SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider? Lunch: Paj Sammanfattande test lektion 47 Vad bedöms. Betygskravet E Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och i huvudsakfungerande sätt. Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö. Eleven kan också ge enklaomdömen om arbetsprocessen och resultatet. Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.
HUR? Powerpoint Instuderingsfrågor
Metoder:Smidig deg, fräsa, bryna, hacka, finfördela, sjuda riva,
Förslag: Betyg C Måltiderna är mycket olika både ur energi och näringssynpunkt. Måltid 1 0ch 2 innehåller inga grönsaker, vilket bör ingå i en måltid ca: 500 gram/ per dag bör vi äta ( 3 grönsaker, 2 frukter) Då får vi i oss bland annat vitaminer och mineralämnen som är bra för många funktioner i kroppen. C-Vitaminet t.ex. är bra för att kroppen lättare ska kunna ta upp järn. Vi får också fibrer av grönsakerna ……. Två av måltiderna kan passa till en person med lågt Energibehov.
OBS!!!Instuderingsfrågor finns att ta. Instuderingsfrågor finns på bloggen hem-hkk.weebly.com
Näringslära: Kolhydrater, Protein, fett, vitaminer och mineraler. Vatten Tallriksmodellen Matcirkeln Blodsockret?
at-och-naring/ at-och-naring/ /Utbildningar/Mat+f%F6r+%E4ldre/N%E4rin gs%E4mnen+-+fr%E5gor+och+svar.pdf or-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/ or-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/