Tisdag den 21 mars 2017 09.30 – Samling och kaffe/te med macka

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency Egenkontroll och tillsyn Peter Sörngård.
Advertisements

Alf Nilsson1 Nationellt likvärdig utbildning Utgångspunkten för skolans uppdrag och beslutad ansvars- fördelningen är kravet på en nationellt.
Juridiska aspekter på miljökvalitetsnormer för vatten i kommunal förvaltning och planering Karin Wall Länsstyrelsen Västra Götalands län Skara
Områdesskydd, fort. Evgenia Pavlovskaia Juridiska Fakulteten, Lunds Universitet
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
Mål och syfte Målet med utbildningsdagen är att ge grund- läggande information om samarbete mellan miljökontor och räddningstjänst. Syftet med utbildningsdagen.
Resultat ÅU 2016 NV rapport Arbete med vattenskydd och planering krävs för att målet ska nås. Vattenförsörjningsplaner har tagits fram för allt.
Detaljplan för särskilt boende
Områdesskyddsfunktionen
Samverkansträff för enskilda avlopp
Pilotlänens rundabordssamtal
Välkomna till tvärsektoriellt miljömålsmöte 21 okt 2015
En plattform för samhällsekonomisk analys
Grön infrastruktur - Friluftsliv
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
När gäller förordningen
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
Ansvar inom regeringskansliet
Uppdraget Tillväxtverket, ESF-rådet och Jordbruksverket ska lämna ett gemensamt förslag till Framstegsrapport till Näringsdepartementet. Rapporten är gemensam.
6.1. För de särskilda bevarandeområdena skall medlemsstaterna vidta nödvändiga åtgärder för bevarande, vilket om så krävs innefattar utarbetande av lämpliga.
Arbetsformer XX vattenråd.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Planläggnings-processen med planläggnings-typer
Grundkurs Natura 2000 tillstånds-prövning
Tillsyn förskola, pedagogisk omsorg
Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö
Miljömålen består av tre slags mål
Användning av EU-fonder för klimatanpassning
Skötselplan och föreskrifter för världsarvet Laponia
Grundkurs Natura 2000 tillstånds-prövning
Strategisk styrning av informationshantering och verksamhetsstöd inom miljöområdet Johan Westman Naturvårdsverket, GD-stab Naturvårdsverket.
JOrdfalls samfällighet Tillstånd för grundvattenuttag
JOrdfalls samfällighet Tillstånd och vattenskydd
Samråd Vattenskydd Hummeln och kristdala
Delrapport SAM 3.0 Vuxenutbildningsnätverket
Ekosystemräkenskaper via markanvändning av mark med höga naturvärden
Årsrapport EHFF Rapporten godkänns av ÖK och dessutom av GD
Redovisat regeringsuppdrag
Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser
Uppföljning folkhögskola
reviderad Natura handbok
En demensstrategi för Sverige – hur jobbar vi vidare?
Tvärvillkor för Miljö - Biologisk mångfald
Samordning av miljöinformationsförsörjning Inte nytt men ”nystart”
EU:s Allmänna Dataskyddsförordning
Miljö i vägplaneringsprocessen
Välkomna! strategi för Vilt-förvaltning
Hur tolkar Länsstyrelsen kraven?
Kanslimöte
Information om REGERINGSUPPDRAG luftrum 2040
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Åtgärdsvalsstudie - Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö SL Riggert Anderson.
Utredningen om ekologisk kompensation
Vad är LONA? Kommunala naturvårdsprojekt där vi handlägger och distribuerar bidrag till projekt. Syftet med LONA-bidraget är att: - skydda naturen -
Samhällsekonomisk analys på Vattenmyndigheterna
Aktuellt från miljömåls-uppföljningen
Hållbar utveckling måste vara
Revisionsredogörelsen 2017
Barnkonventionen och barnrättslagen
Tilläggsbelopp 2019 Maria Fällman
Samhällsekonomisk analys på Vattenmyndigheterna
Buller inför rätta! Smakprover till frukost-buffén
Frukostseminarium buller praxisgenomgång Monika Gerdhem - Miljöjurist och chef för hälsoskyddsavdelningen på miljöförvaltningen i Stockholm
Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Vad gör vi på länsstyrelsen Kalmar för att nå de globala målen??
Kontinuitetshantering
Presentationens avskrift:

Tisdag den 21 mars 2017 09.30 – 10.00 Samling och kaffe/te med macka 10.00 – 11.40 Introduktion, RU uppdatering av bevarandeplaner – hur går det? Problem och idéer 11.40 – 12.00 Natura 2000-databasen i VIC Natur och ”Skyddad natur” Presentation 12.00 – 13.00 LUNCH 13.00 – 14.00 Nya Natura 2000-handboken, Bevarandeplanernas roll i tillståndsprocessen. 14.00 – 15.00 Marint områdesskydd. 15.00 – 16.30 Limniskt områdesskydd, Problem och idéer. Vad är nödvändiga bevarandeåtgärder i limniska områden? Inklusive fika med kaka. 16.30-17.00 Open standard

