”Brainstorming” - möten i smågrupper, efter gruppering av miljömål

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Patientsäkerhetslagen
Advertisements

Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram med Nya skånska klimatmål Tommy Persson Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Förbättringsområde enligt handlingsplan: ___________________________________ Mål: ________________________________________ Aktivitet (åtgärd/förändring.
Regionala miljömålsdagen 8 juni 2011 Lars Nyberg.
Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/18/EU av den 4 juli 2012 om åtgärder för att förebygga och begränsa faran för allvarliga olyckshändelser där.
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
Prioriteringsverktyg för tillsyn och prövning enl miljöbalken
Miljö och. Scientific America, 1899 Bild från Naturvårdsverket.
Behov av habilitering och rehabilitering
Xxx skolans/universitetsförvaltningens miljöledningssystem Möte ÅÅMMDD
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Riskhantering Säkrare resultat genom systematisk riskhantering
Attraktiv kust - Norra Bohuslän - Förutsättningar och strategier.
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
Tillsynsplaner Länsstyrelsens tillsyns- och stödverksamhet enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor.
Miljödepartementet. Meddelande om bättre genomförande av EU:s miljölagstiftning, COM (2012) 95 Hur står det till med genomförandet av vår gemensamma.
6. Inventera projektets resursbehov
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Vad krävs av de bibliotek som går med? LIBRIS - det nationella biblioteksdatasystemet Tomas Friberg – ”Biblioteksportalen”
Brukarundersökning 2014 Enkät till brukare på dagverksamhet.
Mall för årsplaner i SSP VFA Mall för årsplaner i SSP Kartlägg Beskriv lokalområdet och de ungas levnadsvillkor i området. -det objektiva.
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
Vattenförsörjningsplaner
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1 Regional årlig uppföljning av miljökvalitetsmålen Naturvårdsverkets anvisningar.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Statliga stöd i alkoholpolitiken – Påverkas ungas alkoholkonsumtion? (RiR 2010:21) Gudrun Antemar Michael Kramers, Ulrika Strid, Magnus Gimdal och Anders.
Miljösamverkan Skåne Verksamhetsplan
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Miljömålen Linda Tollemark
Risker med förorenade områden i länet
Södra Sveriges folkhälsoarbete ”En KRAM i skuggan” Emma Carlstedt
Myllrande Våtmarker.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten Företagsträffar hösten 2011.
God bebyggd miljö. Övergripande vision Gäller alla kommuner Glömmer inte landsbygd Nu miljömål På sikt total hållbarhet Ta sats för snabb ökning Ett län.
Kvalitetsutveckling - administrativa processer
Organisationsförändring -hur påverkas arbetet med intern kontroll
Myndigheternas ansvar - marknadskontroll
Myh.se Kvalitetsarbete konst-och kulturutbildningar Utvecklingsarbete Steg 1 utarbeta en strategi för kvalitetsarbetet Arbetsmetod: diskussion med konstnärliga.
Regional årlig uppföljning av Hav i balans samt levande kust och skärgård Lyncmöte 2 september 2015.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Kommunnätverk Giftfri vardag Lync-möte med länsstyrelserna 22 sept
Lönekriterier – ett stöd till chefer. Varför lönekriterier?  Att ha tydliga lönekriterier är en förutsättning i samband med lönesättning.  Kriterierna.
Mål i Södertälje Miljökontorets mål för människors hälsa.
Behovsutredning & viktning Martina Norberg
Miljömålstyrd tillsyn på kommunal nivå En intervjustudie om några kommuners erfarenheter Martina Norberg Miljövetarprogrammet, Linköpings universitet.
Den kommunala energi- och klimatrådgivningens (EKR) utvecklingsresa.
Infrastruktur Marks kommun
Vad är tillräcklig tillsyn?
En mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård ett av de nya nationella målen för folkhälsan
Regional Vattenförsörjningsplan
Benchmarking 2 Förbättringsarbete
Länsstyrelsen tillsynsvägledningsuppdrag
Utveckla lönebildningen
Ulrika Owen och Helena Löfgren, Folkhälsomyndigheten
Vi står inför en stor digital förändring som ger oss nya möjligheter att skapa en smartare välfärd. Utbildningen "Att leda digital förändring” syftar till.
Energiförsörjningen och miljön
”Skyddande ozonskikt”, 4 september 2018.
Identifiering av viktiga processer och nyckelfunktioner
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2018 Skypemöte 6 sept
Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Om bildspelet Det här bildspelet är tänkt att vara ett stöd till dig som ska kommunicera hur kontinuitetshantering hänger ihop med andra områden. Det kan.
Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet
Aktuellt från miljömåls-uppföljningen
Om bildspelet Det här bildspelet är tänkt att vara ett stöd till dig som ska kommunicera hur kontinuitetshantering hänger ihop med andra områden. Det kan.
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2018 Skypemöte 6 sept
Presentationens avskrift:

