Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Skötselplan och föreskrifter för världsarvet Laponia

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Skötselplan och föreskrifter för världsarvet Laponia"— Presentationens avskrift:

1 Skötselplan och föreskrifter för världsarvet Laponia

2 Föreskrifterna Skyddar Laponias värden.
Är gemensamma för nationalparkerna och naturreservaten. Ersätter gällande föreskrifter från och 90-talen. Omfattar inte Kvikkjokk-Kabla natur-reservat. Sarek, Stora Sjöfallet, Muddus, Padjelanta 1987. Sjaunja 1989 (1986), Stubba 1996 (1988)

3

4 ”I naturreservatet Stubbá/Stubba finns privatägda fastigheter som inte ingår i reservaten enligt det ursprungliga reservatsbeslutet. Sådana fastigheter omfattas inte heller av dessa föreskrifter.” Ur föreslagna föreskrifter, remissver

5 Föreskrifternas struktur
Inskränkningar i rätten att använda mark och vatten. Om rätten att färdas och vistas och om ordningen i övrigt. Om förpliktelser för ägare och innehavare av särskild rätt att tåla visst intrång. Generella undantag och viss tillståndsplikt. Samernas rätt. A-föreskrifter riktar sig i första hand till fastighetsägare och innehavare av särskild rätt men omfattar i vissa delar även allmänheten. Kan resultera intrångsersättning till fastighetsägare om föreskrifterna skärps i förhållande till de befintliga. Är en förhandlingsfråga. B-föreskrifter riktar sig i första hand till allmänheten men omfattar i vissa delar även fastighetsägare. Medför ingen rätt till intrångsersättning. E. Inga inskränkningar av renskötselrätten.

6 Förbud Länsstyrelsen kan lämna dispens från förbud om:
Åtgärden är förenlig med (inte mot-verkar) syftet med skyddet. Det finns särskilda skäl, t ex angelägna allmänna intressen. Dispens lämnas mot avgift och i vissa fall krävs kompensationsåtgärder.

7 Tillståndplikt Tillstånd prövas som en dispens men:
Kräver inte särskilda skäl. Är avgiftsfri. Är lättare att få. Kan beviljas för längre tid.

8 Länsstyrelsen beslutar om dispenser och tillstånd.

9 Några förändringar B 12. Tillståndplikt hela året för start och landning med luftfarkost i Sjaunja I. B 13. Tillståndsplikt för hundspann i national-parkerna. D 8. Tillåtet att köra motorbåt på Kakerjaure. Inget generellt förbud mot kommersiell verksamhet i nationalparkerna. Viktigt att jämföra med gällande föreskrifter!! B 12. Tidigare endast tillståndplikt 15 mars – 15 juli. B 13. Tidigare var kommersiell hundspannsverksamhet förbjuden och krävde dispens medan privat kunde färdas fritt 1/1-30/4. D 8. Var tidigare förbjudet. Ersätts med tillståndsplikt för tävlingar, lägerverksamhet, återkommande organiserade turer eller andra organisarede större arrangemang i hela Laponia.

10 Renskötselrätten gäller i världsarvet Laponia.
Renskötande samer i berörda samebyar kan med stöd av urminnes hävd, gällande lagstiftning och tillämpliga föreskrifter utöva renskötselrätten. Innebär att rennäringslagen gäller.

11 Skötselplanen Skötselplanen beskriver hur Laponia ska förvaltas och skötas och vilket ambition som gäller för arbetet. Skötselplanen är styrande för natur-reservaten och nationalparkerna och vägledande för övriga områden.

12 Utformning Planen indelas i skötselområden - teman, aktiviteter och värden – som åtgärderna riktas mot. Ambitionen beskriver det långsiktiga målet för skötselområdet. Förvaltningens uppdrag beskriver vilka åtgärder som förvaltningen ansvarar för. Uppgifter för berörda myndigheter är förslag på insatser som dessa kan genomföra.

13 Ekonomi Laponiaförvaltningens ekonomi avgör i vilken utsträckning skötselåtgärderna kan genomföras och om det långsiktiga målet kan nås!

14 ”Förvaltningen av Laponia ska bygga på dialog och förankring och ha formen av en lärandearena – Searvelatnja - där kompetens och lärande blir praktiserat i vardagen.”

15 Zonering Världsarvet ska delas in i zoner för att möta anspråken från besökare och lokalbefolkning. Grundläggande är: Rennäringens behov. Områden av besöksstrategisk betydelse. Särskilt höga natur- och kulturmiljö-värden.

16 Natur & kultur Skogar, våtmarker, kalfjäll, sjöar och vattendrag ska skyddas från negativ påverkan och tillåtas en fortsatt fri utveckling. Slåttermarken bör även fortsättningsvis hävdas. Listade arter och naturtyper ska bevaras så att de uppfyller gynnsam bevarandestatus. Kulturmiljöer ska respekteras och synliggöras.

17 Anordningar Anordningar för besökare ska vara i gott skick:
Entréer och rastplatser Informationsplatser, naturum Leder och broar Stugor och vindskydd Sanitära anordningar och avfallshantering

18 Frågor?


Ladda ner ppt "Skötselplan och föreskrifter för världsarvet Laponia"

Liknande presentationer


Google-annonser