Formell logik Kapitel 5 och 6

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
F. Drewes, Inst. f. datavetenskap1 Föreläsning 13: Resolution •Resolution i satslogiken •Resolution i predikatlogiken.
Advertisements

Meningsbyggnad.
Välkommen till sluta röka för gott! SLUTA RÖKA Dokumenterat hög effekt i kliniska tester DEMO.
Deduktion och induktion ”Välgrundade” vetenskapliga (slut)satser förutsätter giltiga eller åtminstone trovärdiga slutledningar.
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
F3 Matematikrep Summatecknet Potensräkning Logaritmer Kombinatorik.
Logikprogrammering, Mån 23/9 Rebecca Jonson. Repetition P :- Q, R. Deklarativ syn: –P är sann om Q och R är sanna. –Av Q och R följer P Procedurell syn:
Logikprogrammering Ons, 25/9
© Patrick Blackburn, Johan Bos & Kristina Striegnitz FL 7: Cut och negation (kap. 10) Teori –Förklarar hur man kontrollerar Prologs backtracking-beteende.
Presupposition gemensam kunskap som inte behöver påstås eller förklaras förutsatt information - bakgrundsantaganden konventionaliserade bärare av implicit.
Workshop inför Projektet
Logisk (denotationell) semantik Sanning, satsrelationer, predikat
Formell logik Kapitel 1 och 2
Semantik Orden och deras betydelse (Sema = tecken på grekiska)
Kunskap 2 Egna upplevelser
Logikkurs 1.
Semantik – introduktion
Septem artes liberales musik aritmetik geometri astronomi trivium quadrivium grammatik retorik dialektik.
Hypoteser och teorier Hypoteser Hypoteser är antaganden, icke verifierade påståenden. Hypoteser är förslag till teorier eller teorier som inte.
beskrivningsnivå 1: molekylernas hastighet och rörelseenergi beskrivningsnivå 2: temperatur och tryck.
Formell logik Kapitel 9 Robin Stenwall Lunds universitet.
Föreläsning 7 Fysikexperiment 5p Poissonfördelningen Poissonfördelningen är en sannolikhetsfördelning för diskreta variabler som är mycket.
Föreläsning 4-5 Logik med tillämpningar
Kan datorer bevisa matematiska teorem?
Föreläsning 9 Logik med tillämpningar Innehåll u Semantiska tablåer i predikatlogiken u Klausulform u Herbrandmodeller u Kapitel 3.5,
Satslogik, forts. DAA701/716 Leif Grönqvist 5:e mars, 2003.
Föreläsning 16 Logik med tillämpningar Innehåll u Information kring kursvärdering och tentagenomgång u Genomgång av övningstenta 2.
Logik med tillämpningar
1 Semantik – introduktion Semantik = läran om mening Tvärvetenskapligt filosofi lingvistik psykologi AI Lingvistik motsägelser mångtydighet metaforer Filosofi.
Procedurellt potpurri Dagens samtalsämnen –Klipp (Cut) –If-then-else –fail/0 –repeat/0 Att läsa –The Art of Prolog, kapitel 11 –Relevant avsnitt i Learn.
Föreläsning 1-2 Logik med tillämpningar
Lennart Edblom, Frank Drewes, Inst. f. datavetenskap 1 Föreläsning 13: Resolution Resolution i satslogiken Resolution i predikatlogiken.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Krav på vetenskaplig tolkning
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Satsbegreppet. Begreppen mening och sats På svenska talar man ofta om meningar och satser, men på tyska finns inte begreppet mening. På svenska används.
Klassificeringen av vetenskaper bygger åtminstone delvis på skillnader i metodik. Klassificeringen av vetenskaper kan även baseras på forskningsområden.
SAMBAND. Vi vill undersöka om det finns ett samband mellan tentamensresultat och genomsnittligt antal timmar/dag man studerat. Person ABCDEFGHIJ Timmar/
Statistisk hypotesprövning. Test av hypoteser Ofta när man gör undersökningar så vill man ha svar på olika frågor (s.k. hypoteser). T.ex. Stämmer en spelares.
FTEA12:2 Filosofisk Metod Grundläggande argumentationsanalys II.
Hypotesprövning. Statistisk hypotesprövning och hypotetisk-deduktiv metod Hypotetisk-deduktiv metod: –Hypotes: Alla svanar är vita. –Empirisk konsekvens:
Samband & Inferens Konfidensintervall Statistisk hypotesprövning
INFERENS & SAMBAND. population Population Stickprov, urval INFERENS = Dra slutsatser om hela populationen utifrån ett stickprov Data, observationer.
INFERENS & SAMBAND. population Population Stickprov, urval INFERENS = Dra slutsatser från data om hela populationen utifrån ett stickprov Data, observationer.
Samband & Inferens Hypotetisk –deduktiv metod Samband mellan nominal/ordinal-variabler –Chi2-test Samband mellan kvot-varibaler –Korrelationskoefficient.
Regel 13 Bollen spelas som den ligger.. Regel 13 Bollen spelas som den ligger.
Futurum Framtid alltså
Filosofi A Har du nånsin funderat över…
KPP053, HT2015 MATLAB, Föreläsning 4
generellt deduktion induktion specifikt Deduktiva slutsatser är giltiga och med nödvändighet och sanna, om premisserna är sanna. Induktiva slutsatser.
LOGIK OCH SPRÅKFILOSOFI
Formell logik Kapitel 1 och 2
På den här bilden, marken (vattnet) stannar där linjen är
Robin Stenwall Lunds universitet
Formell logik Kapitel 3 och 4
Formell logik Kapitel 7 och 8
Bild/Svenska – HT 2017 Klass 3B Björktjära Skola
Bild/Svenska – HT 2017 Klass 3B Björktjära Skola
Söka information på internet
Föreläsning 16: Tentan, att förbereda sig…
2013 – ÅK1 – version 1.
Nu är det dags! Ansökan till gymnasiet
Träff 11 Välkomna!.
Formell logik Föreläsning 1
Samordnade konjunktioner
Att skriva uppsats Metodfrågor.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Komma igång med Scratch
Implementering import av SIE-fil Procountor
METOD Strategisk kompetensförsörjning
Presentationens avskrift:

Formell logik Kapitel 5 och 6 Robin Stenwall Lunds universitet

Kapitel 5 Bevismetoder för boolesk logik Visa att en sats är en tautologisk konsekvens av en mängd premisser! Lösning: sanningstabellmetoden Begränsningar hos sanningstabellmetoden: antalet rader i en sanningstabeller växer exponentiellt med antalet atomära satser: 2n fungerar endast för argument vars giltighet beror på meningen hos de booleska konnektiven Lösning: Härledning/bevis Kapitel 5 förklarar de booleska konnektivens logik på ett informellt sätt Formella bevisregeler införs i kapitel 6

Avsnitt 5.1: Giltiga bevissteg Vad har vi redan? Identitetselimination: från P(n) och n = m får vi härleda P(m) Identitetsintroduktion: vi får alltid införa a = a i ett bevis Här är a, n och m godtyckliga termer Konjunktionselimination: från P  Q får vi härleda P från P  Q får vi härleda Q Konjunktionsintroduktion: om vi har bevisat P och Q separat får vi härleda P  Q Disjunktionsintroduktion: från P får vi härleda P  Q från Q får vi härleda P  Q

Avsnitt 5.2: ”Proof by cases” – argument som betraktar olika fall Antag att vi redan vet att P  Q är sann och vill visa att S är sann Om vi kan visa följande båda om-så-satser så är vi klara: om P är sann, så är S sann (dvs S följer ur P) om Q är sann, så är S sann (dvs S följer ur Q) Allmänt: anta att det finns ett antal olika fall och att vi kan visa att oavsett vilket fall som gäller så följer den slutsats vi vill visa. Då har vi visat att slutsatsen följer

Exempel från vardagslivet Antag att parkeringstiden för din bil har gått ut för några timmar sedan. Här är ett argument för att du inte behöver rusa tillbaka till bilen. (1) Antingen har du redan fått parkeringsböter eller så har du inte fått det. (2) Om du redan har fått parkeringsböter, så är det inget att göra åt. Det är i så fall ingen vits att rusa tillbaka. (3) Om du inte redan har fått parkeringsböter, så kommer du säkert inte att få böter inom de närmaste fem minuterna heller. Det är i så fall ingen vits att rusa tillbaka. (4) Alltså: det är ingen vits att rusa tillbaka till bilen. Är argumentet giltigt? Är det sunt?

Generellt gäller: Givet att vi har redan bevisat en disjunktion P1  …  Pn så kan vi bryta ner beviset av en sats S till n olika fall: P1 gäller, P2 gäller, osv. Om vi lyckas visa att S är sann oberoende av vilket fall som gäller, då har vi bevisat S I korthet: För att bevisa S från P1  …  Pn, bevisa S från var och en av P1, … ,Pn Denna bevisregel kallas i boken disjunktionselimination (varför?)

