Digital plattform Delaktig kommunikation

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Uppföljning som verktyg Magnus Lagercrantz För ett samhälle där alla kan delta på lika villkor oavsett funktionsförmåga.
Kompetensplattform Västra Götaland Westum
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Hjälpmedelsinstitutet
Framtidens detaljplaner Vad görs för att möta kraven?
Tillgänglighet till webben – en del i den nationella handlingsplanen 29 oktober 2002 Sören Hansson Tillgänglighetscentret vid Handikappombudsmannen.
Folkhälsa och funktionshinderspolitiken - hälsa på lika villkor
/ L.Ring Erfarenheter från olika utsiktspunkter Lennart Ring Forums aktiviteter ska stimulera nätverksbyggande bland företrädare för vårdbyggnadsplanering,
Teknik 1 utifrån förmågorna och centrala innehållet Vad teknik är
Ett öppet arbetsliv!- Handisams arbete med arbetsmarknadsinsatser
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
- vidareutveckla metoder för jämställdhetsintegrering, - skapa forum för erfarenhetsutbyte om jämställdhetsintegrering, - informera.
Aktualiteter SPSM; döv-hörselområdet
Välkomna Inkludering av barn och ungdomar med hörselnedsättning inom förskola/skola sep 2011.
Regional digital agenda för Östergötland
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Hur kan informationsflödet i detaljplaneprocessen effektiveras
Kan vi mäta den handikappolitiska utvecklingen?
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
1 ICT och hållbarhet del 3 Maria Noring Miljöstrategisk analys, fms Centre for Sustainable communications KTH Digital närservice i Vilhelmina november.
Funktionshinderspolitiken
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
En plattform för samhällsekonomisk analys
Välkomna till en dag om eArkiv
”Vägen mot e-samhället”
”Vägen mot e-samhället”
Försäkringskassans roll i samverkan
Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, makt och inflytande Foto: Colourbox.
Vägar till en jämlik hälsa
Agenda myndighetsmötet 21 mars
Välfärdsteknologi.
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Nationellt råd Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Socialstyrelsen samt Sveriges Kommuner och Landsting utgör Nationellt råd för finansiell samordning.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Strategiska perspektiv på verksamheten
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
Välkommen till LD Hjälpmedel
Sveriges Kommuner och Landsting. En skola för alla?  1842 infördes allmän folkskola och 1882 skolplikt – men inte för alla barn.  1889 fick döva barn.
STATUS WP3 Fredrik Grund – Innovatum –. Biogas2020 -tillsammans skapar vi en gemensam Skandinavisk biogasplattform WP3.1.1 Erfarenhetsutbyte, nätverk,
Delaktighetsdagen 2015 Myndigheten för delaktighet.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Vitalis 2016 Rådet för statlig styrning med kunskap.
Barns Röst. För och med: Barn med NPF år och yrkesverksamma inom BUP & Hab Mål: Ökad delaktighet i den egna vården Av: Riksförbundet Attention i.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Material och metodstöd När projekt LOS avslutas kommer MSB:s linjeverksamhet att fortsätta.
Ann Wiklund, nationell samordnare för biblioteken i Digidel2013
Uppdrag om Nationell digital plattform
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Alternativ telefoni Uppsala
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Analysseminarium – ÖK maj
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Digitalt först med användaren i fokus
IBIC/ICF Digital delaktighet Öppna jämförelser
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Regionala Vård- och omsorgscollege
Regionala Vård- och omsorgscollege
Konferens E-kommunikation 2017
Digitalt först med användaren i fokus
Min insats – informationssatsning till privatpersoner som vill göra en insats för barn Anna SKL BoU 14 november 2018 Sara.
Nationellt likvärdiga YH-utbildningar
Samordnad utveckling för god och nära vård
Om översynen av stadens råd för funktionshindersfrågor
Presentationens avskrift:

Digital plattform Delaktig kommunikation 2017-10-10 Ulrika Gani Projektledare i regeringsuppdraget att ta fram en Nationell plattform inom kommunikation för döva, personer med hörselnedsättning eller dövblindhet. För ca 1 år sen var vi också här och pratade om det här uppdraget. Då var vi fortfarande i uppstartsfas och hade bara gjort en analys av uppdraget, genomfört ett antal intervjuer med centrala organisationer och börjat forma uppdraget. Sedan dess har vi hunnit med en del arbete och det är det jag tänker presentera för er idag. Eftersom vi fortfarande är en relativt ung myndighet börjar jag med en kort presentation av myndigheten. Och därefter går jag in på uppdraget.

Myndigheten för delaktighet – MFD Bildades 1 maj 2014 Sammanslagning av Handisam och delar av Hjälpmedelsinstitutet

Vår verksamhetsidé Med utgångspunkt i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är vi ett nav för kunskap inom funktionshinderspolitiken.

