Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lokala miljövärden Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.
Advertisements

Säkerhetsrisker vid svenska kärnkraftverk Rolf Lindahl, Greenpeace.
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Höga elpriser! Hur kommer det sig och vad kan göras åt det?
Växthuseffekten – så fungerar den
Fossila bränslen och växthuseffekten
Kärnkraften och dess radioaktiva avfall
Vill du bli ett energigeni?
Vad är orsaken till problemet?
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
SMÅSKALIG VATTENKRAFT
Lokala klimatförändringar i Östersund
Olika energi källor Skilj mellan förnyelsebara och ej förnyelsebara energikällor (fossila bränslen eller material)
Energiformer och energikällor
Kostnad för olika energikällor
Utmaningarna i energiomställningen
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el?
Energiteknik Teknik direkt s
Energilösningar för framtiden Energikonferensen i Gimo 8 maj 2012 Andres Muld.
EARTH HOUR Vi har arbetat med energi och hållbar utveckling. Tillsammans har vi gjort ett energiträd som berättar var ifrån vi får vår energi, vilket.
Energiportalen 15 februari 2006
Värmeverk Här värms vatten, ingen elproduktion
Vattenkraft.
Hur fångas energi?.
Energikällor.
Växthus-effekten The Greenhouse Effect.
Den framtida (el)energiförsörjningen?
0 Johan Swahn, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG.
Energiförsörjning.
Vind, vatten och jord
Energisamhällets framväxt
Klimatet och tillväxten Fredrik Larsson Ekonomifakta.
Global uppvärmning Vad gör vi åt det?.
SMÅSKALIG VATTENKRAFT Lars Rosén Nässjö, 25 april 2009
Chalmers, Energi och miljö, Fysisk Resursteori
Energianläggningar Ångkraft El- och/eller värmeproduktion
Energiteknik Teknik direkt s
Klimatpåverkan från några vanliga livsmedel
Elcertifikat Sverige SMÅSKALIG VATTENKRAFT STÖD MED GRÖNA CERTIFIKAT I SVERIGE CHRISTER SÖDERBERG SMÅKRAFTVERKENS RIKSFÖRENING NÄSSJÖ 25 APRIL.
BRÄNSLEN och vår miljö Annika Adolfsson.
Ekologi Läran om hur växter djur och andra levande varelser är beroende av varandra.
TURBINEN Används i vattenkraftverk, kärnkraftverk, jetmotorer och förbränningsverk Nyckelord: turbin, rotera, energi, kraft, driva,
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el?
Uthållig kommun i Kalmar län Möjligheterna att producera biogas från kommunalt avfall Emmaboda Stefan Svenaeus Regionförbundet i Kalmar.
De prioriterade energimålen El-effektiviteten ska öka Förbrukningen av fossila bränslen ska minska.
Hållbar utveckling.
Naturresurser En resurs från naturen som vi kan använda oss av.
Sverige nettoexportör av el Ökad elproduktion Effekthöjning på befintliga kraftverk Utbyggnad av vindkraft, småskalig vattenkraft och biokraftvärme. Minskad.
Vad minns du från förra lektionen?
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
En inledning till pararbete i åk 8
Energi Åk
När man talar om att någonting har försurats menar man att det har fått ett för lågt pH-värde. När någonting har försurats i naturen beror det på att.
Energimyndighetens långsiktsprognos 2008 Presskonferens Jonas Paulsson, Energimyndigheten
Av: William, 8E. Biobränslen Bränslen har funnits länge, men har påverkat miljön på ett dåligt sätt, dessa kallas Fossila Bränslen. Endast nyligen har.
Vad är energi? Åsa Kallebo, Stenungskolan, Stenungsund –
Hållbar utveckling.
El i samhället Ett bildspel om hur el produceras, transporteras, om elens miljöpåverkan och framtidens möjligheter.
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Sveriges ansvar för energi och klimatpolitik
Klimat och miljö.
Produktion, handel och transport
Hållbar utveckling? Hållbar framtid?
Uppdaterad Finsk Energiindustri
Elåret Finsk Energiindustri.
Riksdagspartierna och energipolitiken
(uppdaterad ) Finsk Energiindustri
(uppdaterad ) Finsk Energiindustri
Presentationens avskrift:

Fördelar Nackdelar Vindkraft släpper i stort sett inte ut någon koldioxid alls under sin livscykel. Har inga bränslekostnader. Påverkar det omgivande landskapet och ger upphov till buller Beroende av att det blåser. Har stora investeringskostnader. Biomassa är en stabil energikälla med geografiskt väl spridda tillgångar och liten politisk risk. Genom att använda biomassa i kraftproduktionen i stället för fossila bränslen minskar man koldioxidutsläppen betydligt. Om biomassa hanteras på rätt sätt är det koldioxidneutralt på sikt. Svårt att säkra leverans av större volymer. Att använda biomassa för att producera el är för tillfället dyrare än att använda energikällor som kol, gas och kärnkraft. Vattenkraft medför i stort sett inte några klimat- eller miljöpåverkande utsläpp. Ger stabil och storskalig elproduktion. Fungerar som reglerkraft. Vattenkraftverk har lång ekonomisk livslängd. Vattenkraftverk innebär stora ingrepp i landskapet och påverkar ekosystemen i berörda vattendrag. Stora investeringar krävs för att bygga ett vattenkraftverk. Naturgas kan användas som ett övergångsbränsle på vägen mot ett mer hållbart energisystem.  Ger en flexibel elproduktion och kan användas som reglerkraft. Naturgas blir mer konkurrenskraftigt allt eftersom koldioxidpriserna stiger. Förbränning av naturgas medför koldioxidutsläpp, men utsläppen är lägre än vid förbränning av andra fossila bränslen. Vissa regioner som exporterar naturgas präglas av politisk instabilitet. Naturgas är en dyrare energikälla än andra fossila bränslen. Kärnkraft har låga koldioxidutsläpp under hela livscykeln. Möjliggör stabil och storskalig elproduktion. Kostnaderna för bränsle, drift och underhåll är normalt relativt låga. Högaktivt avfall, som använt kärnbränsle, måste lagras i säkert förvar under mycket lång tid. Stora investeringar krävs för att bygga ett nytt kärnkraftverk. Kol ger stabil och storskalig elproduktion. Kolkraft har konkurrenskraftig produktionskostnad. Bränslekostnaden är låg och kolmarknaderna fungerar väl. Kolkraftverk släpper ut stora mängder koldioxid. Teknikerna för att minska koldioxidutsläppen från kolkraftverken är dyra. Kolbrytning medför stor inverkan på landskapet och infrastrukturen.