Införa rambeslut Bedöma tid för hemtjänst Bildspel för introduktion av handläggare Bildspel för information till utförare.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Viktiga delar från skolverket
Advertisements

Myndighets-presentation
Individuppföljning inom äldreomsorgen.
Brukarfokus i biståndshandläggning
Rätt stöd i boendet till rätt kostnad för personer som omfattas av LSS
Handläggarnas roll och handläggningens förutsättningar
Granskning av utredningar av vuxna från 18 år med missbruksproblem
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
SOCIALTJÄNSTLAGEN SoL
Uppsökande och förebyggande arbete
Vad innebär LSS-lagen ? Rättighetslag
Utgångspunkter vid biståndsbedömning
OBS Material bearbetat av GBG: Stad
Äldreomsorgen informerar!
Lag om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS
Socialpsykiatriska avdelningen
Valfrihet inom biståndsbedömning. Juridiska aspekter - frågeställningar Är det möjligt att bevilja kunden en ”timbank” per månad, som kan användas på.
UPPDRAG för vård och omsorg
Hur arbetar Västra Götaland med uppföljning och utvärdering Presentation inom lärprojektet uppföljning av regional tillväxt (Reglab) Göteborg 12 april.
Attraktiv Hemtjänst Deluppdrag Införa välfärdsteknologi Max Domaradzki.
Attraktiv Hemtjänst Program som pågår
Attraktiv Hemtjänst Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna
Införa rambeslut HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Attraktiv Hemtjänst Skapa Goda Arbetsplatser.
Införa välfärdsteknologi Åsa Ericson. 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Kunskapen om och användandet av tjänster via teknik som kan bidra till ökad trygghet,
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut för dig som handläggare.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut för dig som kontaktpersonal.
Samordnad vård och omsorgsplanering i slutenvård, öppenvård och hemsjukvård Lokala anvisningar/rutiner för östra länsdelen.
.. Föräldramöte Tomtebogård Tomtebogårds vision Vi lär, samarbetar och tar ansvar för en hållbar livsstil och värld. Vi trivs och bygger framtiden.
Återkoppling avgifter, ”semesterkommuner” och medborgarnas rörlighet och kommunal hälso- och sjukvård Läns- och regionförbund 16 september 2015 Helena.
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Och andra frågor vid handläggning av ekonomiskt bistånd Trollhättan 8 april 2016.
En hållbar stad – öppen för världen 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun Lag om valfrihetssystem Lennart Hagberg Förvaltningschef omvårdnadsförvaltningen.
Uppdrag från KF och KS Upphandling av verksamhetssystem Översyn avgifter inom vård och omsorg Serviceinsatser i tid ” Utredningarna behandlades.
Introduktion i arbetsmodell för trygghetslarm För att underlätta införandet av trygghetslarm har ett ledningssystem tagits fram. Ledningssystemet ger.
Intraservice Introduktion Marie Svab Möller, Elisabeth Olinder.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Intraservice Introduktion Marie Svab Möller, Elisabeth Olinder.
Utvärdera hemtjänst (UH) Information till utförare av hemtjänst November HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare. Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell.
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion i Äldres behov i centrum! 4 november 2015.
Så följer SLK upp Attraktiv Hemtjänst - Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna - Attraktiva jobb för medarbetarna.
Attraktiv Hemtjänst - Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna - Attraktiv arbetsplats för medarbetarna Information till funktionshinderråd.
Attraktiv Hemtjänst Grov tidsplan Handlingsplan arbetsmiljö Milstolpar Attraktiv Hemtjänst färg = HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2015.
Molndal.se. Dagordning 8.30 – IBIC - Reflektionsövning - Fika – Genomgång av metodstöd, genomförandeplan & verksamhetssystem
Maria N Tafuri, SDF Västra Hisingen Annika Björkhem , SDF Östra Gbg
Annika Björkhem och Nina Sunnerfjell, SDF Östra Gbg
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Bakgrund Ur höjda ambitioner för Linköping ”Servicehusen ska samordnas och få en sammanhållen verksamhet” Avvikelser och allvarliga patientsäkerhetsrisker.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Attraktiv Hemtjänst Webbaserad Introduktionsutbildning
Attraktiv hemtjänst LAGA uppdragsbeskrivning
Attraktiv Hemtjänst Introduktion i rambeslut för dig som kontaktpersonal.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Boendestöd.
Välkomna
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Rätt insats, i rätt tid vid kognitiv svikt
Dagens innehåll Vad är tilläggsbelopp? Omfattande behov
Anhörigstödet i Falkenberg
Park- och naturförvaltningen
Befolkningsprognos - förstärka planeringsförutsättningarna
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
Gnosjö kommuns styrmodell
Presentationens avskrift:

