Statistisk uppföljning av Agenda 2030

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
UPPFÖLJNING I KOMMUNERNA 10 MARS Agenda Syfte Process och målgrupp Rapportering Summering.
Advertisements

Sandra Lagerkvist och Ida Knutsson. 2 Mål för folkhälsan, prop. 2002/03:35 Övergripande mål för folkhälsopolitiken: Skapa samhälleliga förutsättningar.
Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Nationella Kvalitetsregister ur forskningens perspektiv - idag och framtiden
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Fossilbränslefritt Kronoberg
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Hållbart - effektiv politik för grön strukturomvandling
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Välkomna till tvärsektoriellt miljömålsmöte 21 okt 2015
En plattform för samhällsekonomisk analys
Mötet kommer att spelas in med ljud
Stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
På gång om Frisk luft målet.
Aktuellt från Miljödepartementet RUS Nobelmöte 2013
Planeringsunderlag för klimatanpassning och klimat- och energi
Nyckeltal för socialtjänst
Index för att mäta företags kapacitet att energieffektivisera
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Uppdraget Tillväxtverket, ESF-rådet och Jordbruksverket ska lämna ett gemensamt förslag till Framstegsrapport till Näringsdepartementet. Rapporten är gemensam.
Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (FEAD)
Naturvårdsverket på RUS Nobelmöte
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Johanna Sandahl Delegationens arbete, regeringens planer och
Miljömålen består av tre slags mål
Reflektioner kring FU 2012 Enheten för miljöekonomi vid institutionen för nationalekonomi med statistik, Göteborgs Universitet. Magnus Hennlock
Sommarskola, Örebro Universitet augusti 2018 Sara Frankl,
GRÖN INFRASTUKTUR – nu och framåt
Tisdag – “Nya” aspekter som dyker upp med anledning av Agendan.
Viveka Palm Vice avdchef Regioner och Miljö, SCB 
Utsläpp från konsumtion – vad mäter vi och vad finns det för utvecklingsmöjligheter? Anders Wadeskog, SCB.
Vi gör Sverige rikare genom att få människor och företag att växa
miljömål.se Nobelmötet 7 december 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet
Pär Vikström Utredare Folkhälsomyndigheten 22 september 2016
Samordning av miljöinformationsförsörjning Inte nytt men ”nystart”
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
- ett verktyg för ANDT-uppföljning Introduktion
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Regional årlig uppföljning Ingen övergödning 2018 Skypemöte 11sept Emilie Vejlens, RUS och Länsstyrelsen i Gotlands län Emmelie Johansson, Enheten för.
Nationella riktlinjer
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Evidensbaserade miljöanalyser
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Aktuellt från miljömåls-uppföljningen
Hållbar utveckling måste vara
LSG Uppföljningsrapport
Nämndernas/styrelsernas utvärdering av arbetet med budget 2005
Förslag till framstegsrapport om genomförandet av partnerskapsöverenskommelsen Övervakningskommittén maj 2019 En framstegsrapport om genomförandet.
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Funktionshinderspolitik i Göteborgsregionen 7 mars 2019 Linnéa Björk och Erik Lindqvist Länsstyrelsen Västra Götalands län.
Agenda 2030-delegationen.
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2019
Presentationens avskrift:

Statistisk uppföljning av Agenda 2030 Nobelmötet 2017

Regeringsuppdrag om statistikbaserad analys av Sveriges genomförande av Agenda 2030 Baserat på tillgängliga data och resultat analysera hur Sverige i dagsläget lever upp till målen och delmålen i Agenda 2030 Med utgångspunkt i förslaget till globala indikatorer lämna förslag på nationella indikatorer som täcker alla mål och delmål Utarbeta förslag till nationell rapporteringsstruktur avseende såväl nationella som globala indikatorer Lämna förslag på integrerade indikatorer som sammanväger två eller alla tre dimensionerna av hållbar utveckling och redovisa områden där det vore önskvärt med integrerade indikatorer men där det inte i nuläget finns sådana och lämna förslag på process och tidplan för at ta fram sådana förslag

Frivillig utvärdering HLPF Global rapport Frivillig utvärdering FN Globala databasen Nationell uppföljning Regeringen Nationella indikatorer Annan nationell information Resultat från andra nationella uppföljningar Nationella listan Statistisk uppföljning Analyser Globala indikatorer Proxy-indikatorer

Förslagen

Styrning En struktur för samordning av den nationella utvecklingen, produktionen och tillgängliggörandet av den statistiska uppföljningen av Agenda 2030 En lagändring kring användning av information från primärvården för statistikändamål Ett tydligt sammanhållet statistikansvar för området funktionshinder Upplevelser av och förtroende för det offentliga läggs till inom statistikområdet demokrati

Indikatorer och fördjupade analyser Hot och våld mot vissa yrkesgrupper (journalister, politiker och fackliga företrädare) Hedersrelaterat våld och förtryck Antibiotikakonsumtion och antibiotikaresistens (inspirera global uppföljning) Nationellt mått på multidimensionell fattigdom Utveckla barnperspektivet i uppföljningen Utveckla uppföljningen av situationen för personer med funktionsnedsättning, koppla ihop register och urvalsundersökningar Identifiera indikatorer om situationen för HBTQI-personer som kan inkluderas i den nationella listan Identifiera indikatorer som är möjliga och relevanta att följa på regional eller lokal nivå

Rapportering och tillgängliggörande Samla så mycket som möjligt av SDG-statistiken i Statistikdatabasen och/eller andra maskinläsbara databaser Ta fram ett anpassat gränssnitt som möjliggör ett modernt och flexibelt uttag av statistik för olika målgrupper Årliga rapporter om läget, mer detaljerade i samband med HLPF-rapportering Tematiska uppföljningar Analys av avstånd till måluppfyllelse

Utmaningar? Inga stora utmaningar på indikatornivå….MEN… Fattigdom och situationen för de som inte syns i statistiken – kan vi samarbeta bättre med civila samhällets aktörer? Hur kan vi koppla ihop de tre benen i hållbarhet? Hållbarhets- räkenskaper? Hur förbättrar vi helhetssyn och användarperspektiv? Samarbeta med de som kan annat än det vi kan?

Vad är miljöräkenskaperna? - Input ger ett output

Varför finns miljöräkenskaper? I Sverige påbörjades arbetet i början på 90-talet i samband med Nationalräkenskaperna (SNA93) Ett utvecklingsprojekt delat mellan SCB (statistik), KI (värdering, modellering) och NV (miljötillstånd) Det internationella arbetet med miljöräkenskaper samordnas via FN:s handbok, SEEA Central Framework En stor del av utvecklingen i EU har drivits av Eurostat. (Räkna med miljön! SOU 1991:37)

Stora regionala skillnader * 2015 Bruttoregionprodukt och sysselsatta är preliminär

Miljösektorn hjälper till med teknikomställning

Vad händer 2018? Löpande under året publiceras statistik Utsläpp till luft på kvartals- och årsbasis Miljömotiverade subventioner på årsbasis Miljöskatter på årsbasis Materialflöden på årsbasis Miljöskyddskostnader på årsbasis Konsumtionens klimat – och luftutsläppspåverkan Och en del annat…. Några specialprojekt Projekt inom ramen för Naturvårdsverkets forskningsprogram om konsumtionens miljöpåverkan avslutas (PRINCE) Tillsammans med Tillväxtverket ser vi vad turism- och miljöräkenskaper kan bidra med för information Det globala statistiksamfundet fortsätter att driva utvecklingen kring miljöräkenskaper framåt Hitta till www.scb.se/mi1301 - Miljöräkenskapernas hemvist