Avsnitt 5.3: Indirekta bevis (motsägelsebevis) En annan utomordentligt användbar bevistyp är motsägelsebevis eller reductio ad absurdum Den allmänna regeln: för att bevisa S, anta S och bevisa en motsägelse Denna bevisregel kallas i boken negationsintroduktion (varför?)

Exempel från vardagslivet (juridiken) En försvarsadvokat kan resonera så här: (1) Anta att min klient är skyldig till bankrånet. (2) Vi vet att rånet ägde rum kl. 19. (3) Vi vet också att min klient kl. 18 befann sig i hemmet. (4) Då måste min klient ha tillryggalagt sträckan mellan hemmet och banken på högst en timme. (5) Men det motsäger polisens uppgifter att denna färd tar minst två timmar i anspråk. (6) Alltså är min klient oskyldig.

En motsägelse (kontradiktion) är någonting som omöjligtvis kan vara sant Kontradiktionssymbol:  (”falsum”) Exempel på motsägelser: Q   Q, (a = a), …

Tautologiska kontradiktioner: kontradiktioner vars motsägelsefulla natur beror på meningen hos de booleska konnektiven För att visa att en sats är en tautologisk kontradiktion: (1) Konstruera en sanningstabell (2) Satsen är en tautologisk kontradiktion om och endast om det står F överallt i kolumnen under satsens huvudkonnektiv Observation: Negationen av en tautologi är en tautologisk kontradiktion Övning: Visa att (P  Q)  (P   Q) är en tautologisk kontradiktion

Kapitel 6: Formella bevis i boolesk logik Det system för härledning som används i boken kallas för naturlig deduktion Det har två sorters regler för varje konnektiv: introduktionsregler som säger hur vi kan bevisa slutsatser som innehåller konnektivet eliminationsregler som säger hur vi kan dra slutsatser uitfrån premisser som innehåller konnektivet Dessa regler finns inbakade i programmet Fitch som följer med kursboken

Avsnitt 6.1: Regler för konjunktion Konjunktionselimination ( Elim): P1 … Pi … Pn Pi Här kan Pi vara vilken konjunkt som helst, inklusive den första eller sista

Konjunktionsintroduktion ( Intro): P1  Pn P1 … Pn där pilen indikerar att var och en av P1, …, Pn måste förekomma i beviset innan konjunktionen av dem kan läggas till Övning: Visa att C  B följer från A  B  C. Metod: anta A  B  C som premiss och härled C  B.

Avsnitt 6.2: Regler för disjunktion Disjunktionsintroduktion ( Intro): Pi P1 … Pi … Pn

Disjunktionselimination ( Elim): P1 … Pn P1 … S  Pn … S S Övning: Visa att A följer av (B  A)  (A  C) Visa att B  D följer av (A  B)  (C  D)

Ytterligare en användbar regel: en premiss får alltid upprepas i ett bevis Regeln kallas upprepningsregeln (eng. reiteration rule) och förkortas Reit Övning: Visa att A följer av (B  A)  A

Avsnitt 6.3: Regler för negation Negationselimination är helt enkelt ”dubbla negationens lag”: Negationselimination ( Elim): P P

Negationsintroduktion (Intro): P …  P

Vi har även regler för att introducera och eliminera  -introduktion ( Intro): P … P  Övning: Härled A från premissen A Härled  ur premisserna A  B, A och B

-elimination ( Elim): Notera att allting följer av en motsägelse. Om vi har härlett en motsägelse så kan vi sluta oss till vad som helst. -elimination ( Elim):  … P Regeln svarar mot följande vardagsresonemang. Kalle har just påstått att han kan göra 100 kilo i bänkpress, varpå Sten tvivlande utbrister ”Om du gör 100 kilo i bänkpress så är månen en grön mögelost”

Är detta en rimlig härledningsregel? Regeln vore orimlig om den gjorde det möjligt att gå från sanna premisser till en falsk slutsats. Gör den det? Regeln gör det möjligt att utifrån en motsägelse härleda vad som helst. Men ett sådant bevis saknar övertygelsekraft då det aldrig är sunt. Regeln används framför allt i underbevis som ett led i ett större bevis Övning: visa att Q följer av (P  P)  Q

Hemuppgift Visa att P  Q följer ur (P  Q), samt det omvända. Använd er av F när ni genomför beviset (skriv ned samtliga steg).