Hem- och konsumentkunskap

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Advertisements

Släng inte mat! Ta hand om den!
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Nytt från Skolverket skolverket.se/yrkesutbildning.
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Introduktion till filmen Klicka för att se filmen.
Det svenska kulturarvet
Lokal pedagogisk planering
Centrala innehåll och kunskapskrav
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
Eller formativt lärande…
Betyg och förmågor.
Målet med dagens lektion: Lektion 1
Marcus berättar lite om sig själv
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Matlagning i hemmet.
Mat och hälsa åk 6.
Utvärdering i HK?.
Reseproduktion och försäljning
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
Komplettera med ett ord!
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
PA1201 Projektarbete 100 p.
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Lektion 1 Vt-15 Vad vi gör idag?
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Ämnesövergripande SO-Sv-Bd Utvärdering. Tema Temat har varit ”Valet 2014” Ett samarbete mellan Samhällskunskap, Svenska och Bild. Temat sträckte sig över.
Presentation av Ta ej bort detta. Om du gör det är det brott mot våra regler. Reglerna hittar du under sidan OM KLASSKLUR. Läs de innan nedladdning.
1. Presentation 2. Presentation av ämnet nzXKR4 nzXKR4 3. Vad är HEM:
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
.. Föräldramöte Tomtebogård Tomtebogårds vision Vi lär, samarbetar och tar ansvar för en hållbar livsstil och värld. Vi trivs och bygger framtiden.
Hem- och konsumentkunskap 1. Presentation 2. Presentation av ämnet KR4 3. Smarta Val ?
Hem- och konsumentkunskap ht 15
Tallriksmodellen. Vad åt du till frukost, lunch?
Språkutvecklande Arbetssätt i ämnet Idrott och Hälsa
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
 a) Elevsvar 1 (E)  ”Vi blev mer bofasta eftersom vi skulle skörda maten som vi sått var vi tvungna att stanna kvar där eller komma tillbaks.”  Kommentar:
Vårrullar Recept till lektion 3 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Lektion 1 Mål med lektionen: -Jag jämför olika måltider och beskriver vilken näring de innehåller samt hur de påverkar ekonomi och miljö. Detta gör vi:
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8.
Köttbullar sås och potatis Recept till lektion 2 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Paj  Sammanfattande test.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten?
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
Lektion 1 Mål med lektionen:
Lektionsplanering Hanna Sepp.
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Hem- och konsumentkunskap
Flykt och psykisk ohälsa 12 januari 2017
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
Medeltiden historia åk 4 del 2
Hem- och konsumentkunskap Smarta Val
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
Dina bästa förberedelser!
Anpassningar för struktur och tydlighet
Välkommen på föräldraråd
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
Presentationens avskrift:

Hem- och konsumentkunskap Presentation Presentation av ämnet https://www.youtube.com/watch?v=CoOVo nzXKR4 Vad är HEM: https://www.youtube.com/watch?v=Zy2mu aL3K1Y Utvärdering

hUr ska vi lära oss allt. Betyg? Planering fram till jul på bloggen:C:\Users\l3petter\Documents\hkk minervaskolan åk 8 ht17.doc Hygien i köket: Varför är det så noga med hygien i HKK? Vad ska man tänka på? Osttest: 1 av er elever ska få ta på en bit ost utan att tvätta händerna. Ostbiten ska sedan läggas i en plastpåse, som vi knyter ihop. Vi gör lika med en annan ostbit men då är händerna ordentligt tvättade. Om 3 veckor ska vi se hur bitarna ser ut.

Fasta platser Ni kommer att få en arbetskamrat som jag valt ut. Ni kommer att arbeta tillsammans fram till höstlovet. Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet. Ansvar i HKK vad är det? Diska? Vad är en metod? Utvärdera måltiden varför då? Hur då?

Så här kan du tänka Utvärdera sitt arbete. Hur då? HKK åk 8: Utvärdering 1a) Jag jobbade med… b) Jag tillagade... 2. Berätta om arbetets gång i din grupp idag. Hjälp: Vad gjorde du som var bra? Vad gjorde du som inte fungerade? Hur planerade du arbetet? Hur gick det att följa receptet? Vad gjorde du för att samarbetet i gruppen skulle fungera? 3. Beskriv resultatet. Använd så många av dina sinnen som möjligt och ett varierat språk. Hjälp: Undvik ”tomma” ord som t.ex. bra, gott och fint. Använd istället beskrivande ord som t.ex. varm (känsel), gyllenbrun (syn) och salt (smak). 4. Om tallriksmodellen. a) Fanns alla de tre delarna med på din tallrik idag? Förklara på vilket sätt. b) Är det bra/dåligt för hälsan att äta tallriksmodellen? Förklara varför. Hjälp: Gå in på www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och- matvanor/tallriksmodellen   5. Om hygien (personlig hygien och disk) a) Vad har du gjort för att påverka hygienen positivt i köket? b) Vad skulle kunna hända om du inte gjorde så? 6. Om matrester. a) Slängde du någon mat idag? (Ja/Nej) 7. Var måltiden miljömässigt bra? Varför/varför inte? 8. Var måltiden bra om man ser på den ekonomiskt? Varför/varför inte?

Dagens fråga Vad menas med H.E.M