Skrivstrimman på Rektorsprogrammet Internat 3 Falkenberg 8/9 Anette Wahlandt Språkhandledare Rapport innehåll struktur formalia.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Advertisements

Referat En sammanfattning.
Kvalitativ analys - Analysprocess
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Formellt, skarpt och snyggt
Att skriva en artikel.
DÖDSBRAND OFFRENS HÄMND
ATT PRODUCERA EN UNDERSÖKNING
DCV Idéskiss Design Jag tror att jag ska ha en mörk och stilren design på mitt DCV. Det ska finnas dynamisk funktionalitet där designen byts utan att sidan.
Hur går forskning och vetenskapligt skrivande till?
Jonny Pettersson 19 September, 2000
En övning i att analysera ett tal
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Bedömningskriterier för studentrapporter
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
Vetenskapligt PM Svenska 3 Svenska som andraspråk 3.
Forsknings- och utvärderingsmetoder, 15 hp
Kunskapskrav och matriser
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Kandidatuppsats i Statistik F3
Att arbeta vetenskapligt
Kompletterande återkoppling till reflektionsuppgift 2 Sammanfattning av kvalitetsgranskningen.
Petra Andersson MORIA: Introduktion Petra Andersson
Varför inte bara Google?
Dystopia I litteraturen en skildring av ett inhumant, oftast totalitärt framtida samhälle. (Nationalencyklopedin) An imaginary place where people live.
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
Styckeindelning.

Röd tråd.
Essäprov = uppsats.
Forskningsetik CODEX - samlingen av regler och riktlinjer för forskning
Formellt, skarpt och snyggt
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Skolutveckling genom aktionsforskning
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Skrivprocessen Hur gick det i går? Är det frågor? Mejla eller ring fredag Intersubjektivitet Vad är målet med texten? Hur disponeras en text?
Att försvara sina teser. En uppsats ventileras. En disputation mellan respondent och opponent 1. Resp ges möjlighet att korrigera och komplettera. 2.
Aktionsforskning och skrivstrimman på Rektorsprogrammet Internat 1 Falkenberg 28/1 Anette Wahlandt Språkhandledare Rapport innehåll struktur formalia.
Skrivstrimman på Rektorsprogrammet internat 3 Aspenäs Anette Wahlandt Språkhandledare Rapport innehåll struktur formalia.
Akademiskt skrivande - konsten att reflektera & omformulera Anette Wahlandt språkhandledare.
VETENSKAPLIGT SKRIVANDE SSA 220/230 MAGISTER/MASTERUPPSATS I SVENSKA SOM ANDRASPRÅK JULIA PRENTICE.
Att skriva uppsats Skrivprocessen: problemformulering, skrivande och bearbetning.
SKRIVA TEXTER Vad är uppgiften? Berätta om det inte något annat! Skriv mycket! Bättre med lång text och fel än lite och rätt. Några exempel på bisatser.
Andreas Gunnarsson NU2012 På gränsen till godkänt – vetenskaplig kvalitet och gränsarbete i examensarbeten i lärarutbildning.
Specialpedagogik Ht 12. Introduktion 7 sept kl , 12:131 Erfarenhetsutbyte/diskussion och information inför ventileringen 5 december kl ,
Första utkastet – Enkel rapport Skriv till dig själv - inte till någon annan. Antag att du blir borta än längre tid (3 år). Skriv så utförligt, detaljerat.
Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite ?
4 processer att behärska:
Referenshantering REP002 H15AB Stenungsbaden 1 februari 2017
Rapporten: textstruktur
Välkomna till styrd helpdesk: Skapande
Välkomna till styrd helpdesk: Skapande
I uppgiften examineras följande mål:
Konsten att läsa skönlitteratur
Att skriva en resonerande text
Texttyper inför NP Vi färskar upp minnet och går igenom de vanligaste texttyperna. Anteckna och följ med i din handout!
Om skrivprocessen Anette Wahlandt Språkhandledare
Rapporten: textstruktur
Referenshantering REP002 V16A Aspenäs 28 september 2017
Att förstå uppgiften Anette Wahlandt Språkhandledare
Att skriva essä.
Svenska – skriva berättelser
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Vetenskapligt skrivande
Bli säker på utredande PM
Om bildspelet Det här bildspelet är tänkt att vara ett stöd till dig som ska kommunicera hur kontinuitetshantering hänger ihop med andra områden. Det kan.
Inför NP Svenska Våren 2019.
Om bildspelet Det här bildspelet är tänkt att vara ett stöd till dig som ska kommunicera hur kontinuitetshantering hänger ihop med andra områden. Det kan.
Presentationens avskrift:

Skrivstrimman på Rektorsprogrammet Internat 3 Falkenberg 8/9 Anette Wahlandt Språkhandledare Rapport innehåll struktur formalia

Skrivande inom högre yrkesliv och utbildning Skriva för att dokumentera Skriva för att utveckla kunskap Skriva för att redovisa kunskap Skriva för att kommunicera ett budskap Skriva som ett sätt att delta i den akademiska gemenskapen. Akademiskt skrivande: knäck koden!

