Klarspråk – ett begripligt myndighetsspråk

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
om företaget där du gör din praktik!
Advertisements

3. Text Välkommen till övning 3. Här kommer du få lära dig bra grejer. Texthantering är något du bör kunna när du jobbar med Powerpoint. Det svåra är att.
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Vad är studiehandledning?
Ruskigt smidiga arbetsprocesser
Centrum för lättläst
Muntligt Jag kan….
Att bygga en fungerande webbplats
Arbetsgång för e-postfrågor •Frågor kommer in via eller webbformulär •Kategoriseras automatiskt som ”Fråga” •Skickas till e-postansvarig.
Att skriva en artikel.
Ett arbetsområde om poesi
Så snickrar du en artikel
Lättläst på webben Mittuniversitet 2 och 23 april 2007
Bild 1 ATT SKRIVA FÖR WEBBEN. Bild 2 En bra webbplats Är det någon skillnad att skriva på webben och i tryckt media? Varför tillgänglighet och för vem?
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Klarspråkskristallen 2010 – vad hände sedan?
Hur mäter man välstånd?.
Vad gör Språkrådet? Del av språkmyndigheten Institutet för språk och folkminnen Ger råd i språkfrågor Följer språkens utveckling i Sverige Ger ut ordböcker,
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Klarspråk – med mottagaren i fokus Kristin Aastrup, Bolagsverket.
Tillgänglig information och kommunikation
Lässtrategier Att läsa på olika sätt.
Seminarieboken Kapitel 5 – Krav på uppsatsens utformning
Teckenspråk på Språkrådet
om företaget där du gör din praktik!
Debattartikel.
Tillgängliga webbtexter Mittuniversitet 2 och 23 april 2007.
Kärnan i all kommunikation
Referat Vad är det?.
Men vad är ’fri vilja’ för något?
Skriftlig framställning
Att återge och sammanfatta vad någon sagt eller skrivit
Nyheter i tredje upplagan av Handbok Riskanalys och händelseanalys
Att referera och ange källa!
Bedömning av text Innehåll Texten är lätt att följa och förstå. Innehållet stämmer med uppgiften och följer instruktionerna. Längden på texten är tillräcklig.
Att skriva vetenskapligt
Att skriva brev och mejl till uppgiftslämnare Agneta Häggström, Försäkringskassan Karin Hansson,
Skrivardagar januari Artikel - Reportage - Nyhet - Notis - Inledare/ledare - Krönika - Insändare - Debattartikel - Pressmeddelande.
Att försvara sina teser. En uppsats ventileras. En disputation mellan respondent och opponent 1. Resp ges möjlighet att korrigera och komplettera. 2.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Klarspråk − med mottagaren i fokus Kicki Lindh, SPV.
Begriplighet ska inte förväxlas med enkelhet på så vis att ett mottagartillvänt språkbruk förenklar budskapet snarare än formen.
Tillämpat skrivande Vt 2011
Krönika Vad? Hur? Varför?.
Att stötta en kollega som lär sig svenska
4 processer att behärska:
Tillgängliga offentliga webbplatser! 2 september 2016
Fyll i följande punkter och skicka dessa till:
FRÅN OTYDLIGHET TILL TILLGÄNGLIGHET TYDLIGHET
Vad är studiehandledning?
Analyserade alternativ
Presentationer period 1 – en tillbakablick
Charlotta Hambre-Knight Översättare, Örebro universitet
Läsförståelse.
Idag: Vi övar vidare på: att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
Vetenskapligt skrivande
Krönika v.35-v.36 Du lär dig formen för en krönika
Klarspråk i praktiken.
Referat och källhantering.
Skriva för webb: Klarspråk och jämlik kommunikation
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Glasklart? ”Planområdet genererar trafikströmmar som måluppsöker destinationer i kommersiella regioncentra, vilka erbjuder faciliteter som inte tillhandahålles.
Parkera VGR Information
Nötskrika Finlands fåglar Finlands fåglar.
Branschmöte spårväg tunnelbana
Glasklart? ”Planområdet genererar trafikströmmar som måluppsöker destinationer i kommersiella regioncentra, vilka erbjuder faciliteter som inte tillhandahålles.
Skrivtips för webben Skrivtips för webben.
Presentationens avskrift:

Klarspråk – ett begripligt myndighetsspråk Christina Lindh, SPV Jennie Lind, SPV 1

Under tiden fr. o. m. 1 december t. o. m Under tiden fr.o.m. 1 december t.o.m. 30 april får parkering av fordon annorstädes än på särskild parkeringsplats mellan klockan 7.00 och 17.00 icke ske, under dygn med udda datum på den sida av väg eller gata, som har eller med hänsyn till förefintlig numrering på motsatt sida, får anses ha udda adressnummer, samt under dygn med jämnt datum på den sida av väg eller gata, som har eller enligt vad nyss sagts, får anses ha jämna adressnummer (datumparkering). Under den tid denna föreskrift gäller skall de eljest gällande föreskrifter om förbud mot parkering, som avser endast en sida av väg eller gata upphöra att gälla.

Mellan den 1 december och 30 april, klockan 7 till 17, gäller datumparkering. Datumparkering innebär att du under dagar med jämna datum måste parkera på den sida av gatan som har ojämna gatunummer. På samma sätt måste du under dagar med udda datum parkera på den sida av gatan som har jämna gatunummer. Andra förbud mot parkering på en sida av gatan gäller inte under tiden för datumparkeringen.

Klarspråk – ett begripligt myndighetsspråk Kicki Lindh Jennie Lind, SPV 4

Klarspråk är … …språk som är tydligt och begripligt för de avsedda mottagarna. Ibland handlar klarspråk också om att våga ifrågasätta våga pröva något nytt 5

Därför klarspråk Se till demokrati och rättssäkerhet. Vara effektiva och spara pengar. Öka förtroendet för myndigheten. Underlätta för personer med funktionsnedsättning och personer med annat modersmål. 6

Språklagen Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt. (11 §) Myndigheter har ett särskilt ansvar för att svensk terminologi inom deras olika fackområden finns tillgänglig, används och utvecklas. (12 §) 7

Så skriver du klarspråk Välj en lagom personlig ton Välj relevant innehåll Disponera texten på ett logiskt sätt Förklara allt som behöver förklaras Stryk sådant som inte behövs Skriv informativa rubriker Undvik långa och invecklade meningar Använd begripliga ord och förklara facktermer Sammanfatta det viktigaste Välj en genomtänkt grafisk formgivning (Språkrådets folder Klarspråk)

Behöver du stöd? Ta hjälp av en kollega Fråga språkvårdaren Svenska Akademiens ordlista: app och webben www.sprakochfolkminnen.se Webbutbildningen Att skriva bättre Klarspråkstestet Frågelådan Myndigheternas skrivregler 8:e upplagan

Frågor? Kicki Lind christina.lind@spv.se Jennie Lind jennie.lind@spv.se