Individuell fördelning - men hur?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Vad gör EU för e-handelns utveckling? Olivier Linden, Kommerskollegium Distanshandelsdagen – 18 november 2010.
Juridik och etik kring svenska biobanker
Kulturdepartementet Arbetet med att ta fram en nationell strategi för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling(/tillgängliggörande)
European Commission Internal Market & Services DG 1 Förändrad revision i Europa: Perspektiv från EU’s kommission Stockholm,10 januari 2012 Paulina Dejmek.
PSI Vad är det? Vad är på gång?
Nordisk slutkundsmarknad
Ekonomiska system.
Svårigheter och möjligheter för ungdomar på arbetsmarknaden Anders Forslund IFAU och Nationalekonomiska institutionen, Uppsala universitet Ungdomars etablering.
Ett arbete med att etablera
Beskriva den kommunala markanvisningsprocessen
Analys av regeringens promemoria Införande av en rehabiliteringskedja
Juridik och beslutsstöd - vad gäller?
Vad innebär ett barnperspektiv
IT-rätt – en introduktion
Fattigdom och ett gott liv
Bättre inköp! Att forma en organisation, och skapa verktyg och rutiner, som möjliggör för universitetet att följa lagar och regler inom inköpsområdet.
Hur kan informationsflödet i detaljplaneprocessen effektiveras
Kapitel 23 Årsredovisning och analys.
Överenskommelse om samverkansformer mellan läkemedelsföretag och den offentliga hälso- och sjukvården och dess medarbetare Ändringar gällande fr o m 1.
Personlig assistans ur ett sociologiskt perspektiv Forskningsledare Antti Teittinen Förbundet Utvecklingsstörning.
Digitala steget Ett offentligt Sverige i världsklass
Ersättningen för personlig assistans
Konkurrensutsättning – vilka möjligheter finns det?
Felkalkyl Ofta mäter man inte direkt den storhet som är den intressanta, utan en grundläggande variabel som sedan används för att beräkna det som man är.
Det nationella digitala biblioteket
Lantmäteriets informationsförsäljning
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Novus Opinion Allmänheten om vinster i välfärden 21 maj 2010 David Ahlin.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Samhällsekonomi It´s all about the money!
Rättsinformation, metadata och standarder för informationshantering Cecilia Magnusson Sjöberg Institutet för rättsinformatik, Stockholms universitet
Hur gör UNF skillnad i politiken?
Presentation vid Internrevisionsdagarna
PBL - översynen PBL kom 1987 Ändrat finansieringssystem 1993 Förändring av risk och roller Idag marknadsorientering Förändra PBL !
BNP i fasta priser.
Myndigheternas ansvar - marknadskontroll
Läget i förhandlingarna Foto: Jan Olov Westerberg.
Vägledning för myndigheters SPAM hantering
Struktur och innehåll för avtalet mellan Kulturarvsintitutionerna och Bildupphovsrätt Grundvillkor och Individuella avtal.
NORDEN IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 augusti 2015 Stefan Widmark.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
En ändamålsenlig kommunal redovisning (KomRed) Gunvor Pautsch.
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
Arbetsmarknadspolitiska insatser för kvinnor och män Hur effektiva är programinsatser utifrån ett könsperspektiv? Christer Gerdes.
Finansdepartementet Använda myndigheters information - vad får man och vad har man rätt till? Mikael Vall Finansdepartementet.
Sid 1 Pia Heyman Nya regler.
Kommunalekonomer Skellefteå 9 april 2008 Bidrag till fristående skolor….
Budgetering Vision Verksamhetsidé Mål Nyckeltal. Konkreta mål kan uttryckas i form av nyckeltal Tex. antal personal per boende.
EG-rätt Germaine Hillerström. Historisk bakgrund Schuman plan 1950 Europeiska kol- och stålgemenskapen Europeiska ekonomiska gemenskapen Europeiska atomenergigemenskapen.
Kapitalförvaltning för anknutna stiftelser – Pågående utvärdering av inkomna anbud Information till universitetsstyrelsen
Vision Verksamhetsidé Mål Nyckeltal
Försäkringsjuridik för aktuarier II
Varför krävs reglering av den verksamhet som bedrivs av försäkringsföretag? Introduktion 2016.
EU:s energieffektiviseringsdirektiv
Vad slags forskare och forskning skapas med bibliometri som grund för utvärdering och resursfördelning? Lena Lindgren & Björn Rombach Att beskriva och.
Distrikt Västerbotten
Dataskyddsförordningen
I-linjen Vt Detta är en mall för att göra PowerPoint presentationer. Du skriver in din rubrik på första sidan. För att skapa nya sidor, tryck.
Dataskyddsförordn ing GDPR- ny lag som gäller
Regelverk, nyheter m.m. Anders Ekbom Professor Karolinska Institutet
Produktion, handel och transport
KB – Utvidgat uppdrag från 2011
Miljöbalken SFS 1998:808.
Hur kan digitala flöden underlätta, effektivisera och stärka ärendehanteringen?
Socialt ansvarsfull upphandling
”Stärkt ställning för hyresgäster” SOU 2017:33
Socialtjänstens medverkan i samhällsplanering
Ekonomi Vårdval fysioterapi
Presentationens avskrift:

Individuell fördelning - men hur? Mats Lindberg, CEO

Ökade krav på individuell fördelning EU-direktiv om kollektiv förvaltning av upphovsrätt – Collective Rights Management Directive (CRM) För att stå starka på marknader måste vi få upphovspersonernas mandat Massmarknader med många verk