Aktionsforskning och skrivstrimman – hur hänger de ihop? ORGANISATIONSNAMN (ÄNDRA SIDHUVUD VIA FLIKEN INFOGA-SIDHUVUD/SIDFOT) Kartläggning Övergripande rapportstruktur Aktionen Komplettera rapporten Analys Färdigställ rapporten språkhandlingar referenshantering textstruktur, övergripande analysera mer om referenser textens delar från delar till helhet den röda tråden kamratrespons Kurs 1 Kurs 2Kurs 3

Får du kommentarer på din text som… Texten är rörig Det finns inget sammanhang Det saknas en tydlig röd tråd Det finns delar i texten som inte är relevanta …då behöver du arbeta med din textstruktur

För att få en tydlig struktur så behöver du tänka på följande: Rubriker Kärnbudskapet (den röda tråden börjar här och löper genom hela texten) Kärnmeningar Hur meningarna hakar in i varandra (tema-rema) Metatext Sambandsord Styckeindelning och övergångar mellan stycken (Ur Skrivhandboken av Schött m.fl. 2015)

Exempel på kärnmening Man brukar göra skillnad på primärkällor och sekundärkällor. Primärkällor…... Sekundärkällor..... Citat ur: Erikson, M.G.(2015) Referera reflekterande. Lund: Studentlitteratur. (s.26)

Ett exempel till.. Korrekt källhantering Detta avsnitt kommer först och främst att behandla hur man undviker att utsätta sig för anklagelser om plagiat och fusk. /…/ Det finns med andra ord många goda skäl för att man – oavsett ambitionsnivå i övrigt – ska se till att vara mycket noga med att undvika alla misstankar om att använda källor på olämpligt sätt. Citat ur: Erikson, M.G.(2015) Referera reflekterande. Lund: Studentlitteratur. (s )

Uppgift: placera meningarna i rätt ordning Syften med referenserna 1.Många skulle besvara frågan med att det är det systematiska arbetet, och då inte minst det systematiska relaterandet till vad andra forskare tidigare har gjort. 2.Jag ska nu behandla dessa funktioner i tur och ordning. 3.Vad skiljer vetenskapliga studier från vardagens kunskapsinhämtande? 4.Konsten att referera är kort sagt en mycket viktig del av det akademiska författarskapet, men samtidigt finns det flera funktioner hos referenserna som tillsammans handlar om så skilda saker som förankring i tidigare forskning, gott uppförande, identifikation och retorik. (Ur Referera reflekterande av Erikson, 2015, s. 14

Vad skiljer vetenskapliga studier från vardagens kunskapsinhämtande? (Kärnmening) Många skulle besvara frågan med att det är det systematiska arbetet, och då inte minst det systematiska relaterandet till vad andra forskare tidigare har gjort. (Svaret på frågan) Konsten att referera är kort sagt en mycket viktig del av det akademiska författarskapet, men samtidigt finns det flera funktioner hos referenserna som tillsammans handlar om så skilda saker som förankring i tidigare forskning, gott uppförande, identifikation och retorik. (utvecklat resonemang) Jag ska nu behandla dessa funktioner i tur och ordning. (metatext – framåtsyftande) Efterföljande rubriker? (Ur Referera reflekterande av Erikson, 2015, s. 14)

Förankring i tidigare forskning Referenser som gott vetenskapligt uppförande Referenser som identifikation Referenser som retorik …..det finns gott om ”spoilers” i akademisk text ORGANISATIONSNAMN (ÄNDRA SIDHUVUD VIA FLIKEN INFOGA-SIDHUVUD/SIDFOT)

Textstruktur: stycken Utveckla resonemanget Kärnmening Sammanfattning eller metatext Sammanfattning eller metatext

Tema och rema Tema-remaprincipen innebär att du lägger det du skriver om (känd information) i början av meningen och ny information i slutet. ORGANISATIONSNAMN (ÄNDRA SIDHUVUD VIA FLIKEN INFOGA-SIDHUVUD/SIDFOT)

Tema – rema – ett exempel Ännu ett kvalitetskriterium är i vad mån publikationen bygger på så kallad peer review. Det innebär att insända manuskript blir bedömda av andra forskare, som antingen rekommenderar att manuskriptet ska antas efter vissa förbättringar eller som rekommenderar att det inte ska publiceras /…/....peer review. Det innebär.... Det skapas ett driv framåt i texten. (Ur Referera reflekterande av Erikson, 2015, s. 25)

En liten övning i att hålla kvar fokus

Skriv en kort text som passar till kärnmeningen. Använd nyckelord från listan nedan Lejon Lejonet är ett djur som lever på savannen. Savannen Savannen är ett slättområde där det lever lejon. Afrika, däggdjur, lever i flock, gulbrun päls, jagar, äter kött, rovdjur, torrt, savann, slättområde med högt gräs och enstaka träd, djurens konung, skygg, safari, ”big 5”, regnperiod och torrperiod

Två olika texter….. Om du vill laborera mer: pröva med att inleda en text med tre meningar om lejon och därefter inleda tre meningar med att placera ordet savann i början på meningarna. Vad händer då?

Referenser ORGANISATIONSNAMN (ÄNDRA SIDHUVUD VIA FLIKEN INFOGA-SIDHUVUD/SIDFOT)

Referenshantering 1.Operationell kompetens – textens yta 2.Diskursiv kompetens – akademiska stilkrav 3.Kritisk kompetens – kritiskt analytiskt förhållningssätt Att sätta referensparentes på ett korrekt sätt i en mening (1) är en aspekt av referenshantering. Med stöd av referenser byggs exempelvis kärnmeningar upp i inledning av stycken (2) och med hjälp av referenser analyseras forskningsresultat och slutsatser och skribenten kan förhålla sig kritisk till dessa (3). Begreppen har introducerats av Ask (2005/2008) och bygger vidare på Greens kategorier (1999).

Resurser Portalen ORGANISATIONSNAMN (ÄNDRA SIDHUVUD VIA FLIKEN INFOGA-SIDHUVUD/SIDFOT)