Den Första Ingenjören - historik

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vilka är RISE? RISE Research Institutes of Sweden är en grupp industriforsknings- institut som med forskningsexcellens och framsynthet skapar nytta och.
Advertisements

Att bygga förnyelse – Hur byggbranschen förnyas!
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Socialfondens regionala plan. Styrkor - Stockholm är en fungerande och funktionell region där lokala problem kan lösas regionalt - Stockholm har en stor.
ANOVA ökad tillväxt och entreprenörskap
En introduktion till ST Fackförbundet för oss som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag.
Presentation av utvärdering Den 12:e april 2011 Jens Nilson
Våra resultat på individnivå •Vi har nått många •Personligt engagemang •Nå de besjälade!
Stål & Verkstad Jeanette Löfberg
Jobs and Society uppföljning 2007 Hur går det för kunderna? Ansvarig undersökare på Synovate Temo: Arne Modig Beställare på Svenska Jobs and Society:Harry.
Arbetsmarknadsutsikter till slutet av 2014 Dalarnas län Analysavdelningen Jan Sundqvist.
Uppdrag att kartlägga forskningsresultat med relevans för skolväsendet.
Kommunikationsplan Uppdrag Med bakgrund från GO-konferensen 2008 gavs sekretariatet i uppdrag att arbeta fram en kommunikationsplan för GÖTEBORG- OSLO.
Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samarbete mellan Ledarna, Almega, Sveriges Kommuner och Landsting och Bliwa Stiftelsen, Hållbara chefer.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Förslag gällande att gemensamt initiera Passion för livet i Gävleborg
BIDRAG Lån Stipendium Royalty Aktier
En föreläsning i två akter
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
1 Figur 1.1 Utveckling av Sveriges BNP per invånare under perioden 1990–2010 jämfört med OECD och ett genomsnitt för de sex närmaste konkurrentländerna.
Green Living. Förstudien undersöker förutsättningar för att utveckla marknads- och mötesplatser med syfte att främja företagsutveckling inom klimatsmarta.
2014 Tekes nyckeltal DM Tekes finansieringsbeslut år DM Totalt 550 miljoner euro och projekt Miljoner euro I.
Innovationsperiod för Arbesko. Företaget utvecklar mängder av tekniska innovationer som på olika sätt märks i deras skor. Först i Europa med.
REGLAB – en mötesplats för regional utveckling. Vi möts – vi lär – vi gör  Fokus: Regional utveckling  Lärande, analys, benchmarking Medlemmarnas behov.
En introduktion till ST Fackförbundet för oss som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag.
UNIONEN – ALLMÄNHETEN OM EGET FÖRETAGANDE MINDRE MÄTNING I SYFTE ATT TITTA PÅ INTRESSET FÖR MENTORSKAP VID START AV FÖRETAG Kund: Unionen Kontakt: Åsa.
Kvalitetsrådet Certifiering Diplomering Nyheter 2011 Astrid Sahlén, Kvalitetsansvarig Kvalitet – en konkurrensfördel.
OECD Territorial Review: Skåne 2012 Viktigaste slutsatserna.
Högskola och samhälle i samverkan Karlstad Forskarnätverket i SLIM-projektet Staffan Bjurulf Projektledare Region Värmland.
Öppenhet – från vision till verklighet. E-tjänst barnomsorg Bakgrund Ett av Sambruks första projekt Volym E-tjänst Rätt i tiden Stark inlåsning Oligopolmarknad.
Företagen själva spår högre löner och fler jobb Undersökning av Länsförsäkringar 2007.
Kraftfältsanalys.
Skolan för Kemivetenskap Kungliga Tekniska högskolan KTH svarar för en tredjedel av Sveriges kapacitet av teknisk forskning och ingenjörsutbildning.
Synergier och mervärden mellan olika fonder Hur kan satsningar inom t.ex. Naturturism verka för de övergripande målsättningarna inom de andra fonderna?
En föreläsning i två akter Största utmaningen på svensk arbetsmarknad Kompetensförsörjning ur företagens perspektiv.
FASTIGHETS- BRANSCHENS REKRYTERINGSBEHOV RAPPORT
Analys av små och medelstora företag i Region Västra Götaland Jan Fineman Håkan Wolgast.
Ny sacorapport: Akademikers arbetsmarknad. Bakgrund och syfte Begränsad information om akademikernas arbetsmarknad Inte en målgrupp för arbetsmarknadspolitiken.
J Jämtlandsstråket Mellan Åre och Östersund. Utgångspunkt för arbetet; Arbetsmarknader fungerar bättre i befolkningsmässigt större områden Det blir lättare.
Pilotprojekt i Jönköpings län 2015 och Projektet: Den första ingenjören Det här vill vi: Ökad konkurrenskraft genom att ingenjörerna utvecklar.
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Integration för tillväxt Stora kompetensförsörjningsproblem Enda gruppen som med kraft kan bidra till lösningen är invandrare Extremt stort flyktingtryck.
Hur mycket kapital ska bankerna ha? SNS/SIFR Finanspanel 9 mars 2016 Hans Lindberg VD Svenska Bankföreningen.
Företagare om momsinbetalningar T Svenskt Näringsliv: Anders Ydstedt Temo AB: Arne Modig, David Ahlin Datum:
Företagarpanelen – Q MARS 2011 Västmanlands län.
Incitament för energieffektivisering Bakgrund till projektet: -Ett projekt finansierat av Nationella regionalfondsprogrammet Att stödja övergången.
Världens största däcktillverkare väljer lilla Dannäs
Ekonomiska stöd för energieffektivisering från Energimyndigheten
Övergripande inriktning Europeiska socialfonden i Stockholm 2017
Pilotprojekt i Jönköpings län
Presentation av pilotprojektet Den första ingenjören RESULTATET
Projektet som växlar upp smålänska företag
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Jönköpings län
Referens och Lönegruppsmöte
Vision Svenskt Monteringsforum vidareutvecklar Sveriges konkurrenskraft med hjälp av: industriella nätverk forsknings och utvecklingsinsatser samverkan.
Många svenska företag saknar rehabiliteringsplan
Tekes nyckeltal DM
Industrial transition pilot Norra Mellansverige
Den första Ingenjören rapporter/utredningar/analyser
”Den Första Ingenjören”
Snabb teknikutveckling utmanar tillståndsprocessen – del II.
Kronofogden – så här gjorde vi!
IUC NORR ökar konkurrens- kraften i industrin genom att förflytta företag och individer IUC Norr ökar konkurrenskraften i industrin genom.
VÄLKOMNA PÅ ERFARENHETS DAGAR FÖR BESTÄLLARNÄTVERK
ingenjör Karin Andersson, Studie- och yrkesvägledare, Sfi sandviken
Dialog och samarbete – vad ska det vara bra för
Basfakta skogsnäringen, 2017
VAD ÄR CAMPUS VÄSTERVIK?
PoPS: Processkartläggning av, och pilotutredning inom, utveckling av stödtjänster Driftrådet 28 maj 2019.
Uppstart Status quo september 2018
Presentationens avskrift:

