Fjällen Geografi åk 4.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Klimatzoner.
Advertisements

Jordgloben och kartor.
Europas sista vildmark
Företagspresentation: Incoming Center of Scandinavia AB -
Rökfria miljöer - skolan. Rökfri skola gäller Rökförbud gäller alla som vistas i skolan och på skolans område oavsett om man är elev eller personal, över.
Gnesta – stadens lugn och landets puls Gnesta kommun StyrkorSvagheter Naturen och miljön Tåg Läget Sjönära Kultur Lugnt och tryggt Småföretagandet Affärer.
Tundra. Vad är en tundra? Skoglösa områden där träd har svårt för att växa på grund av ett hårt klimat i form av låga temperaturer och korta växtsäsonger.
Årstidsväxlingar Årstidsväxlingar Norra halvklotet Vår Höst Sommar Vinter.
Gymnasievalet Tidsplan 20 jan- Öppnar för ansökan 15 feb- Stängs för ansökan Kallelser till färdighetspr ov 14 april- Preliminärt antagningsresu.
GEOGRAFI- SVERIGE ÅRSKURS 4. BEGREPP: KULTURLANDSKAP Ett kulturlandskap är ett landskap som förändrats av människan. Till exempel odlad skog, odlad mark,
I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 1.
Jorden och solen Jorden rör sig runt solen. Ett varv runt solen tar ca 365 dygn. Årstid är en av de fyra delar under ett år (vår, sommar, höst, vinter)
Skolkör F-3 Vi övar inför skolavslutningen. Sommarn är här Sommarn är här, sommarn är här Sommarn är här - för dig och mig Skönt att vara ledig, bada.
Östra Europa Puls Geografi Europa. Länder i östra Europa s  Ryssland  Vitryssland  Ukraina  Rumänien  Bulgarien  Moldavien
Södra Europa Puls Geografi Europa s Länder i södra Europa s  Portugal  Spanien  Italien  Slovenien  Kroatien  Bosnien- Hercegovina.
Europas sista vildmark?
Klimat och miljö.
Trädgårdens Äldrecentra
Årstiderna På högre breddgrader både i norr och i söder har vi olika årstider med olika temperaturer Det beror på att jordaxeln lutar 23,5 grader. Jorden-
Sveriges natur Geografi åk 4.
Naturresurs; Skogen Geografi åk 4.
Klimat Klimat eller väder?.
Religion Vi ska jobba med två av de tre syskonreligionerna de kommande veckorna, Judendomen och Islam. Vi kommer ha föreläsningar, diskutera, läsa, se.
Svenskt Näringsliv Undersökning bland småföretag angående finansieringskrav Markus Uvell & Annette Selberg 14 oktober 2004.
Staden Geografi åk 4.
Naturresurser; vatten
Väder.
Hållbar utveckling Geografi HT år 6 Catha Glaas, Thomas Smith.
Ett land och ett folk i flera länder
SVENSKA TRADITIONER MIDSOMMAR
Välkomna till Björkö-Arholma skola
Sjön som ekosystem.
Kartan.
Huvudregel: Inte störa – inte förstöra!
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
SVENSKA TRADITIONER MIDSOMMAR
Egentligen skulle Dan Olofsson berättat den här historien
Åsa Olsson SFI i Sandviken.
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Säkra skolvägar Färre bilar runt skolorna!
Dagens ledtråd: Läskig dag...
Genomgång av Ögats delar och deras funktioner
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
KLIMAT OCH VÄDER.
Meteorologi Läran om vädret Göran Stenman och Thomas Mesumbe.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Nya skuldsaneringslagar
Berlinmuren.
Mount Everest.
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Att rita perspektiv Följ med steg för steg.
Rymden Begrepp.
Samfälligheten Nattsländan, årsmöte
Det handlar inte om oss Markusevangeliet 1:32-39
- Att vara personlig och beröra
En stor bil. Ett stort träd. Flera stora bilar. Flera stora träd.
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
DATUM & TIDER Räv 4–6 år.(Ny grupp)
VÄLKOMMEN HSB BRF MILLESTOLPE.
Kronhjort Storlek: Handjur kg, vuxen hind väger kg, handjur, mankhöjd 120 – 150 cm Funnits: år i Sverige. Äter: Ris av blåbär,
Klimat och vegetationszoner
En teoretisk resa genom naturen
Varmt välkomna till upptaktsmöte för P08 säsongen 2019
Solinstrålning Jordens varmaste områden finns nära ekvatorn, i tropikerna, och de kallaste vid polerna. I tropikerna är det mycket varmt eftersom solen.
SoL övningskompendie Tema: Fint och dribbling
RESONEMANGSUPPGIFTER MED * KAPITEL 5
Har blad men är varken ett träd eller en bok..
RESONEMANGSUPPGIFTER MED * KAPITEL 3
Presentationens avskrift:

Fjällen Geografi åk 4

Fjällen i Sverige Fjäll är berg som är så höga att inga träd kan växa där. Runt omkring fjällen finns vildmark med stora myrar, brusande forsar och urskogar. Det bor nästan inga människor i dessa områden. Ju längre upp man kommer på fjället desto kallar och blåsigare blir det.

Fjällnatur Längst ner på fjället finns det barrskog. Längre upp växer fjällbjörk som är låga och krokiga. Trädgränsen är gränsen för hur högt upp träd kan växa. På kalfjället växer inga träd eller byxor utan bara kort gräs. Här är det snö större delen av året. Snögränsen är gränsen för när snön smälter, ovanför är det snö året om. På toppen av fjället finns glaciär. Det är is som aldrig smälter.

Långa vintrar och ljusa somrar Vintrarna är långa, mörka och kalla i norra Sverige. Det kan finnas snö från oktober till juni. Norr om polcirkeln är det mörkt dygnet runt i december. Då går solen aldrig upp. På sommaren är det tvärt om. Då lyser solen hela natten. Det kallas midnattssol.

Nationalparker Fjällen är en av de sista stora vildmarkerna i Europa. För att skydda det unika området har man skapat nationalparker som Sarek. I en nationalpark får man inte jaga, fiska eller skada och förändra naturen på något sätt.

Bo i fjällen Här är det långt mellan husen och byarna. Många byar har ingen skola eller affär för de är så små. Många får åka flera mil till jobb och skolor varje dag. Områden där det inte bor så mycket folk kallas glesbygd. Många kommer till fjällen på semester, man kan åka skidor, vandra, fiska m.m.