Meddelande är korta texter som innehåller viktig information. De kan t.ex. skrivas som sms, mejl, chatt eller på en lapp. Lapparna kan sitta på anslagstavlor,

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

3. Text Välkommen till övning 3. Här kommer du få lära dig bra grejer. Texthantering är något du bör kunna när du jobbar med Powerpoint. Det svåra är att.
First Class Arken - Introduktionskurs
En Dag i Ramadan Ramadan
Nils Karlsson pyssling och Bertil hemma
”DU KAN ENDAST BLI BÄTTRE PÅ ATT SKRIVA GENOM ATT FAKTISKT SKRIVA” Doris Lessing – Nobelpristagare 2008.
Mål och betygskriterier
Luncha och lär! rumsadverbial.
Informationsmöte inför inflyttning i Brf. SommarRo
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik
Vad är  ? Och vad har man det till?. Nio uppgifter Välj en av dessa nio uppgifter och utför den så bra du kan. Välj en av dessa nio uppgifter och utför.
Marcus berättar lite om sig själv
WIS version 2.0 Webbaserat nationellt krisinformationssystem.
- att läsa & skriva noveller
Sort, art, stilart, område, fack o.s.v.
En guide för arbeten i SO
F-03 Föräldramöte 11/ Agenda Presentation ledare Kontaktuppgifter Träning/Matchspel Overaller Lagföräldrar Cuper Övrigt.
Engelska Människokroppen
Instruktioner Hur man skriver.
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
Inledning och avslutning
Att skriva en insändare
Språkfel - skiljetecken
Att skriva brev och mejl till uppgiftslämnare övningar Agneta Häggström, Försäkringskassan Karin.
Språkriktighet. Stor och liten bokstav Stor: vid namn. Sammansättning av namn + helt ord: Stockholmscaféer (jämför med stockholmare) Liten bokstav: svensk.
Korta meddelanden! Påminna någon Be om hjälp Lämna återbud Sjuk Försenad Tacka Fråga Bjuda Gratulera Bestämma något Visa uppskattning Köp Mjölk!
Studieteknik – Konsten att plugga mindre Fredrik Stenmark Plugga hårdare.
ETT BROTT BEGÅS. Så här kan det gå till…. Tre killar begår tillsammans en väskryckning. De åker moped och kör upp jämsides med en äldre dam och rycker.
Källor och källkritik. Källa? En plats där du kan få information –Böcker –Tidning –Faktatexter –TV –Radio –Intervju med någon –Dagböcker från förr i tiden.
Inbjudan Vi skriver ofta olika inbjudningar till exempel (t.ex): Barnkalas Fester Bröllop Föräldramöten (skolor och dagis) Öppet hus Städdagar Med mera.
SKRIVA TEXTER Vad är uppgiften? Berätta om det inte något annat! Skriv mycket! Bättre med lång text och fel än lite och rätt. Några exempel på bisatser.
Välkommen SvFF Ungdomsdomarutbildning 7-manna. Dagens program SvFF Inledning Regler Praktisk domarträning Avslutning.
Reportage.
Webbanmälan till högskolestudier HT 2017
V 50: Veckobrev för förskoleklass A
Föräldramöte SIF P-06 April 2017.
Lokalbokning i Outlook
Att skriva en nyhetsartikel
Så här anmäler du dig till högskolan VT18
Träna svenska A och B Häfte 7 Klockan Familjen Alm s dag.
Att skriva en resonerande text
FÖRÄLDRAMÖTE BKI SUNNANÅ F03/04.
Välkomna.
Föräldramöte 09 röd
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Seminarium 1 – redovisning/bokföring
BE Efter förra veckans ”grin” Började bidragen in
Föräldraenkät 2017 Förskola
V 2, 2017: Veckobrev för förskoleklass A
Titel Författare, företagets logo, årtal, bild etc.
Rubrik Förnamn Efternamn (klass)
Hej, jag heter Karam och jag ska berätta om en bok som jag har läst.
Vad är det här?.
Den 30:e augusti 2017 Dagens namnsdag Albert, Albertina
Utbildningspresentationens rubrik
Språkriktighet.
Så här anmäler du dig till högskolan HT18
Så här anmäler du dig till högskolan HT18
Hur skriver man en berättande text
Ungdomsdomarutbildning 7-manna
Ungdomsdomarutbildning 5-7 manna
Välkomna! ÖSK P04 föräldramöte 28/ Tränare: Tobbe och Fredrik
Svårighetsgrad: Medelsvår
Texttyper Återberättande, beskrivande, instruerande, berättande, argumenterande och förklarande © Vikarielärare.
Utbildningspresentationens rubrik
Formellt brev.
Att skriva e-post.
Så här anmäler du dig till högskolan HT19
Presentationens avskrift:

Meddelande är korta texter som innehåller viktig information. De kan t.ex. skrivas som sms, mejl, chatt eller på en lapp. Lapparna kan sitta på anslagstavlor, i trapphuset, på lyktstolpar eller ligga hemma på köksbordet, om meddelandet är till någon i familjen. Bara den viktigaste informationen skrivs i ett meddelande. Därför är meddelanden alltid korta.

Ett meddelande har en inledning, en mitt och ett avslut. Inledningen kan vara en hälsning (t.ex. Hej!) eller en rubrik som sammanfattar det viktigaste i meddelandet. Mitten i meddelandet innehåller informationen med t.ex. datum, klockslag och beskrivningar. I avslutningen står det vem som har skrivit meddelandet och kanske telefonnumer.

 En efterlysning (någon person som saknar något, t.ex. en katt, en tröja, en plånbok, osv. Har du sett min…)  En påminnelse (Glöm inte att…)  En inbjudan (Välkommen till…)  Gratulationer (Grattis på…)  Be om hjälp (Kan du hjälpa mig?)  Kallelse till ett möte (läkartid, tandläkaretid, tid på AF, tid med lots, osv.)  Instruktioner (Hur man ska göra något, t.ex. sätta ihop en möbel från IKEA eller ett matrecept

A. Du kommer inte hem förrän klockan nio ikväll. Skriv ett meddelande till din man och förklara varför du kommer klockan nio. Meddelandet ska sen ligga på köksbordet där din man kommer att se det när han ska äta. B. Du ska ha en inflyttningsfest på lördag. Skriv ett meddelande och förklara att det kanske blir hög musik i din lägenhet. Skriv också vad dina grannar ska göra om de tröttnar på musiken. Meddelandet ska sättas upp i trapphuset. C. Din kyl har gått sönder. Skriv ett meddelande till ABKs felanmälan och förklara att kylen är sönder. Förklara också vad som är fel på kylen: vad är det som inte fungerar? Skriv att det är bråttom, annars blir din mat i kylen förstörd! D. Det är föräldramöte i ditt barns klass. Skriv en instruktion till barnvakten om hur den ska passa ditt barn under tiden. Vad ska barnvakten göra? Lappen kommer sedan att sättas på kylskåpet så att barnvakten ser det när den kommer.