Mekanik och elektronik

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
Advertisements

Ellära.
ELLÄRA Kapitel 3. Efter avsnittet ska du:  veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat  kunna förklara vad elektricitet är  veta vad.
Vad menas med statisk elektricitet?
Elektricitet.
Elektricitet Trådkurs 6
Ellära och magnetism.
El- och elektronik.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Atomen Det finns drygt 100 st. olika atomer. Atom betyder odelbar.
Ellära.
Elektricitet Vad är det egentligen?.
ELLÄRA.
Ellära och magnetism.
»Ämnen har egenskaper Lukt Smak surt beskt salt sött.
Med förstärkta larmisolerrutor skapas, en trygg, säker och trivsam fastighetsmiljö. Vanliga fönsterglas, stoppar inte tjuven! Vanligt fönsterglas, stoppar.
Matematiksatsningen Några nedslag i Skolverkets utvärderingar.
GEOGRAFI- SVERIGE ÅRSKURS 4. BEGREPP: KULTURLANDSKAP Ett kulturlandskap är ett landskap som förändrats av människan. Till exempel odlad skog, odlad mark,
Ellära och magnetism. Ström En elektrisk ström är vad det låter som, en ström av elektroner. Det måste finnas spänning mellan en pluspol och en minuspol.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Induktionsspis En induktionsspis fungerar helt annorlunda än andra värmekällor. På en sådan spis är det nämligen bara grytan eller stekpannan som blir.
Grundkurs i Energi För att förklara teorin inom olika ämnen använder vi oss av olika begrepp. Energi är ett ord som används mycket i olika sammanhang,
Elektricitet Ordet elektricitet härstammar från grekiska ordet elektron som betyder bärnsten. När man gnider bärnsten så kan den dra(attrahera) till sig.
Elsäkerhetsmiljö Del 6 Kai Nordström VT2014. Den elektriska energi som man kan ta ut från ett vanligt vägguttag är avsevärd. Med den kan du driva motorer,
Kretsar och kopplingar För att en krets ska fungera så behöver den vara sluten. En krets består av ledare (som an leda ström) och olika komponenter/delar.
Induktion Vad är induktionsström? Vad påverkar hur stor strömmen blir?
 Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?
Elektrolys Elektrokemi 2 Höstens sista kemiföreläsning.
Föreläsning Fysik sid Energi Det finns egentligen ingen enhetlig definition av begreppet energi. Ofta används ”förmågan att utföra ett arbete”
Mekanik och elektronik. Mekanik Christopher Polhem ”Svenska mekanikens fader” Christopher Polhem ”Svenska mekanikens fader” Isac Newton Newtons lagar.
Välkommen till ESD utbildning Syfte med utbildningen Genom kunskap öka medvetenheten om ESD och därmed minska riskerna i verksamheten.
Benjamin Franklin upptäckte att åska är elektricitet.
Övning Verkstad Mätning med skjutmått Skjutmått är ett mätdon, som vanligen används för mätning av små längder, 0–200 millimeter, men inom industrin finns.
Naturvetenskap och teknik i vardagen
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Elektriska kretsars i boken Motstånd-resistans s
Naturresurser i Sverige
Hållbar utveckling Geografi HT år 6 Catha Glaas, Thomas Smith.
Mekanik del 2.
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Introduktion till halvledarteknik
Mekanikens grundprinciper – de enkla maskinerna
Kraft, rörelse och arbete
Gymnasiearbete 100 p.
Index för att mäta företags kapacitet att energieffektivisera
Nätverk för lärare på fritidshem
Elektricitet ELEKTRICITET.
Elektricitet ELEKTRICITET.
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Mekanik och elektronik
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
3. Material och sammanfogning
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Ellära och magnetism.
Magnetism Återigen elektronerna som har huvudrollen.
Elkunskap 2000 kap 8 Ledare och isolatorer
Ellära Elektricitet. Vad kommer laddningarna ifrån?
GTU nivå 2. Träningslära, teori
LOKOMOTIVET!!!.
planerare Kaarlo Saukonpää Utbildningsstyrelsen
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
MaKlauS – Hålslagningsutrustning modell MPU-03
Kan du begreppen? Para ihop rätt begrepp med rätt beskrivning. Algoritm Precis Program Är ett annat ord för exakt, tydlig eller noggrant. Är klara och.
Fysik Materia Rosita Järsäter, Bålbro skola, Rimbo –
Digitala CMOS-grindar
Gymnasiearbete 100 p.
Tips för det praktiska ledarskapet
Presentation för föräldrar
Salter och metalloxider Kap 5
Presentationens avskrift:

Mekanik och elektronik

”Svenska mekanikens fader” Isac Newton Christopher Polhem ”Svenska mekanikens fader” Newtons lagar -Jämnvikt Mekanik Kraftöverföring Kraft Rörelse

Enkla maskiner – De mäktiga fem Använts sedan stenåldern För att utföra mekaniskt arbete Mycket viktiga för människans tekniska utveckling Används än idag i många tekniska lösningar De mäktiga 5 Hjulet Hävstången (kofot) Skruven (Olika gängor, storlekar/avstånd) Kilen (dörrstopp, yxan) Lutande planet (ramp, uppförsbacke/klättring) ”blocket” (upphissning av tunga föremål)

Lådpedagogik: Enkla maskiner Färdig låda med material och kunskap som pedagogen bokar, hämtar på KomTek och lämnar tillbaka på KomTek. En uppstart/kick off till teknikarbetet i barngruppen Roliga utmaningar att genomföra med hela barngruppen (eller i mindre grupper). Allt material (utom dekorationsmaterial) som behövs för att kunna genomföra de olika utmaningarna finns i lådan

Mekaniktavlor Olika begrepp i teknik (se filmen för att se rörelserna) Hjul (centrerad och ocentrerad rörelse) Remskivor Led och länkrörelse Utväxling Hydraulik Kugghjul Kam – en olikformad roterande skiva som sitter på en axel https://www.youtube.com/watch?v=n7bKl2WTYYo https://www.youtube.com/watch?v=n7bKl2WTYYo

Elektronik Vad är ström? Var finns ström? Hur fungerar elektronik? Är elektronik farligt? Vad kan ni för komponenter?

Gemensamt språk Sluten krets Elektrisk ström är ett flöde av små, små partiklar som kallas för elektroner. De kan flytta sig i metaller, och strömmar i ledningarna från kraftverket till din dator. Kraftnät förser hela Sverige med el. Om ledningen går av och kontakten bryts blir det strömavbrott. Några grundläggande begrepp inom elektricitet För att kunna samtala om tekniska lösningar, där elektricitet ingår, behövs ett gemensamt språk med relevanta ord och begrepp. Elektrisk ström Flöde av elektroner genom en ledning åt ett bestämt håll kallas för elektrisk ström. Den elektriska strömmen kan jämföras med vatten i en vattenslang. Vattnet forsar fram i slangen, medan det är elektrisk ström som forsar fram i elledningen. I båda exemplen är det något som flödar, Elektrisk spänning, strömstyrka och resistans Vattnets tryck i vattenslangen kan exemplifiera elektrisk spänning i en elledning. Spänningen mäts i enheten volt (V). Strömstyrkan kan jämföras med vattenflödet i vattenslagen. Stor mängd vatten ger stor styrka. I en elledning blir mängden elektrisk ström som passerar avgörande för strömstyrkan. Strömstyrkan mäts i enheten ampere (A). Strömstyrkan har betydelse för hur kraftfull en elektrisk produkt kan vara. Resistansen i elledningen kan jämföras med motståndet som själva vattenslangen utgör. En grov vattenslang ger mindre motstånd. Resistans betyder motståndet mot strömmen och begränsar hur mycket ström som flyter genom elledningen. Strömstyrkan genom elledningen är mindre ju större dess resistans är. Resistansen mäts i ohm (Ω). Ämnen som leder ström Elektrisk ström kan bara flöda genom vissa material. Ämnen som leder ström bra kallas ledare. Metaller leder strömmen bra och därför är trådar inne i sladdar gjorda av metall, oftast av koppar. Ämnen som inte leder ström kallas isolatorer. Dit hör gummi, glas, plast och porslin. Det är därför man har plast runt elledningar eller som handtag till elskruvmejslar och porslin runt elproppar. Då hindras strömmen från att skada människor och djur. En sluten elektrisk strömkrets består av elektriska komponenter som är sammankopplade med elledningar. De bildar då en sluten krets så att en elektrisk ström kan passera genom kretsen. När den elektriska strömkretsen inte är sluten med en strömbrytare, elledningarna inte är anslutna eller kretsen är bortkopplad någonstans, kallas det för en öppen elektrisk strömkrets.

Batteri

Glödlampa

Ledande material

Strömbrytare