Införa rambeslut Bedöma tid för hemtjänst Bildspel för introduktion av handläggare Bildspel för information till utförare

Bakgrund 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Det är viktigt att den biståndsbedömda tiden för hemtjänst överensstämmer med den enskildes behov Vägledning tagits fram inom projekt införa rambeslut inom programmet Attraktiv hemtjänst. Vägledningen kan användas både för rambeslut och för insatsbeslut. Formuleringar är delvis valda utifrån ”ICF-språk” ( Internationell klassifikation av funktionstillstånd) Vägledningen ska börja användas senast 1 april 2016

Syfte och målgrupp 3 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Vägledningen ska ge stöd i myndighetsutövningen för äldre samt yngre personer med funktionsnedsättning. Avser handläggning av hemtjänst (dag och kväll) inte andra beslutstyper Målgrupp för vägledningen är handläggare av hemtjänst i Göteborgs Stad. Vägledningen ska vara tillgänglig även för utförare av hemtjänst.

Vägledning kontra riktlinjer 4 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Handläggare ska alltid beakta vad som fastställts i stadens riktlinjer beslutade av kommunfullmäktige, t.ex. nedan. Socialtjänstlagens regler om att den enskilde har rätt till bistånd för ”sin livsföring i övrigt”, om ”skälig levnadsnivå” och om ”självständigt liv”, innebär att handläggaren i lagens och riktlinjernas anda alltid måste göra individuella bedömningar och avvägningar.

Hur tid ska anges och vad ingår 5 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Bifallsbeslutet ska innehålla vilken tid som bedömts behövas i antal timmar per vecka. I vägledningen anges huvudsakligen behov/insats i minuter per tillfälle. Antal tillfällen är upp till varje handläggare att bedöma individuellt. Behov av att städa och göra inköp har i stadens riktlinjer angetts i frekvens per vecka. De behov/insatser som anges i minuter per vecka utgår i stora drag från den praxis som funnits kring så kallade serviceinsatser. (praxis skälig levnadsnivå”) Bedömd tid ska motsvara de enskildes faktiska behov av stöd, d.v.s. tiden ska inte innehålla transporttid, tid för dokumentation m.m.

Behov kopplade till person min/tillfälle 6 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Behov kopplade till hemmet min/vecka 7 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Behov och vad som kan ingå 8 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Syftet med att beskriva vad som kan ingå är att ge en bild av vilka moment som kan förekomma inom ett behovsområde. Vägledningen är inte heltäckande. Fler behov kan behöva tillgodoses och tidssättas än vad som beskrivs i vägledningen.

Ex vad kan ingå 9 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Dagliga behov och punktinsats 10 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Vägledningen har delats in i två avsnitt Dagliga behov Behov av punktinsats/enstaka insats. Det kan förekomma att punktinsats/enstaka insats behöver utföras tillsammans med annan eller andra insatser. I dessa fall ska handläggaren bedöma om tiden kan minskas.

Behov i tre nivåer 11 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Behov/insats har delats in i tre nivåer av behov av stöd och hjälp; Mindre behov Grundbehov Större behov I bedömning av tidsåtgång spelar den enskildes funktionstillstånd stor roll, men ibland även den enskildes bostad och omgivning.

Exempel 12 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN