Konsten att läsa sakprosa

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elevråd på SFI vad är det?. Du som är elev på SfI har möjlighet att påverka din utbildning. Det betyder att du kan tala om vad som fungerar bra och vad.
Advertisements

Hjälpmedel Västerbotten Fjärrkommunikation för personer som inte kan _tala_ i vanlig telefon Några bilder kommer från ett utbildningsmaterial om alternativ.
Generell bedömningsmatris i SVENSKA (fortsättning på baksidan)
Återberättande text Berättar om något som har hänt.
HFF:s P02 Läsprojektet 2015 Ett samarbete mellan Huskvarna bibliotek och Huskvarna FF.
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Dagens genomgång Bakgrundsfaktorer Strategier Studieteknik Kompensatoriska hjälpmedel Samordnare Ingvor Berndt,
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
Värdegrund för laget framtaget av spelarna i samband med anti mobbing kvällen. Spelarna har gemensamt kommit fram till de viktigaste värdeorden för: -Spelarna.
Argumenterande text Retorik Arbetsgång Modell Stilfigurer.
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
 Sammanfatta och reflektera tillsammans med den/de du samarbetar med och förklara vad som hände under genomgången. Rita och skriv i ditt orange labhäfte.
Logotyper. //Bild med olika exempel på logotyper – olika sorters sammansättningar i logotypen, olika stilar osv.//
Etik - Att göra det rätta.
TRIVSELREGLER VALLENS IF F98 I omklädningsrummet :  Att alla sänker ljudnivån.  Att alla skall få en plats att byta om på.  Att alla håller ordning.
STUDIETEKNIK Hur lär man sig?. H ÄLSA - Försök att få så bra sömn som möjligt - Ät ordentligt, mindre socker - Träna och promenera - Försök att få en.
Jan Larsson Studieteknik Jan Larsson
Barn och ungdomars utveckling
Studieteknik - tips och ideer
Inför nationella provet i svenska
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Återberättande text Kurs C.
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Inför det muntliga nationella provet i svenska
U5: Gallring och konkurrens
Varför läser ni religionskunskap?
Konsten att läsa skönlitteratur
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Elevråd på SFI vad är det?.
Elevråd på SFI vad är det?.
Skjut dig själv! Om att säga ifrån på nätet.
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
Ekonomi och samhälle Introduktion
Att diskutera och argumentera!
Iris Rosengren Larsson
Etik- planering.
Läsförståelse.
Vad är det här?.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Den 30:e augusti 2017 Dagens namnsdag Albert, Albertina
Strategier för att förstå det vi läser
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Skrivardagar januari Artikel - Reportage - Nyhet - Notis - Inledare/ledare - Krönika - Insändare - Debattartikel - Pressmeddelande.
Varför sitter vi här? – Har du undrat över vad det tjänar till att ha medarbetarsamtal? - Och hur man gör så att det blir effektivt?
Hur skriver man en berättande text
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Kurs mindfulness Studenthälsan
CASE Jolanda Riissanen
Referat och källhantering.
Källkritik.
Typiska kännetecken för instruktioner
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Kan du begreppen? Para ihop rätt begrepp med rätt beskrivning. Algoritm Precis Program Är ett annat ord för exakt, tydlig eller noggrant. Är klara och.
8 tips för dig som redaktör
- Att vara personlig och beröra
Glasklart? ”Planområdet genererar trafikströmmar som måluppsöker destinationer i kommersiella regioncentra, vilka erbjuder faciliteter som inte tillhandahålles.
Textgenrer.
Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Kurs mindfulness Studenthälsan
Inför nationella provet i svenska
Catha Glaas Herrängens skola
Slutsats Berätta alltid huvudbudskapet först, studiens slutsats
Berättar om något som har hänt
Om Tro.
Presentationens avskrift:

Konsten att läsa sakprosa

Innan läsningen – skapa förförståelse Vad vet du sedan innan? Aktivera gamla kunskaper om ämnet Vad vet du om texttypen. Det avgör hur du ska läsa texten och förstå texten. En krönika kommer att vara subjektiv och ha med egna åsikter medan en artikel är objektiv och innehålla enbart fakta. Bläddra igenom texten Rubriker i texten sammanfattar ofta innehållet Kolla på bilder Baksidan kan ge ledtrådar eller inledningar till texter Kolla innehållsförteckning för att förstå vad texten kommer att ta upp

Under läsningen Stäng av allt omkring som kan störa dig i ditt läsande. Arbeta i kortare pass och öka takten när du orkar mer. Hellre 10 fokuserade minuter åt gången än 30 ofokuserade där du glömmer allt. Läs ett stycke i taget Ta anteckningar om innehållet i varje stycke – stödord, meningar, bildserier. Använd detta för att återberätta innehållet. Stryka under viktiga ord Pausa när det är svårt – läsa om igen, tänka till och läsa vidare Ställa frågor till texten Läsa mellan raderna Fundera över vad som händer i texten utifrån vad du vet Skapa egna bilder Gissa vad som händer

Efter läsningen Ställ frågor till texten. Lättast är att göra om underrubrikerna till frågor. Återberätta innehållet för dig själv /kompis och kontrollera att du har förstått Stanna gärna efter varje stycke och stäng igen boken och återberätta innehållet för dig själv. Kontrollera att det blev rätt. Sammanfatta texten utifrån viktiga ord Gör en tankekarta med samband hur saker hänger ihop Berätta om innehållet för någon annan