Saccharomyces cerevisiae. ”Surlut” från kok och tvätt Jästankar, 4 st 20 h uppehållstid Förindunstning Sprit- kondensat 10 % EtOH ”Mäsk” 1,2-1,5.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Advertisements

Syror & Baser -Varför smakar det surt när man biter i en citronklyfta eller en godis ”suris”? -Varför känns det halt mellan fingrarna när man tvättar händerna.
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Atomer och kemiska reaktioner
Lite tips kring grön kemi…
Syror, baser och indikatorer
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Kemi Föreläsning nr 2 Sid
Syror och baser.
Tuvan Tuvan är ett Avloppsreningsverk i Skellefteå.
Introduktion till Ölbryggning
Handlar om kolföreningar
Sura lösningar Starkt frätande Smakar surt pH-värdet 0-6
Mältning Mältningen består av tre processer: stöpning, groning och kölning Kornet blötlägges (stöpes)i vatten Groningsprocessen sätter igång Enzymer omvandlar.
Kemirepetition år 7.
ULLFROTTÉ AB.
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Kolets kretslopp.
Kemi.
Som vanligt tog vi oss en titt i kylen sent igår kväll.
Alkoholer syror och estrar
Kemi organisk kemi-fortsättning
Håkan Hansson, Maria Montessori-skolan, Lund –
Syror och baser.
MIN FAVORITWHISKY CURT HÖGBOM. VARFÖR JUST GLEN GARIOCH? Under Maltwhisky-VM 2010 placerade jag den vid blindprovningarna 3:a och vid finalen Bästa -
Syror och baser En sammanfattning.
Mat, Myter, Molekyler Seminarie
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Kol och kolföreningar Kort och snabbt.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Profileringen för naturvetare och tekniker som ger kunskaper i tillämpad kemi KEMIGYMNASIET I ÖRNSKÖLDSVIK.
Surt och basiskt.
KOLVÄTENORGANISK KEMI
Ett exempel är den reaktion som vi tittat på under labbarna:
Grej Of The Day En kvinnlig gottegris.
Alternativa Bränslen- Alternativa Avgaser SLF
I mitokondrien sker det förbränning.
Syror och Baser 1 Sid 64 – 79, repetition.
Obbola skola – med närhet till skog och hav…
Syror och baser.
Salter och metalloxider Kap 5
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Protein
Kemiska beräkningar 2 Beräkning av lösningars sammansättning:
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa.
Grundkemi åk 7B Gulbhar.
»Ämnen har egenskaper Lukt Smak surt beskt salt sött.
Syror och Baser. Syror och baser är frätande, det viktigaste att komma ihåg då vi laborerar är….. Skyddsglasögon.
PH - värde och syror Introduktion till syror och baser.
”Surlut” från kok och tvätt Jästankar, 4 st 20 h uppehållstid Förindunstning Sprit- kondensat 10 % EtOH ”Mäsk” 1,2-1,5 % EtOH Destillation Metanolseparation.
HClH + + Cl - En Surlösning innehåller alltid vätejoner, H +
Vad är syror? En grupp ämnen som liknar varandra Smakar surt Har lågt pH värde, pH 1-6.
Öl. Definition Öl är en jäst alkoholhaltig dryck, med malt som huvudsaklig extraktgivande råvara.
Kemi årskurs 8.
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Blandningar och lösningar
Lösningar Salt Na+ Cl- Vatten.
Ishavens hemligheter -Vart tar koldioxiden vägen?
BRYGGNAMN: DATUM: BRYGGNING # Mäsk & Lak Start Kok Start
KOLFÖRENINGAR.
Alkoholer syror och estrar
- Luften är en blandning av gaser
Syror, baser och salter.
Alkohol.
Rattfylleri eller eftersupning, går de att skilja åt?
Alkoholer finns inte bara i vin
Ytspänning Detta ger upphov till ytspänning.
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Salter och metalloxider Kap 5
Presentationens avskrift:

Saccharomyces cerevisiae

”Surlut” från kok och tvätt Jästankar, 4 st 20 h uppehållstid Förindunstning Sprit- kondensat 10 % EtOH ”Mäsk” 1,2-1,5 % EtOH Destillation Metanolseparation Spritavdrivare Finspritavdrivare CO 2 SO 2 och vattenånga 17 % TS 25 % TS Återföring av jäst 25 % TS Vatten och EtOH, ingen torrsubstans Löst vedsubstans och kokkemikalier till in- dunstning,förbränning i sodapanna och där- efter kemikalieåtervinning Bottenuttag (drank) till biorening 94 % EtOH 95 % EtOH EtOH + MeOH till förbränning NaOH och NaBH 4 för att kunna separera aldehyder och färg 95 % EtOH NaOH-för pH-justering samt tillsats av närsalter (N, P, Mg) Bottenuttag till biorening Till SEKAB för tillverkning av acetaldehyd, ättiksyra, etyacetat och fordinsbränsle

Instuderingsfrågor jästhantering 1. Hur fortplantar sig jäst? 2. Vad är det för skillnad mellan syremiljö och syrefri vid tillväxt 3.Hur tillverkas bagerijäst? 4.Var finner man jästceller? 5. Vilken miljö är bäst för jästen? 6. Varför kan man inte få starksprit från jäsningen direkt? 7. Varför smakar vin vin? (svår fråga?) 8. Hur tillverkas mjöd? 9. Skriv reaktionsformeln för alkoholfermentering, syrefritt. 10. Hur tillverkas maskrosvin? Hur fungerar detta? 11. Varför har man jäst i degen?