Framtid – på landsbygden??

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Några utgångspunkter  Bostadsförsörjningen är ett gemensamt ansvar mellan stat och kommun  Staten ger ekonomiska och rättsliga förutsättningar, kommunen.
Advertisements

Information om ensamkommande barn
Samhällsekonomi 2.
Unga och arbetslöshet En sammanfattning av publikationer sedan 2003 Susanne Zander Utredare Ungdomsstyrelsen.
Styrkor Flen Centrum- och näringslivsutveckling
EMIGRATION – SVERIGE TILL AMERIKA – 1800-TALET
Äldrepolitik Äldreomsorg.
Konjunkturer.
Kvinnorna utgör 51% av jordens befolkning utför 66% av allt arbete får 10% av inkomsterna äger 1% av egendomen - Diakonias jämställdhetspolicy.
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande
AU Digital samverkan LO Process
Behövs det pengar? Byteshandel.
De samhällsekonomiska målen
Vilken roll kan den sociala ekonomin spela i framtidens välfärd? Urbanforskningens dag 8 juni 2012 Malmö Lars Trägårdh.
Tillväxtanalys uppdrag Bl.a. analysera förutsättningar för utveckling och hållbar tillväxt i olika delar av landet, inklusive tillgänglighet till kommersiell.
Demokrati och hur Sverige styrs
Ta ställning och handla!
Information för gode män och överförmyndare
Lära Använda Testa 1 september 2013 – 31 augusti 2014 Offentliga tjänster - Lokalt - Regionalt - Nationellt Internetfonden – Regionförbundet Kalmar län.
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Bilder för lokal utbildning
Slutanalys inför den regionala utvecklingsstrategin
Utveckling av lokal service i samverkan SE MEDBORGARNA - för bättre offentlig service.
OECD Territorial Review of Sweden
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
Uppföljningsbesök Uppföljningsbesöken Besöken har givit Delegationen för IT i skolan värdefull information om hur satsningen genomförs.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Regionalt serviceprogram- Jämtlands län
Regionalt serviceprogram- Jämtlands län
Det svenska civilsamhället: ett jämförande och historiskt perspektiv
Överenskommelsen inom integrationsområdet Uppsala 30 september 2014 Julio Fuentes Organisationsrepresentant Styrgruppen.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Politisk Geografi.
EN FÖRNYAD INTEGRATIONS- OCH MIGRATIONSPOLITIK. Stärkt integration i ett öppet Sverige EU tar inte sitt ansvar Ordning och reda i asylprocessen Permanenta.
Dig bredband till hela Västernorrland
Mottagande och inkludering Februari Asylsökande per vecka 2014–2016 (t.o.m. v )
Trender och utvecklingsstrategier: Relationen mellan kommuner, landsting och civilsamhället 20 november 2015 Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Asylsökande och kommunmottagna, utfall och prognos Källa: Migrationsverket.
Socialdepartementet. Bred delaktighet, samarbete och samråd.
Flyktingmottagande och Integration i Jämtlands län Hans Halvarsson, Länsstyrelsen.
Mottagande av asylsökande Oktober Flyktingsituationen idag.
STATISTIK FYRBODAL 1 augusti 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Jenny Långström Jämställdhetsutvecklare Tel: Mobil:
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Januari 2016.
Information om ensamkommande barn Augusti Vem bestämmer? Riksdagen Regeringen Migrationsdomstolarna Migrationsöverdomstolen.
BEFOLKNINGS GEOGRAFI Var i världen bor vi? Varför flyttar vi? Konsekvenser för samhälle och natur. Dåtid – nutid - framtid.
Workshop om inkludering MIUN Anneli von Wachenfeldt
BEFOLKNINGS GEOGRAFI Var i världen bor vi? Varför flyttar vi? Konsekvenser för samhälle och natur. Dåtid – nutid - framtid.
Etableringsplan Civila samhället Ensamkommande barn
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Ekonomistyrning - styra mot ekonomiska mål
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Maria Ahlsved, Näringsdepartementet
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Att planera och följa upp verksamhet inom
Säker och trygg kommun 13 september 2017
Vad innebär regionbildningen?
Ekonomistyrning - styra mot ekonomiska mål
Västvärlden, Sverige och Söderhamn står inför en mycket stor utmaning och stora möjligheter beträffande flyktingmottagandet Söderhamns kommuns vision:
Resurser och genomförare!
De nya svenskarnas röst !
Presentationens avskrift:

Framtid – på landsbygden?? Kjell Hansen Avd för landsbygdsutveckling Sveriges lantbruksuniversitet Ultuna

En flyende befolkning? Urbanisering från sent 1800-tal; farhågor fanns redan tidigt Emigrationen till Amerika: statens ansvar för att göra människors villkor drägligare Dominansen för ekonomisk utveckling från efterkrigstiden och framåt: hur vissa frågor blir centrala i den offentliga debatten Bristen på landsbygdspolitik SOU 2017:1 + den nya budgeten ger nya signaler

Många landsbygder Lätt att få bekräftat landsbygdens kräftgång Men vi har många olika landsbygder Glesa med minskande och åldrande befolkning, utglesning av service, långa avstånd … Tätortsnära med inflyttning av barnfamiljer Undantagen med inflyttning av unga människor som vill skapa en annorlunda framtid

Två olika bilder Ödslighet Förfall Åldringar Igenväxning Inflyttning Pizzerior, mackar, butiker Barn i skolan

Vad behövs? Landsbygdsbor är inte annorlunda än stadsbor Behovet av Service Bostäder Arbete Vård o omsorg Skola Infrastruktur (från buss till bredband)

Logiken ’Kunden’ i centrum för dagens politiska diskurs Medborgare har rättigheter Kunder har köpkraft Indragen service signalerar att kundunderlaget är för smalt Är skolelever, förstföderskor, sjuka åldringar kunder? Eller medborgare?

Framtiden Framtiden beror på vad vi gör idag! Den (enda) aktör som har tillräckligt med muskler = det offentliga Men samverkan med civilsamhället och företagarsfären Ett problem: när ’det offentliga’ inte talar med en röst

Ett exempel Undersökt flyktingmottagandet i Dalarna Resultaten tycks ha motsvarigheter på väldigt många håll i landet

Förhoppningarna Nationellt: att kunna leva upp till ideal om medmänsklighet och solidaritet Staten: att sköta mottagande och asylprövning på ett rättssäkert och effektivt sätt Kommunalt: att kunna vända en negativ trend Civilsamhället: att kunna lära känna och hjälpa nya människor (individualisering) Regionalt: att samordna

Mottagande vs. integration I många små landsbygdskommuner: att kunna locka till sig barnfamiljer skulle stärka möjligheterna att upprätthålla lokal offentlig och privat service Makten över mottagandet ligger inte hos kommunerna Mottagandet har en egen logik

Praktiken När flyktingar anlände: förläggning – Migrationsverkets uppdrag: att pröva asylskäl Kommuner: ensamkommande barn + alla barns skolgång = en begynnande ansats till integration Civilsamhället: hjälpa till med att finna sig till rätta. Skapade personliga kontakter Kommuner och civilsamhälle påbörjar integrationsarbetet ’i förtid’ Skapar mycket olika sätt att förhålla sig till flyktingarna

Grundläggande motsättningar När Migrationsverket (på Riksdagens uppdrag) börjar omgruppera flyktingar mellan olika förläggningar blir motsättningen mycket tydlig. För Migrationsverket handlar det om att genomföra ett uppdrag För civilsamhällesorganisationerna handlar det om uppbruten integration och tvångsmässig upplösning av personliga relationer. Vad händer med den sociala tilliten?

Framtiden? Förhoppningar om att kunna vända befolkningskurvorna och stärka lokalsamhället Prognos: uppemot hälften av de som kom 2015 kommer inte att få uppehållstillständ Förläggningar stängs; påbörjade integrationsprocesser avbryts Men: “även om de väljer att inte stanna kvar, så ska de kunna tänka tillbaka på Leksand och tänka på hur väl de mottogs där” Arbete och bostad är de nya knäckfrågorna