Målstyrd tillsyn i Sundbyberg Behovsutredning och tillsynsplan – en arbetsprocess ”Brainstorming” - möten i smågrupper, efter gruppering av miljömål Nio medarbetare, var och en är med i 2-3 grupper Varje grupp har 2-3 möten En i varje grupp är sammankallande och redovisande Gruppernas arbete redovisas så småningom i storgrupp Klimatmål Giftfri miljö, skyddande ozonskikt, säker strålmiljö Gröna mål God bebyggd miljö Smittskydd, säkra och redliga livsmedel/dricksvatten Skydd av djur Ansvarsfull alkoholservering, ansvarsfull försäljning av tobak och folköl 2018-09-22

Behovsutredning, forts Gruppen inventerar faktorer som kan påverka tillsynsbehovet (omvärldsbevakning) Nationella mål och delmål Regionala mål och delmål Lokala mål EU-direktiv Förändringar i lagar och förordningar Direktiv och önskemål från centrala verk Eventuella tillsynskampanjer, nationella och regionala Lokala förhållanden Miljö- och hälsoutredning 2006, Stockholms miljöförvaltning Politiska önskemål 2018-09-22

Behovsutredning, forts Gruppen identifierar vilka verksamheter som bör bli föremål för tillsyn utifrån riskbedömning/betydelse för uppfyllelse av olika mål samt utifrån hur verksamheterna sköter sin egenkontroll Gruppen uppskattar den ”bastid”/tid till administrativt arbete, klagomål, anmälningar, MSA, ritningsgranskning mm som åtgår inom respektive målområde (i dagar) Gruppen föreslår olika riktade tillsynsinsatser/projekt och uppskattar respektive projekts tidsåtgång (i dagar) Gruppen prioriterar respektive projekt utifrån allvarlighet, storlek och trend (max 3x3x3 poäng) 2018-09-22

Behovsutredning, forts Möte i storgrupp Respektive grupp redovisar sitt arbete och vilka tillsynsprojekt de ser ett behov av kommande år. Storgruppen har möjlighet att komma med synpunkter på projekt och prioriteringar, och justeringar kan göras av uppskattad tid, typ av projekt och prioritering av projekt. En sammanställning av alla gruppers arbete görs i excel-filer, en för varje målområde. En totaltid för ”bastid” och en totaltid för ”riktad tillsyn” räknas fram. Nu vet vi vad vi ser ett behov av att göra nästa år och (ungefär) hur lång tid det kommer att ta. 2018-09-22

Tillsynsplan Utifrån behovsutredningen görs tillsynsplanen för nästkommande år. Eftersom behovet av tillsyn är större än vad befintliga resurser medger måste en prioritering göras. Prioriteringen görs utifrån tillgängliga resurser (av personal) samt utifrån den viktning av projekten som är gjord i behovsutredningen. ”Bastiden” kan inte prioriteras bort, det är sådant som ”måste” göras. Det är inom tillgänglig tid för riktade insatser som prioriteringar kan göras. Behovsutredning och tillsynsplan tas upp i nämnden för beslut. Politiska prioriteringar kan göras. Tillsynsplanen bryts ner till personnivå. Alla får en ”egen” tillsynsplan med de tillsynsprojekt som han/hon ska genomföra kommande år. De individuella planerna följs upp flera gånger under kommande år. 2018-09-22