Tillsammans kan vi förebygga våldsbejakande extremism

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Advertisements

Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
LSO som verktyg i det kommunala säkerhetsarbetet
Vad innebär ett barnperspektiv
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Samverkan mellan social ekonomi och Göteborgs stad
Hot och risker Hur ser då hoten och riskerna ut?
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Regional krissamverkan i Jönköpings län. Regional krissamverkan i Jönköpings län Fördjupa samverkan mellan myndigheter och samverkande organisationer.
Individens rätt till integritet Etisk handbok för samverkan med tredje sektorn inom äldreomsorgen i Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård.
Regionala samrådet Direktiv Hälsa.
Förstudie: Hållbar konsumtion
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Idéburet Offentligt Partnerskap
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola.
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Kulturdepartementet Nationell samordning för en positiv supporterkultur och mot våld och annan brottslighet i samband med idrottsevenemang Agneta Blom.
Ingen föds till extremist
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
Miljömålsberedningen Miljömålen – grunden för svensk miljöpolitik.
Samverkan barn- och unga Syfte nå en effektiv samverkan i frågor som berör samtliga parter Generellt uppdrag Samverkansgruppen ska stimulera, bevaka och.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Överenskommelsen inom integrationsområdet
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Radikalisering och våldsbejakande extremism
––– Närmare koppling till sakfrågor Stockholm
Socialdepartementet. Bred delaktighet, samarbete och samråd.
Socialdepartementet En samlad strategi för ANDT- politiken Maria Renström Ämnesråd och gruppledare ANDT och Socialtjänst Socialdepartementet.
Samverkan kommun - landsting. Historik Första samverkansavtalet 1993 Wreta-projektet 2001 Samverkansråd för vårdens övergångsställen 2003 Wreta och Samverkansråd.
Mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen Förvaltning/avdelning/grupp/enhet som dragningen är för Datum:
Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Räddsam Skåne räddningstjänsterna i samverkan Nationell strategi Regional strategi för stärkt brandskydd för den enskilde.
Ingen föds till extremist Tillsammans kan vi förebygga våldsbejakande extremism. Genom förebyggande arbete stärker vi individen och samhället.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Möjlighet till Egen Kraft!
Samordnad utveckling för god och nära vård
Trygg i Göteborg Introduktion för socialsekreterare 19 oktober 2016.
Barn- och ungasatsningen
Samordnare våld i nära relationer
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Förstudie: Hållbar konsumtion
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Kommissionen för jämlik hälsa
Styr- och resursutredningen - STRUTEN
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Omställningen av hälso- och sjukvården
CKS -Centrum för Kunskap och Säkerhet-
Miljömålen består av tre slags mål
Center mot våldsbejakande extremism (CVE)
Nationellt kliniskt kunskapsstöd
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
STRATEGI FÖR SVENSK VILTFÖRVALTNING
Politik för gestaltad livsmiljö prop 2017/18:110
Miljömålen består av tre slags mål
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Lokal lägesbild Hälsingland 2018/2019
Om översynen av stadens råd för funktionshindersfrågor
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Tillsammans kan vi förebygga våldsbejakande extremism Tillsammans kan vi förebygga våldsbejakande extremism. Genom förebyggande arbete stärker vi individen och samhället.

Definition av våldsbejakande extremism Framförallt 3 typer av VBE i Sverige, men vi måste alltid vara vaksamma inför nya rörelser som tyvärr kommer uppstå i framtiden ”Vi kan inte skydda oss mot allt, men vi kan och ska göra allt för att skydda oss”

Svenskar i Syrien

Vad har vi gjort? Referensgrupp 283 kommunbesök Kunskapshus Riktade utbildningar (20.000) Stödtelefon 020 100 200 Föräldrarutbildning Initierat forskning Stöd till kommuner Inhämtat kunskap i Sverige och internationellt Deltagit i den offentliga debatten Initierat uppdrag till andra myndigheter (socialstyrelsen) Expertnätverk Lägesbilder Erfarenhetsberättelse Nationell strategi

Referensgruppen Förebyggande arbete mot VBE spänner brett över många områden och måste involvera berörda myndigheter med ett ansvar i frågan Referensgruppen är ett ypperligt verktyg för samordning och informationsdelning

Nationell strategi mot våldsbejakande extremism 10 lokala åtgärder Politisk vilja och ansvar Lägesbild Handlingsplan Lokal samordnare Informationsdelning Stöd till anhöriga Stöd att lämna Samverkan Idéburna sektorn Civila råd 8 nationella åtgärder Nationell samordning Expertnätverk Kunskap/forskning Hälso– och sjukvård Sekretess Utbildning Propaganda och medier Utvärdering

Utökat uppdrag 2016-2018 Fortsätta pilotverksamheten med stödtelefonen Vidareutveckla och fördjupa det kunskapsbaserade förebyggande arbetet Kommunernas ansvar Hur bör det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism samordnas och organiseras nationellt? Bistå myndigheter, kommuner, organisationer och trossamfund med expertkunskap i arbetet mot våldsbejakande extremism Utveckla samarbetet med det civila samhället

Förändrad lägesbild

Förändrad lägesbild

Förändrad lägesbild

Var sker rekrytering? Sociala medier Vänskapskretsen Enskilda nyckelpersoner Isolerade miljöer

Vilka blir rekryterade?

Ideologisk radikalisering

Våldsbejakande islamistisk extremism hemvändande våldsbejakande jihadister

Lägesbild i kommunerna, våren 2016 Våldsbejakande högerextremism den mest förekommande 53% av kommunerna hade en egen lägesbild 61% av kommunerna har eller är på väg att skapa en handlingsplan Många kommuner vet inte om de har VBE i sin kommun

Våldsbejakande högerextremism Mordbrand på flyktingboende Räddningstjänsten har larmats till minst ett 20-tal bränder per år på flyktingboenden mellan 2012-2014 Under 2015 har räddningstjänsten larmats till 78 bränder Under 2016 är siffran 39 fram till och med 15 maj. Antalet bränder har ökat under senare delen av 2015 och 2016.

AZOV, ett nazistisk förband i Ukraina Många europeiska nazister och högerextremister har anslutit sig till det högerextrema förbandet Azov som anklagats för att ha begått flera brott mot civilbefolkningen i östra Ukraina. Enligt Säpo har en handfull svenskar åkt till Ukraina för att delta i strid. Den gemensamma nämnaren gällande de svenskar som sökt sig till stridande förband är att de tidigare visat sig vara våldsbenägna högerextremister och har ett intresse för vapen och sprängmedel

Vad kan ni göra för att förhindra våldsbejakande extremism? Bred samverkan Identifiera roller och ansvar Lägesbild Handlingsplan/strategi Identifiera och inkludera samarbetspartners

Tack!