CRM Transparens i beslut om ersättningar Riktlinjer ska ges om ersättningar Hierarki i hantering av ersättning

Stämma (årsmöte) beslutar allmänna principer för fördelning av ersättning till rättighetshavare, allmänna principer för avdrag från rättighetsintäkter och från inkomster från investeringar av sådana intäkter, allmänna principer för användning av medel som inte kan fördelas, användning av medel som inte kan fördelas,

allmänna principer för fördelning av ersättning till rättighetshavare Med fördelning avses att avräkna rättighetsintäkter till rättighetshavare. Förvaltningsavgifter mm dras av. Enligt lagen två sätt Direkt till den vars verk har nyttjats (följerätten) Analogi eller schablon (IR, TONO reklamradio etc.)

allmänna fördelningsprinciper Riktlinjerna och principerna ska fastställas Utan godtycke, saklighet, likvärdighet Inte vara alltför allmänt hållna Grunderna för beräkningen av ersättningen Fördelningsprinciperna ska får genomslag i praktisk fördelning

Direkt till den vars verk har nyttjats Tämligen självklart. Marknad, avtal, lag bestämmer rättighetsintäkten och denna fördelas till rättighetshavaren efter avdrag för förvaltningskostnader. © Sagamariah Sandberg/Bildupphovsrätt 2016 Photo: Hedda Dibinger

Analogi eller schablon Kan vara motiverat att bygga metoder Kostnadsskäl Omöjligt att få information om faktisk användning Bedömning av varje rättighetsintäkt för sig Det bör observeras att det inte ges rätt att av sociala eller politiska skäl omvandla en direkt fördelning till en schablonfördelning.

Förvaltningsavgifter Tjänster sociala, kulturella, utbildning ändamål allmänna principer för avdrag från rättighetsintäkter och från inkomster från investeringar av sådana intäkter Förvaltningsavgifter Tjänster sociala, kulturella, utbildning ändamål ”avses alla medel som tas från rättighetsintäkter” alltså som inte fördelas individuellt. Uppnå kravet på de allmänna principerna t ex att det sker utan godtycke d v s saklighet och likvärdig behandling gäller.

allmänna principer för avdrag För samtliga avdrag gäller: Ska bestämmas på sakliga grunder (godtycke) Ovidkommande hänsyn Rimliga i förhållande till tjänsterna Tjänster ska tillhandahållas på rättvisa villkor Går in i hjärtat av användningen av Bonus ersättningen.

allmänna principer för användning av medel som inte kan fördelas, användning av medel som inte kan fördelas Förutsätter att en fördelning gjorts/prövats Rättighetshavaren okänd/kan inte lokaliseras Kan fördelas till annan rättighetshavare t ex genom att lägga över i en schablonfördelning Kan användas för sociala, kulturella, utbildning. Stämman godkänna den faktiska användningen och fördelningen i stort, inte enskild utbetalning.

Avdrag för förvaltningen Ska vara Befogade, rimliga Dokumenterade, kunna visas Ska vara verkliga och inte schabloner Icke vinst principen definierad? Vi måste överväga våra beslut vid stämman.

hierarki i lagen (direktivet) Fördelning är det primära. Till fördelning kopplas ett förvaltningsavdrag. Avdrag är sekundärt. Prövning måste ske. Användning av medel som inte kan fördelas ”sista utvägen”. Prövning måste ske. Om man ser lagstiftningen och direktivet som en slags standard är det här en viktig ”checkpoint”.

marknadsposition Utgivare och producenter allt aggressivare i rättighetsförvärv Internationella koncerner ”Svåra” avtal – obegripliga Dåliga redovisningar Upphovspersonernas ställning är svår Behov av att bygga ett starkt skydd kring den individuella upphovspersonen Vi måste kunna visa att det är upphovspersonen som får nytta av sin upphovsrätt – varför är den annars intressant?

Massmarknader ska ges licens Kulturarvsinstitutionerna vill digitalisera samlingarna, miljoner bilder (foton) Museer, konsthallar, kulturcentra med samlingar som ska ut på internet Bibliotek vill använda digitalteknik, t ex för fjärrlån Skolor och universitet allt mer digitala Alla dessa bilder blir offentliga (jämför fotokopia)

Användarnas perspektiv Användaren vill att ersättningen de betalar även fördelas Krav på transparens ökar när ersättningen tas in som schablon Användarna vill inte se allt för starka organisationer

Användarnas perspektiv Användarna vill betala och lämna resten till oss Vill inte rapportera Vill inte administrera Vill inte utveckla system Rättvisa, objektiva, transparenta, effektiva, billiga. Vilka rapporter kan vi få in Ibland detaljerade Förenklad rapport t ex upphovsperson och antal verk Schablon och/eller analogi.

Hur finna fördelningsmetoder Upphovspersoner krav på fördelningsmetoder Rättvisa, objektiva, transparenta Effektiva och billiga Schablon och analog via rapporter från upphovsperson Var har dina verk varit med Kombinerade med statistiska undersökningar av marknadsbeteende Kombinerade med användares rapporter Kräver (dyra) IT-lösningar Nordiskt samarbete behövs för att finna lösningar

Visual Copyright Society in Sweden Mats Lindberg, CEO +46 (0)70 7135656 mats.lindberg@bildupphovsratt.se www.bildupphovsratt.se