projekt Mobila team/lösningar
Bättre diabetesvård med nytt personcentrerat arbetssätt
HbA1c <50 efter kost beh
Vård- och behandlingsgarantin - en del av patientlagen
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Vuxenpsykiatriska mottagningen 1 & 2 Köping
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Ny Remissrutin till BUP
Omställningen av hälso- och sjukvården
Länsstyrelsen information Energihandlingsplan Landstinget Västmanland
Barn som anhöriga Ett projekt som Habiliteringscentrum deltar i utifrån ett nationellt projekt.
Oplanerad mottagning med IT stöd ger kraftiga förbättringar i telefontillgänglighet, produktivitet, kvalitet och arbetsmiljö Presentation av oss, Varför.
Vårdvalsråd 20 mars Helena Lagerlöf Anna Björk
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
För alla läkare under hela karriären
Styr- och ledningssystem för specialiserad sjukvård
Skördeutfall 2018 Västmanland.
Delregional samverkan Nordöstra Skåne
De nya svenskarnas röst !
Prognospresentation Västernorrland.
Rapport första halvåret (H1) 2019 Sömnmedelsförskrivningen för äldre i Västmanland Athir Tarish Informationsläkare, Läkemedelskommittén.
Presentationens avskrift:

Nya ST studierektorer allmänmedicin Västmanland Kjell Jansson Terese Ring

ST läkarsituationen allmänmedicin Västmanland maj 2018 Vi har nu ca 82-83 ST läkare i allmänmedicin i Västmanland, ytterligare på väg in. 180425 hade vi 80 ST läkare och då uppdelat på vårdgivare enligt: Regionanställda 38, Praktikertjänst 31, Capio 6, Mitt Hjärta 3, Servicehälsan 1 och Kungsör 1. Det är en lätt övervikt för kvinnor, ca 55%.

Fördelning antal ST läkare per 1000 listade per kommun Västerås Stad 1/2378 Sala 1/11315 Fagersta 1/4471 Surahammar 1/3345 Skinnskatteberg 1/2214 Norberg 1/2898 Köping 1/5190 Arboga 0 Kungsör 1/843. Hallstahammar 0

Jämförelse med närliggande län Snittet över länet ligger på 1/3412. Jämfört med andra län ligger vi nu bra till, vi har gjort en rejäl upphämtning. Dalarna 1/2778 Sörmland 1/4100 (budget för 1/3200) Örebro 1/3750 Uppsala 1/4400 (mål 1/3880)

Rimlig nivå av ST läkare i allmänmedicin? Vi som studierektorer bedömer att vi närmar oss gränsen för antal ST läkare i nuläget där vi kan erbjuda en bra utbildning inom allmänmedicin i Västmanland, då med tanke på att vi ska kunna erbjuda alla våra ST läkare en bra ST tjänstgöring med en bra handledningssituation, möjlighet till sidotjänstgöringar samt kunna erbjuda alla de obligatoriska kurserna.

Ständigt arbete med att förbättra ST utbildningen Vi arbetar nu med målet att alla ST läkare ska ha en individuell utbildningsplan, vilket är obligatoriskt. Vi ser även över hur en årlig uppföljning med återkoppling till studierektorer kan se ut Vi kan i nuläget erbjuda alla de obligatoriska kurserna förutom Allmänmedicinskt arbetssätt inom rimlig tidsram och i landstingets regi. Vi samarbetar med kliniker för sidotjänstgöringar för att lösa eventuella problemområden.

Belastad situation kring sidotjänstgöringar Stor rekrytering som skett sista tiden. Många av de obligatoriska sidotjänstgöringarna har nu ”kötid” fram till 2022/2023 vilket kan innebära att tiden för ST tjänst kan behöva förlängas i vissa fall, särskilt om tidigare tjänstgöring får tillgodoräknas och den sammanlagda tjänstgöringstiden här i Västmanland planeras bli kortare än 60 månader. Vi har sökande som söker ST tjänst som arbetat som stafettläkare inom primärvård med handledning under lång tid och önskar komplettera med sidotjänstgöringar för att bli färdiga specialister, där finns svårigheter att tillmötesgå deras önskemål med tanke på situationen som råder när det gäller sidotjänstgöringarna. Vi får allt svårare att justera i sidotjänstgöringsscheman i samband med sjukdom eller föräldraledighet. I nuläget kan vi inte se att antalet utbildningsplatser kan utökas på sidotjänstgöringar utan att kvalitén blir påverkad i för stor utsträckning. Problemet med tillgång till sidotjänstgöringar är liknande i större delen av landet och därför svår att avhjälpa genom sidotjänstgöring i andra landsting. Det finns även en ny problematik som vi upplever i samarbetet med kliniker med sidotjänstgöring där några av våra ST läkare inte har genomgått AT tjänstgöring och därmed är sämre rustade för sjukhustjänstgöring än tidigare. Upplevd stor frånvaro pga många obligatoriska kurser mm

Prioritering, sökande ST tjänst anknytning till länet önskemål från vårdcentraler att anställa särskilda läkare som de har kontakt med Anställning av ST läkare på vårdcentral som uppfyller kriterier för en bra handledningssituation men ännu inte har någon ST läkare samt till de mottagningar som enbart har en ST läkare, då vi ser fördelarna med att vara minst två ST läkare på samma mottagning i form av ökad trivsel och möjlighet till samarbete och stöd av varandra, ST läkare emellan. goda referenser Studierektor ska tillfrågas innan vidare samtal på mottagning med tilltänkt ST läkare sker.

Dispensansökan I övrigt rekommenderas att vi följer de riktlinjer kring dispensansökningar som redan finns när det gäller antal ST läkare per mottagning och tillgång till fasta specialister på mottagningarna men med tillägg: vid dispensansökan för fler ST läkare än 1/2000 listade ska tidsperioden för dispens uppgå till minst 8 veckor för att ansökan ska handläggas.

SPURINSPEKTION VÅR 2019