Dagens program 13.00: Hej och välkommen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vård och omsorgscollege Södra Norrland
Advertisements

Gunilla Kajrup, proj.ledare Mikael Lennartsson, bitr.
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
Vård- och omsorgscollege Nu på vår skola!. Verklig utbildning För viktigt jobb Där du behövs.
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Vilka ansvarar ytterst för Vård och omsorgscollege i Sverige?
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
Förslag till regional handlingsplan för Socialfonden i Västsverige 26/ Strukturfondspartnerskapet.
Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
Karin Wisén Staxler, Vård- och omsorgscollege
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Vård- och omsorgscollege
Stora pensionsavgångar Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Krav på mer kvalificerade kunskaper Åldrande befolkning.
Verksamhetsuppföljning. Årlig uppföljning av verksamheten Verksamhetsuppföljning Självskattning Regional Lokal om man vill.
Europeiska socialfonden: EU-medel + nationella anslag:270 milj kr Projektens medfinansiering:161 milj kr...ett verktyg för att finansiera EU-strategin...
1 Självvärdering av kvalitetskriterier - Halland.
KIVO Kvalitetssäkrad inkludering i vård och omsorg – (2012)
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Analys- och planeringsperiod 1-9 mån Avslutningsfas 1-3 mån Genomförande 2-3 år Förstudie RESULTAT EFFEKTER Avstämning med ESF Vad kännetecknar en förstudie?
Vid en specifik arbetsplats möter personalen dessa frågor med nyfikenhet och delar med sig av sina kunskaper, men också för att själv lära. I en specifik.
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
Utvecklingsområden inom utbildning och kompetensförsörjning
Övergripande inriktning Europeiska socialfonden i Stockholm 2017
De 33 skånska kommunernas intresseorganisation
Framtidens yrken och kompetenser i Västerbotten – Vård och omsorg
Regionalt perspektiv Aktuella frågor
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Vad är på gång i VO-College?
Regionalt perspektiv Aktuella frågor
Självvärdering av kvalitetskriterier-Sörmland
Vad vet ni om Vård och Omsorgscollege?
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Syftet Det övergripande syftet med Vård- och omsorgscollege är att bidra till att säkra kompetensförsörjningen av framtidens behov av kompetent och.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Förändringsteori Utlysning 2017/00484 breddad rekrytering för arbete
kvalificerade kunskaper
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Välkommen till chefsdag i Vård och omsorgscollege
Fokus Yrkesutbildning VO
Fokus Yrkesutbildning VO
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Vad är VO-College? - en berättelse om Skåne
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Certifierad samverkan
- Regional nätverksträff
Fokus Yrkesutbildning VO
...mellan arbetsliv och utbildning!
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Nationell satsning för att långsiktigt stärka och utveckla yrkesutbildningen i landet Syfte: Underlätta introduktion och etablering på arbetsmarknaden.
Lärlingskompassen Inkluderande kompetensförsörjning inom
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Välkomna till en workshop om språkutveckling
Fokus Yrkesutbildning VO
Syfte för samverkan inom Vård och omsorgscollege Södra Norrland
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Regionala Vård- och omsorgscollege
Regionala Vård- och omsorgscollege
22 regionala VO-College 91 lokala VO-College 218 kommuner 19 regioner och landsting 90 privata verksamheter 140 gymnasieskolor 181 gymnasiala vuxenutbildningar.
Språkstöd KIVO-C Kvalitetssäkrad Inkludering Inom Vård och Omsorg Uppsala län –
Planeringsdag med lokal styrgrupp Karlskoga-Degerfors
Fokus Yrkesutbildning VO
Välkommen till Regional Handledarkonferens 29 nov 2018
Tanum
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Presentationens avskrift:

Dagens program 13.00: Hej och välkommen 13.10: Aktuellt i Vård- och omsorgscollege 13.30: Ungdomsutbildningen Vård- och omsorg 14.00: fika, diskussion och vernissage 14.30: Vuxenutbildningen Vård- och omsorg 15.00: Jämställd regional utveckling 15.30: Frågor och avrundning

Aktuellt i Vård- och omsorgscollege Kronoberg Gymnasiala Vård- och omsorgsutbildningar i Kronoberg: Innehåll, upplägg, APL, ungdomsutbildning och vuxenutbildning, vad kan man när man är klar? Jämställd regional utveckling

Uppdraget nationellt Skapa förutsättningar för hållbara regionala och lokala VO-College Ansvara för kvalitetskriterierna Bidra till att utbildningar och jobb inom vård och omsorg är attraktiva, stimulerande och intressanta Ta fram nationella riktlinjer

Nationella riktlinjer Validering Handledarutbildning

https://www.vo-college.se/

Samarbetspartners Kommuner och landsting Privata arbetsgivare Kommunal, Vision, Vårdförbundet Offentliga och privata utbildare Arbetsförmedlingen