Vi stödjer och samarbetar med offentliga aktörer, näringsliv och det civila samhället så att: Samhället blir universellt utformat från början. Hinder för delaktighet identifieras, åtgärdas och undanröjs. Individuella stöd och lösningar stärker delaktigheten för den enskilde.

Nationell digital plattform inom kommunikation – Uppdrag i MFD:s regleringsbrev 2016 ”Myndigheten för delaktighet ska skapa en nationell digital plattform under myndigheten för information, kunskapsutveckling, erfarenhetsutbyte och innovation för berörda aktörer och användare inom området kommunikation för döva och hörselskadade och personer med dövblindhet. Plattformen ska utgöra en digital mötesplats för behovsägare och samhällsaktörer med uppgift att stimulera eller utveckla tekniska lösningar inom området samt innehålla målgruppsanpassad information om aktuell utveckling, befintliga tjänster och teknik samt gällande bestämmelser inom området. /…/”

Slutrapport Avgränsningar Behov och utvecklingsområden som identifierats Tre spår till stöd för innovation och information Innovationsråd Webbplats Facebook-grupp Förvaltning och fortsatt utveckling av plattformen Slutrapport nationell plattform for innovation Resulterat i en delrapport och en slutrapport. Delrapporten innehåller en mer utförlig analys av nuläge och hur vi jobbat med att identifiera behov.

Avgränsningar Fokus på kommunikation med hjälp av text eller teckenspråk Ej förstärkande teknik Ej överlappa andra uppdrag Så som hörapparater eller fm-system Där finns redan upparbetade strukturer – hjälpmedel och förskrivning VGR och Örebro – så det ej görs dubbelarbete, överlappande

Behov och utvecklingsområden som identifierats Hit vänder du dig Teknik och tjänster Innovation och utveckling Behov – beskrivning av grundläggande förutsättningar för att öka kunskapen om behoven och olika sätt att kommunicera Hit vänder du dig – information om hur ansvarsfördelningen ser ut de för tekniker, tjänster och stöd som underlättar kommunikation för döva personer och personer med hörselnedsättning eller dövblindhet. Teknik och tjänster – information om olika metoder för kommunikation Innovation och utveckling - information om ny teknik och nya användningsmetoder samt vad det finns för finansiärer till innovation inom området.

Tre spår till stöd för innovation och information Innovationsråd Webbplats Facebook-grupp

Innovationsråd Delaktig kommunikation Deltagare från 21 olika organisationer Branschorganisationer, forskare, kunskapsorganisationer, myndigheter, ”tolkanvändarorganisationer” och tolkorganisationer. Rådet ska bland annat arbeta genom Informations- och erfarenhetsutbyte Ska identifiera innovationsluckor och möjliga vägar att täppa till luckorna har behov eller kan företräda någon med behov driver/finansierar utveckling kan stimulera utveckling Hörselskadades Riksförbund Språkrådet, Institutet för språk och folkminnen Föreningen skriv och tss-tolkar Post- och telestyrselsen Arbetsförmedlingen Sveriges teckenspråkstolkars förening KTH, Tal, musik, hörsel Region Örebro län. Nationell samordnare av alternativ telefoni. Sveriges Dövas Riksförbund Riksförbundet för döva, hörselskadade barn och barn med språkstörning SPSM Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor Förbundet Sveriges Dövblinda Västra Götalandsregionen, Nationellt tolkuppdrag Myndigheten för tillgängliga medier Myndigheten för samhällsberedskap Institutionen för Hälsovetenskaper, Örebro universitet IT-&telekomföretagen Forte Vinnova Sveriges Kommuner och Landsting

Innovationsråd Syftet är att bidra till innovation och kunskapsutveckling för att underlätta kommunikation Aktörer från olika områden stimulerar till innovation Genom att samla olika aktörer från många olika områden tror vi att man kan stimulera innovation

Webbplats Syftet med webbplatsen är att informera om behov, teknik och metoder för kommunikation som kan leda till innovation Indelad i fyra övergripande områden: Behov, hit vänder du dig, teknik och tjänster samt innovation och utveckling

Facebook-grupp Komplement till webbplatsen Kanal och möjlighet för innovationsrådet att informera och interagera med många

Förvaltning och fortsatt utveckling Går in i myndighetens ordinarie förvaltning Innovationsrådet har stark roll i utveckling och bidragande av kunskap Nav för kunskap, vad som ska prioriteras och hur vi värderar vad som är viktigt Omvärldsbevakning från rådet

Tack www.mfd.se/delaktig-kommunikation Facebookgrupp Forum Delaktig kommunikation Ulrika Gani Ulrika.gani@mfd.se 08-600 84 18