Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Följ med oss på resan in i Det nya arbetslivet
Advertisements

Arbetsplatslärande - ett annorlunda sätt att lära
Välfärdsteknologi inom äldreomsorgen – erfarenheter från Sverige
Teknik 1 utifrån förmågorna och centrala innehållet Vad teknik är
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Ett arbete med att etablera
Näringsdepartementet Hur kan den kommande innovationsstrategin för Sverige stödja internationalisering? Sara Modig Nationella Klusterkonferensen Karlstad.
Bibliotekens utveckling och behovet av samordning Mötesplats inför framtiden Borås, 13 oktober 2004 Gunnar Sahlin.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Mäta för att leda Introduktion skapa förutsättningar att förstå sammanhang, identifiera förbättringsarbeten och följa dess effekter på resultat.
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Digitala steget Ett offentligt Sverige i världsklass
”Vägen mot e-samhället”
Vuxenutbildningens roll i kompetensförsörjning för Tjörns arbetsliv Diskussion
God hälsa och positiv livsmiljö för alla i Jämtlands län Bäckedals folkhögskola Uppdaterat: Långa och korta kurser inom olika gamla.
Organisera vattentjänsterna för framtiden. Vattentjänstorganisationernas utmaningar Klimatförändringen ställer nya krav på dricksvattenproduktion och.
Strategiska perspektiv på verksamheten
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Ett axplock från Kommunerna i Stockholms- regionen – En lägesbeskrivning år 2014 Ett stöd för problem- formuleringar och prioriteringar kopplat till KSLs.
Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg
MIK och digital delaktighet Göteborg 9 september 2015 Örjan Hellström, Kerstin Wockatz,
Presentation Förbundsmötet 2016 Etapp 1, Organisationsutredning.
Ny verksamhetsidé Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.
6.Kunskapsstyrning vägen till bättre ekonomi! Anders Ekholm Annika Wallenskog Ingrid Bengtsson-Rijavec Mats Bojestig, moderator.
Undersökning om svenskarnas inställning till digitalisering i välfärden Genomförd av TNS Sifo våren 2016 på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting.
Myndighetens nuläge och strategi för framtiden – här finns utmaningarna! Svensk Inkasso den 21 april 2016 Christina Gellerbrant Hagberg rikskronofogde.
Ny e-hälsovision, vad händer nu? Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Jean-Luc af Geijerstam, utredare eHälsomyndigheten Sofie Zetterström, vice.
Innovationer för framtidens sjukvård i Stockholms läns landsting Daniel Forslund (L) innovationslandstingsråd Innovationsroteln, Liberalerna i SLL.
Regionbildning på gång? 18 augusti Lång dags färd mot ……? ?
Den digitala vägen till morgondagens vård och omsorg Patrik Sundström, programansvarig för eHälsa Center för eSamhället, Avdelningen för digitalisering.
Tre nya län 2019 Studieförbunden 10 oktober 2016.
Trygghetsteamet Övergripande målsättning Äldreomsorgen ska sträva efter att lyfta fram och aktivt arbeta med det friska hos de äldre. Genom rehabilitering.
Nationella rådet Annika Krook. Stort fokus på samordningsförbund Mer medel till Finsam Åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro Socialförsäkringsutskottets.
Vård i förändring med digitalisering som drivkraft
Hälsa på samhället nivå
Tempen på införandet av e-hälsa
Vem ska rädda världen? Exempel på undervisning för hållbar utveckling
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Timeline – eHälsa i Jämtlands län
Den nationell läkemedelslista – så ser förstudien ut
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Linköping Samverkan i Söderhamn.
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Tillsammans för en smartare välfärd
2016: Ökade intäkter, men också ökade kostnader Kommunsektorn +22 mdr Landsting och regioner +3 mdr
På jakt efter en smartare välfärd
Välfärdens finansiering
Träff 11 Välkomna!.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Vi står inför en stor digital förändring som ger oss nya möjligheter att skapa en smartare välfärd. Utbildningen "Att leda digital förändring” syftar till.
För föräldrar till barn 6-12 år
Vad innebär regionbildningen?
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
IBIC/ICF Digital delaktighet Öppna jämförelser
Ekonomi Tillbakablick Tillväxten och dess utmaningar Arbeta smartare.
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Hur kan digitala flöden underlätta, effektivisera och stärka ärendehanteringen?
E-identitet för offentlig sektor, Efos
Att leda och genomföra transformation WS 3 Region 10
Kommundirektören och digitaliseringen
Den offentliga sektorns arbetsmarknad – vilka är utmaningarna?
Rättviks kommun ”Här är alla digitala medborgare”
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
Agenda Bakgrund/utgångspunkt - för Västkom idag
Interreg eTeam Personalens upplevelse av digitalisering och ny teknik
Ekonomirapporten maj 2019 Anders Knape, ordförande Annika Wallenskog, chefsekonom Välkomna Anders. Hej och välkomna till presentation av vårens Ekonomirapport.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Superkommun I en föränderlig värld
LIF e-hälsa 2019 Hur bidrar Sveriges forskande läke­medels­industri till visionen ”Sverige bäst i världen 2025”? Urval hemsidan.
Presentationens avskrift:

På jakt efter en smartare välfärd - den digitala vägen till morgondagens hälsa Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa Sveriges Kommuner och Landsting

Inledande iakttagelser Digitalisering är ett medel som möjliggör förändring, men inget mål i sig Att införa digitala lösningar utan att förändra arbetssätt, har sällan positiv effekt Att införa digitala lösningar utan att ersätta arbetssätt, ger ingen eller ringa effektivisering En dålig manuell process blir inte bättre av att bli digital Att göra det lättare att administrera, leder sannolikt till mer administration. Inte säkert till det bättre. Tekniken finns redan. Vår förmåga och våra incitament att förändra oss är den stora utmaningen. Digitalisering är ett medel som möjliggör förändring, men inget mål i sig Att införa digitala lösningar utan att förändra arbetssätt, har sällan positiv effekt Att införa digitala lösningar utan att ersätta arbetssätt, ger ingen eller ringa effektivisering En dålig manuell process blir inte bättre av att bli digital Att göra det lättare att administrera, leder sannolikt till mer administration. Inte säkert till det bättre. Tekniken finns redan. Vår förmåga och våra incitament att förändra oss är en utmaning, oavsett om det handlar om digitalisering. – Exemplen är många

Procentuell ökning av antalet invånare och de demografiska kraven

75 kommer att vara det nya 45… Så de kommande 30 åren kommer kännas kommer jag vara 75 år…. 75 kommer att vara det nya 45… Digitalisering är ett medel som möjliggör förändring, men inget mål i sig Att införa digitala lösningar utan att förändra arbetssätt, har sällan positiv effekt Att införa digitala lösningar utan att ersätta arbetssätt, ger ingen eller ringa effektivisering En dålig manuell process blir inte bättre av att bli digital Att göra det lättare att administrera, leder sannolikt till mer administration. Inte säkert till det bättre. Tekniken finns redan. Vår förmåga och våra incitament att förändra oss är en utmaning, oavsett om det handlar om digitalisering. – Exemplen är många Så de kommande 30 åren kommer kännas som om de aldrig hände!

65% av dagens elever kommer att vara sysselsatta med yrken som inte existerar idag MacArthur Foundation Påverkar arbetsmiljön, men dessutom Dessutom påverkas alla jobb av digitaliseringen. Även befintliga jobb inom offentlig sektor får en något annorlunda kravprofil. Livslångt lärande nödvändigt i en komplex och global värld En arbetsmarknad som utvecklas och förändras skapar ett ständigt behov av kompetensutveckling. Inte minst behöver den digitala kompetensen uppdateras i takt med utvecklingen. Återkommer i diskussionerna sedan kring kompetens.

Digitalisering förändrar förutsättningarna för värdeskapande radikalt - i alla delar av samhället

Vi har redan sett det inom många områden

Istället för läkemedel? Bara början?

Digitaliseringens exponentiella kraft - Priset för att läsa mänskligt dna 2008 2001 2016 2022

Hälsa och självständighet

18 oktober 2017: AlphaGo Zero, Dator lär sig 3000 års mänsklig kunskap på 40 dagar

Varje organisation eller system är perfekt designat för att åstadkomma det resultat man åstadkommer Deming & Batalden

Det är inte de nya idéerna som är svåra att ta till sig Det är de gamla som är svåra att släppa

Digitalisering – mycket snack, men lite hockey… Recept för ökad framdrift? Förändringsledning på alla nivåer Styr-, värde-, och ersättningsmodeller Nya kompetensprofiler Ökade investeringar Kultur- och värderingsskifte Vänd på bevisbördan och värna förändringsagenterna Användardriven utveckling Underlätta involvering – ta vara på innovationskraft utifrån Lagstiftning och regelverk Kvalitetssäkring i flera dimensioner Samverkan, samverkan, samverkan

Tack!