Regler, plikter och moraliska lagar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Etik och moral Vad innebär det?.
Advertisements

Liten begreppsgenomgång
Hur vet vi vad som är rätt/fel?
Etik Hur ska vi vara mot varandra?
Dygd- och plikt Elin Palm.
Fixa 11 och 13 Kant ( ) Department of Philosophy, Linguistics and Theory of Science.
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
-Protestantiska frikyrkor-
Etik- Modet att välja!.
Etiska resonemangsmodeller
Ta ställning och handla!
Etik.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Etikkursen - översikt.
Etik & Moral RELIGION HT-14.
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
Etik och moral.
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Fyrvaktarens kepp Av Britt Engdal Viktor blir retad, han springer till fyren. Dörren är öppen. Han ser fyrvaktarens käpp. Viktor blir nyfiken på den gamla.
MORIA: Immanuel Kant.
Elin Palm Filosofienheten, KTH
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
MORIA: Medeltiden. Medeltiden (ca 400 – ca 1500 Teodicéproblemet Naturrätt Moralens natur (Dygder, plikter, sinnelag) Fri vilja.
ETIK - MORAL.
OLIKA FORMER AV ETIK.
RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?
Dygdeetikens frågor Vilken karaktär bör jag ha? Vilket slags människa bör jag vara? Hur bör jag leva?
Kant ( ) Department of Philosophy, Linguistics and Theory of Science.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
SAMHÄLLET – Är människor, grupper och organisationer som agerar tillsammans för det gemensamma intresset.
Handlingars moraliska status Förbjudna Påbjudna Tillåtna Rätt/orätt.
Filosofi 1.
MORIA: Feministisk historiekritik. Feministisk kritik Feministiska förhållningssätt till filosofin Kvinnor och filosofins historia.
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Etik.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Leva tillsammans.
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Etik och moral.
Konsekventialism: en handlings moraliska status bestäms alltid av hur den förhåller sig värdet av möjliga utfall. Pliktetik: en handlings moraliska status.
ETIK. VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik? MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral,
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
GRUNDERNA I ETIK Grundläggande termer och teorier i relation till religion och livsåskådningar.
Pliktetik: Kant. Kant försöker påvisa att den ”Moraliska Lagen” är den samma som det rena (praktiska) förnuftet. M.a.o. den grundläggande, mest fundamentala,
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
Etik- att göra det rätta Metaetik Kan man alls säga att det finns det rätt eller fel i moraliska frågor. Detta är något man funderar över och diskuterar.
I dagligt tal är etik och moral samma sak. En livskompass som hjälper oss att orientera oss i den etiska terrängen dvs verkligheten.
Normativa moralteorier är abstrakta strukturer som klassificerar människor, handlingar och utfall (sakförhållanden) i värdetermer, och framställer ett.
Etik - Att göra det rätta.
Etik och framsteg. Intuitionism vs. det moraliska sinnet Intuitionisterna (Samuel Clark under talet; följer Cudworth, Henry More; Cambridge Platonisterna)
Det kategoriska imperativ-testet: (i) Formulera din maxim. I situation S utför jag H i syfte att uppnå Ä.
Etik – vad är det? Grundläggande problem och modeller med utgångspunkt i Inledning till etiken.
Vad vägleder eller hjälper dig när du ska avgöra vad som är rätt eller fel? ETISKA REGLER/MODELLER; PLIKT- eller REGELETIKEN, KONSEKVENSETIKEN, SINNELAGSETIKEN.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Alla har en livsåskådning
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Och hur ska man göra rätt?
Svåra moraliska diskussionsfrågor
Etik och moral.
Buddhismen.
Den som säger sanningen är fri! Om sanningsbegreppet.
Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
Religion.
ETIK Att göra det rätta….
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Presentationens avskrift:

Regler, plikter och moraliska lagar. Kantianism Regler, plikter och moraliska lagar.

Immanuel Kant (1724-1804)

Vad är kantianism? Kantianismen sätter upp regler och plikter för handlandet. Varför du gör något blir mer intressant än vad handlingen får för konsekvenser. Att följa moraliska plikter är förnuftigt (smart). Att bryta mot sådana regler bryter mot förnuftet och mot vår känsla för rätt och fel.

Kategoriska imperativet 1. Vi bör handla på ett sånt sätt att det kan upphöjas till allmän lag. 2. Människor bör behandlas som mål och aldrig som medel.

Filosofen Immanuel Kant formulerade det kategoriska imperativet, ”den allmänna befallningen”, som ni såg på den föregående sidan. Man kan se det som en variant på den gyllene regeln: ”man ska göra mot andra så som man själv vill bli behandlad.”. Tanken är att man bara ska göra saker som går att göra till en lag som gäller alla. Om man tänker på mord t.ex., så går ju inte det att upphöja till allmän lag, för då skulle mänskligheten dö ut.

Vad går att höja upp till allmän lag och vad går inte?

Exempel och problem med pliktetiken Exempel på lagar/plikter som inte skulle fungera: Allmän lag: alla ska mörda  alla dör. Allmän lag: alla stjäl  anarki. Problem med pliktetiken: Skulle det inte vara okej att ljuga för att rädda någon från att bli mördad t.ex.? Finns det inte olika viktiga plikter? Kan man inte rangordna dem på något sätt?

Den galna motorsågsmördaren Tänk dig att en vettskrämd människa som säger att hon är förföljd av en galen motorsågsmördare kommer springandes till dig och ber dig att få gömma sig hos dig. Den påstådda motorsågsmördaren frågar dig sedan om du har sett henne. Ljuger du för att skydda henne?

Hur skulle du rangordna plikter Hur skulle du rangordna plikter? Vilka är viktigast och minst viktiga för dig?