VISION för Vård och Omsorgscollege Kronoberg ”Ett gott liv i södra Småland genom kompetenta och stolta medarbetare”

Vård och Omsorgscollege Kronoberg, deltagande aktörer Region Kronoberg Länets åtta kommuner: Växjö, Ljungby, Markaryd, Uppvidinge, Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Älmhult Attendo, Växjö Fria Gymnasium, Lernia, Eductus, KUI Kommunal Linnéuniversitetet, Arbetsförmedlingen, Vårdförbundet

VO-College VO-Collegevecka 42 Jämställd regional utveckling ESF Deltävling Yrkes-SM Upplevelseverkstäder Handledarens dag 16 april 2018 APL år 8 och 9, obligatoriskt 2018

Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning” Mer information finns på: www.vo-college.se/ESF

Förväntade resultat och effekter Övergripande är att långsiktigt stärka och utveckla yrkesutbildningen i landet för att tillgodose den kompetensbrist som råder inom vissa yrkesområden, för en förbättrad matchning mellan utbildning och arbetsmarknadens behov samt för att underlätta introduktion och etablering på arbetsmarknaden. För denna utlysning specifikt, är förväntat resultat att primärt bidra till utvecklade och förstärkta samverkansstrukturer mellan berörda branscher och utbildningsanordnare och myndigheter med avsikt att ge nationell effekt för yrkesutbildningen.

Att bryta och motverka könsstereotypa utbildnings-och yrkesval I denna utlysning läggs extra stor vikt vid Att bryta och motverka könsstereotypa utbildnings-och yrkesval Att utveckla och förstärka former för hur yrkesutbildning kan verka för ökad inkludering och lika möjligheter för alla att etablera sig på arbetsmarknaden

Utlysning består av olika delar För Vård och omsorgscollege del är det i det här sammanhanget mest relevant/intressant att vidareutveckla samverkansformen genom att inrikta ett projekt på: Öka yrkesutbildningens attraktionskraft inklusive nya/utvecklade former för arbetsmarknadskunskap och rekrytering Öka utbildningskvalitet, med särskilt fokus på ett ämnesintegrerat arbetssätt och verklighetsbaserat lärande inklusive utveckling av arbetsplatsförlagt lärande, APL

Ökad utbildningskvalitet - inklusive utveckling av arbetsplatsförlagt lärande (APL) Utmaning 1 Strukturer och stöd för lärande och utveckling på arbetsplatserna behöver vidareutvecklas som ett led i att attrahera fler, både kvinnor och män att söka sig till yrket. Genom utvecklade strukturer och ett ändamålsenligt stöd för arbetplatslärande ökar möjligheten både till yrkesutveckling för medarbetare i stort och för att stödjande funktioner i form av handledare och språkombud får en ”mylla” att verka i. Vad vill vi uppnå? Att ett förslag till gemensam definition av begreppet arbetplatslärande inom VO-College samverkansstruktur ska vara framtaget. Definitionen av arbetplatslärande är känd och har börjat tillämpas inom strukturen.

Ökad utbildningskvalitet - inklusive utveckling av arbetsplatsförlagt lärande (APL) Vad vill vi uppnå? Ökad samverkan mellan vård- och omsorgsutbildningar med språkstöd och arbetsplatser med utbildade språkombud som grund för språkutveckling i syfte att stärka språk och kommunikationskompetensen i branschen.   Tydliggjort hur regionala VO-College kan samverka kring språkutvecklande yrkesutbildning och arbetsliv samt hur den nationella nivån kan stödja utvecklingen.

Ökad utbildningskvalitet - inklusive utveckling av arbetsplatsförlagt lärande (APL) Utmaning 3 Efterfrågan på APL – platser inom vård och omsorg ökar och metoder för ändamålsenliga och nya sätt att handleda behöver utvecklas, som komplement till det arbete som görs i dag. Vad vill vi uppnå? Metoder för ändamålsenliga sätt att handleda är framtagna. Potentialen med steg 3 handledare har synliggjorts genom att studera hur denna roll utvecklas och vilka stödstrukturer som kan kopplas till den. Förslag på hur uppdraget kan utformas är framtaget.   VO-College nationella handledarutbildning är uppdaterad bland annat ur ett normkritiskt perspektiv.

Fotograf: Catarina Lindahl-Petäjä

Fotograf: Catarina Lindahl-Petäjä

Fotograf: Catarina Lindahl-Petäjä

Fotograf: Catarina Lindahl-Petäjä

Fotograf: Catarina Lindahl-Petäjä

Fotograf: Catarina Lindahl-Petäjä

Fotograf: Catarina Lindahl-Petäjä

Fotograf: Catarina Lindahl-Petäjä

Frågor att ta med Hur kan du/ni jobba på din arbetsplats med - Prao 2.0 Studerande och handledning Utifrån jämställdhet och likabehandling för en bättre kompetensförsörjning?