Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Webbanmälan till högskolestudier HT 2017

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Webbanmälan till högskolestudier HT 2017"— Presentationens avskrift:

1 Webbanmälan till högskolestudier HT 2017
Uppdaterad februari 2017 Webbanmälan till högskolestudier HT 2017 Material för studie- och yrkesvägledare

2 Sista anmälningsdag är 18 april
Men vänta inte till dess! Du gör din webbanmälan på Antagning.se. Från den 15 mars 2016 kan du söka fram och anmäla dig till de utbildningar du är intresserad av. Du som har sekretessmarkerade uppgifter behöver först kolla upp hur du ska göra ska på Antagning.se Påsken gör att sista anmälningsdag är framflyttad! Fram till sista anmälningsdag kan du ändra dina val. Vill du ändra dig EFTER sista anmälningsdag, kan du göra en sen anmälan till de utbildningar som har en välj-knapp. Det går också bra att stryka utbildningar som du inte längre vill ha med i anmälan. Den som har sekretessmarkerade uppgifter kan behöva fylla i en blankett. Viktigt att läsa igenom informationen på Antagning.se

3 Skapa konto på Antagning.se
För att kunna göra en webbanmälan måste du först skapa ett användarkonto på Antagning.se Användarnamn = ditt personnummer Du väljer själv lösenord Skapa konto-rubriken ligger uppe i högra hörnet på sajten Lösenordet ska inte förväxlas med aktiveringskoden som skickas hem till den sökandes folkbokföringsadress. Se nästa bild.

4 Skriv in koden du får med posten
För att du ska kunna se uppgifterna på Mina sidor måste du först visa ”att du är du” genom att skriva in den aktiveringskod som vi skickar till din folkbokföringsadress sedan du skapat ditt konto. Koden ska bara användas en gång. När du bekräftat din identitet genom att skriva in den på Antagning.se, behöver du inte använda den igen. VIKTIGT: Du MÅSTE ha skrivit in aktiveringskoden för att kunna se och svara på antagningsbeskedet. Folkbokföringsadressen = där du är skriven, alltså den adress som finns i skattemyndighetens register.

5 Mina sidor = dina uppgifter
När du skrivit in aktiveringskoden kan du: ladda upp dina dokument se vilka meriter som registrerats (betyg och prov) följa och ändra i anmälan ändra i den personliga profilen kontrollera att uppgifterna stämmer läsa och svara på antagningsbesked Ser du att någonting inte stämmer, hör av dig till Antagningsservice.

6 Komplettera senast 21 juni
Om din skola är ansluten till betygsdatabasen behöver du inte ladda upp eller skicka in någon kopia av din gymnasieexamen Du skannar själv in de dokument du behöver komplettera med direkt på Mina sidor Med kompletteringar menar man såna handlingar/dokument/papper som du inte har kunnat skicka in tidigare. Kan vara betygshandlingar, intyg från arbetsgivare mm. Nu kan man själv scanna in och ladda upp de dokument man ska komplettera med på Antagning.se. Så ladda upp dina dokument så snart du fått dem.

7 Kontrollera dina uppgifter
Du kommer att få en påminnelse till din mejladress om att gå in på Mina sidor och kontrollera att de uppgifter som registrerats i ditt namn stämmer Ta kontakt med Antagningsservice om du upptäcker att något är fel Det här händer under maj-juni. Om det inte är något som stämmer, hör av dig till Antagningsservice. Du kan chatta, ringa eller mejla. Men kolla gärna de vanligaste frågorna först på webben!

8 Antagningsbesked 13 juli
I mitten av juli publiceras ”antagningsbesked med svarskrav”. I antagningsbeskedet ser du om du är: antagen eller reservplacerad - struken för att du inte var behörig till utbildningen Struken för att du inte var behörig, betyder att du inte var behörig till just den utbildningen, att du inte hade rätt förkunskaper. Du kanske var behörig, men glömt att ladda upp betyget?

9 Svara senast 28 juli För att inte förlora din studieplats eller reservplats måste du tacka ja till den eller de platser du erbjudits. Du måste också tacka nej till de platser du inte vill ha. Du som svarar på webben får en bekräftelse både på sajten och via e-post på att du svarat. Spara den. Den viktigaste bilden! Får du ingen bekräftelse har du inte skickat dina svar. Se gärna hur Samir svarar i exemplet på Antagning.se

10 Tänk noga igenom hur du vill svara
Se fler exempel på Antagning.se

11 2:a antagningsbeskedet 3 augusti
I början av augusti är det dags för det andra antagningsbeskedet Du kan lämna återbud till studie- och reservplatser

12 Reservantagning När flera sökande tackat nej till sina utbildningsplatser antar man istället reserver till de lediga platserna. Den som blir antagen efter att ha varit reserv får meddelande via mejl och ett nytt antagningsbesked Se gärna till att skriva in ditt mobilnummer i Min profil så har högskolan större chans att få tag på dig.

13 Sen anmälan och sena alternativ
Om du missat sista anmälningsdag kan det finnas möjlighet att göra en sen anmälan till program, kurser och kurser inom program. Alla utbildningar som är öppna för anmälan på Antagning.se har en välj-knapp. Om du redan gjort en anmälan i tid, kan du lägga till sena utbildningsalternativ efter sista anmälningsdag. Vissa utbildningar kan fortfarande ha lediga platser kvar vid terminsstart. De utbildningar som är märkta med en välj-knapp är öppna för anmälan, oavsett tidpunkt.

14 Terminsstart Du som är antagen får information om upprop och terminsstart från det universitet eller den högskola som du har antagits till. Du måste registrera dig vid universitetet eller högskolan innan du kan börja studera. Informationen kommer oftast som brev, men kan också skickas som mejl. Tänk därför på att uppdatera din mejladress om du bytt sedan du anmälde dig. Terminsavgiften till studentkåren är numera frivillig.

15 Kontakta Antagningsservice
…om du har frågor om din anmälan skicka ett mejl till oss via e-postformuläret på Antagning.se eller ringa Vi svarar 9-16, måndag till fredag. Dina kompletteringar kan du skanna in och ladda upp på sajten. Klicka på länken till Antagning.se för att visa: För e-postmeddelanden finns olika rubriker. Om du vet vad du vill ha svar på, se till att välja rätt rubrik, så får du snabbare svar.

16 Kom ihåg Att du kan anmäla dig till max 20 olika utbildningar – kurser och program blandat Att sätta dina utbildningsalternativ i en viss ordning: Det du helst vill komma in på sätter du högst upp i din anmälan Att kolla upp om din skola för över betyg till den nationella betygsdatabasen. Om inte, måste du skanna in ditt examensbevis och ladda upp på Antagning.se Att svara på antagningsbeskedet i tid Sista anmälningsdag är 18 april 2017 men man behöver inte vänta till det datumet med att anmäla sig. Den som vet vad han eller hon vill söka kan alltså anmäla sig redan tidigt under anmälningsperioden.

17 Här har du allt du behöver
Under rubriken Hur du anmäler dig och håller koll på Antagning.se kan du läsa mer

18 Lycka till!


Ladda ner ppt "Webbanmälan till högskolestudier HT 2017"

Liknande presentationer


Google-annonser