Könsroller och jämställdhet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Husets Historia Så här kan möjligen ett utav de första hemmen ha sett ut på stenåldern- en grotta. Egentligen är det ingen specifik person som har.
Advertisements

Syfte och upplägg Syftet med undersökningen är att få information om svenskarnas kunskap och inställning till samarbete mellan våra grannländer utifrån.
Puberteten.
Industri och demokrati i sverige
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Människans äldsta historia
Kvinnorna utgör 51% av jordens befolkning utför 66% av allt arbete får 10% av inkomsterna äger 1% av egendomen - Diakonias jämställdhetspolicy.
VIKINGARNA.
STATARNA På 1800-talet i Sverige jobbade människorna med jordbruk. För att mäniskorna kunde hitta jobb måste de var gifta. De jobbade mycket men de fick.
Kvinnor i konfucianismen Av Theresa Kelleher. Kvinnor i konfucianismen under den klassiska perioden Kelleher börjar med en översikt över konfucianismen.
Rättigheter under 1800-talet
Jämställdhet i hemmet! Pappan jobbar. Mamman är hemma med barnen.
Det var en gång en pojke... men hur går det sedan...
KÖNSROLLERKÖNSROLLER BLAND UNGABLAND UNGA. Blått Eller Rosa? Varför börjar allt så tidigt? För att unga är lättare att påverka Vem och av vad påverkas.
Unga och våld - en analys av maskulinitet och förebyggande verksamheter Delrapport inom uppdraget att ta fram kunskapsstöd som är inriktat på attityder.
Manligt och kvinnligt i massmedia
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
De valda och de smorda: eliter, kön och den nordiska moderniteten Anita Göransson, Linköpings universitet Kön och makt-konferensen, Reykjavik, november.
BEFOLKNING Johannes Olsson, Annan, Övriga skolor –
Hur man skriver en argumenterande text.
Vi kom tvåa och trea efter tuffa matcher mot Lindome men Vilma var lika glad i alla fall… Snickarcupen.
Mjukt, hårt och blandat -formgivning för din vardag
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Leila Jasmin Aisha Mola-i
Kläd Sponsor profil KIF Hemma Röd Dress 32 ”Tryck på arm trycks med vit text” Förutom ”Witting” som trycks i KIF BLÅ 32.
Genus Manligt & kvinnligt.
1800-talet.
Livet i Romarriket Levande historia 7: s ,
Jämställdhetsintegrering inom förskola och skola
Industriella Revolutionen
Individer och grupper Samhällskunskap åk 5 ht 2015.
Arbetsmarknadspolitiska insatser för kvinnor och män Hur effektiva är programinsatser utifrån ett könsperspektiv? Christer Gerdes.
Undersökning om svenskarnas inställning till digitalisering i välfärden Genomförd av TNS Sifo våren 2016 på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting.
Lunds Tekniska Högskola | Internationella avdelningen LTH | Studera Utomlands Andrea Tarlé Borgström - INTERNATIONELLA AVDELNINGEN, LTH.
Sida 1 Så planerar svensken sin semester 2006 Synovate Temo för Nordea SVERIGE Ingela Gabrielsson
Lag & Rätt Rättssamhället Rättssamhället Straffskalan Straffskalan Vilka brott begås? Vilka brott begås? Vem begår brotten? Vem begår brotten? Straff.
Jämställdhet Vad är det?.
Jämställdhet Vad är det?.
Träna svenska A och B Häfte 5 Siffror och verb.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Vikingatiden Historia åk 4
Svenska språkets historia
Familjeekonomi Samhällskunskap åk 4.
Sveriges befolkning Och välfärd.
Post-industriellt samhälle, serviceländer, rika länder, nord, väst
Svenska språkets historia
Vatten finns i olika former
Vatten finns i olika former
Kommunikation och information
Och vecka 7 BE LJUD ® BrucElvis
Och vecka 8 A BE LJUD ® BrucElvis
Temperaturen stiger För nu kommer vecka 37 BE
Sveriges befolkning Och välfärd.
Östersjöriket Sverige
Kommunikation och information
FN-dagen uppmärksammas varje år den 24 oktober.
KURR Kamratskap & Kunskap Utbildning & Utveckling
Diagram, kombinatorik & sannolikhet
sanátana dharma – den eviga läran
Etik & moral.
Etik & moral.
Arktis.
Individer och gemenskaper
Globala Arbetskraftskostnader En internationell jämförelse av arbetskraftskostnader inom tillverkningsindustrin Augusti 2013.
Jämställdhet.
BEFOLKNING Johannes Olsson, Annan, Övriga skolor –
EXEMPEL Ökade välfärdskostnader 1 2 Brännpunkt Konsekvenser för staden
Tonåren är en väldigt speciell 
Presentationens avskrift:

Könsroller och jämställdhet Vad betyder det???

Skriv på whiteboarden vad du tror att begreppet betyder Könsroller Skriv på whiteboarden vad du tror att begreppet betyder Förväntningar som finns på tjejer respektive killar beroende på vilket kön de har

Hur ska en tjej vara? Hur ska en kille vara? Ska tjejerna vara mjuka och känsliga? Ska killarna vara tuffa och hårda? Ska killarna strunta i skolan och läxor och tjejerna vara duktiga i skolan och plugga? Ska tjejerna byta däck på bilen och måla om huset? Ska killarna dammsuga och tvätta kläder? Kan killar bli förskollärare och tjejer bli brandmän?

Fundera – är det någon skillnad på killar och tjejer? Gör arbetsbladet: Kille eller tjej – är det någon skillnad? Kille eller tjej - är det någon skillnad?

Skriv på whiteboarden vad du tror att det betyder jämställdhet Skriv på whiteboarden vad du tror att det betyder Alla, oavsett kön, har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

Jämställdhet för länge sedan I historien har männen oftast skött arbetet ute på fälten oc kvinnorna tog hand om hemmet, barnen och djuren. Fram till 1960-talet jobbade de flesta män medan kvinnorna var hemma och skötte städning, matlagning och barnen. På 1970-talet hände något; kvinnor fortsatte att arbeta utanför hemmet även om de gifte sig och bildade familj. Då började männen ta större ansvar för barnen och hemmet. Hur ser det ut hemma hos dig? Vem gör vad? Vem gör vad i ditt hem? Fyll i tabellen och jämför dina svar med en kompis.

Vad vuxna gör under ett dygn

De mest jämställda länderna i världen Island Finland Norge Sverige Filippinerna Irland Nya Zeeland Danmark Schweiz Nicaragua