Övergripande presentation –bakgrund till pilotprojektet i Jönköpings län

Den Första Ingenjören - historik 2005 IDA, ingenjörerna i Danmark gjorde en studie om den första akademikern som gav idén till ”Ramböllrapporten” 2006 ”Ramböllrapporten” och Bo Wictorins utredningsbyrå anlitas för en vetenskaplig granskning av resultatet 2007 Förstudie genomförs ”Katten”- förstå attrahera rekrytera och behålla: Ingegerd Green 2010 Förprojektering pilotprojekt i Jönköping 2012 Förstudie i Jönköping 2014 Projektansökan till Regionförbundet i Jönköping 2015 Det två-åriga pilotprojektet startar

”Ramböllrapporten” Resultatet av en registerstudie av små och medelstora företag Studien omfattade 172 368 företag, med upp till 100 anställda och gjordes under en sexårsperiod – där 4000 företag hade anställt sin första ingenjör.

Med första ingenjören skapades i genomsnitt fem nya jobb i företagen Med första ingenjören ökade nettoomsättningen med 550 procent Med första ingenjören ökade produktiviteten med nästan 300 procent

Pilotprojekt i Jönköpings län I Jönköping finns ett aktivt distrikt med en drivande ordförande Tekniska högskolan i Jönköping är innovativ och har arbetat nära företagen sedan 15 år tillbaka Sveriges Ingenjörer har goda kontakter och har samarbetat tidigare med de lokala branschorganisationerna; Skärteknikcentrum, Swerea Swecast –Gjuteriföreningen, Tmf (Trä o möbelföretagen samt Polymercentrum