Onsdag den 22 mars 2017 08.30 Kaffe/te med croissant och frukt 09.00 – 10.00 RU Reglering av nödvändiga bevarandeåtgärder. Diskussion 10.00 – 10.15 ArtDatabankens uppdrag. 10.15 – 11.15 Strategier för skog och för odlingslandskapet. Information och diskussion 11.15 – 11.45 Uppföljning i skyddade områden och biogeografisk uppföljning. Information 11.45 – 12.45 LUNCH   12.45 – 13.15 Att bestämma naturtyp och skötselinriktning, ett exempel med diskussion 13.15 – 14.45 inkl fika Hur når vi gynnsam bevarandestatus? Grupparbete i 4 grupper med gemensam redovisning efter fikat (Grupp 1 Marint och limniskt) (Grupp 2 Odlingslandskap med sand och strand) (Grupp 3 skog och berg) (Grupp 4 myr och fjäll) 14.45 – 16.00 Sammanfattning av grupparbetena. Sammanfattning av workshopen, och övriga frågor

Bevarandeplaner i Direktiven 4.4 När ett område av gemenskapsintresse har valts ut i enlighet med förfarandet i punkt 2 skall den berörda medlemsstaten så snart som möjligt och senast inom sex år utse området till särskilt bevarandeområde, varvid prioriteringar skall fastställas mot bakgrund av den betydelse området har för att möjliggöra att en gynnsam bevarandestatus hos en livsmiljötyp i bilaga 1 eller en art i bilaga 2 bibehålls eller återställs, och för att Natura 2000 skall bli sammanhängande, och mot bakgrund av den risk för försämring eller förstörelse som området är utsatt för.

6.1. För de särskilda bevarandeområdena skall medlemsstaterna vidta nödvändiga åtgärder för bevarande, vilket om så krävs innefattar utarbetande av lämpliga skötsel- och förvaltningsplaner särskilt för områdena eller integrerade i andra utvecklingsplaner, samt lämpliga lagar och andra författningar eller avtal, som motsvarar de ekologiska behoven hos de livsmiljötyper i bilaga 1 och de arter i bilaga 2 som finns i områdena. 6.2. Medlemsstaterna skall i de särskilda bevarandeområdena vidta lämpliga åtgärder för att förhindra försämring av livsmiljöerna och habitaten för arterna samt störningar av de arter för vilka områdena har utsetts, om sådana störningar kan ha betydande konsekvenser för målen med detta direktiv.

Miljöbalken 7 kap 27 § ……Ett område som tagits upp i förteckningen ska prioriteras i det fortsatta skyddsarbetet. Lag (2012:748). FOM 16 § Myndigheterna ska prioritera skyddsarbetet för de områden som har förtecknats enligt 15 §. Inom ramen för sina befogenheter och ansvarsområden ska myndigheterna vidta de åtgärder som behövs eller är lämpliga med hänsyn till det skyddsintresse som föranlett att ett område förtecknats. I fråga om sådana områden som avses i 15 § andra stycket 1-3 ska myndigheterna särskilt bevaka att en gynnsam bevarandestatus bibehålls eller återställs för berörda livsmiljöer och arter. Särskild hänsyn ska tas till prioriterade arter och prioriterade livsmiljötyper.

FOM 17 § I fråga om de områden som har förtecknats enligt 15 § första stycket 1-3 skall länsstyrelserna upprätta beskrivningar av bevarandesyftet samt de livsmiljöer och arter för vilka en gynnsam bevarandestatus skall upprätthållas eller återställas. Beskrivningarna skall vara ägnade att underlätta sådana prövningar som avses i 7 kap. 28 a-29 §§ miljöbalken. Beskrivningarna skall vara tillgängliga för allmänheten och andra som är berörda eller har intresse av dem. Förordning (2001:449).

Från regeringsuppdraget; Länsstyrelserna ska redovisa hur de uppfyllt sina skyldigheter att uppdatera Natura 2000-områdenas bevarandeplaner så att de överensstämmer med gällande regeringsbeslut om områden som regeringen har föreslagit inklusive justeringar samt hur de säkerställt att nödvändiga bevarandeåtgärder är reglerade. Uppdraget ska genomföras i enlighet med Naturvårdsverkets riktlinjer.

1. Fastställda bevarandeplaner (1799) 2. Fastställda kombiplaner (32) 3. Klara senast juni 2017 (1047) 4. Klara senast december 2017 (1132) 5. Ej aktuella områden (63)