Hur gör vi studenterna redo? 2015-11-26. Mål: Hållbarhet i utbildningen för alla program Idéverkstad 24 september 2015Gruppfokus: Hållbarhet i utbildningen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skolan Naturskönt beläget utanför Bosjökloster, mitt på den skånska slätten.
Advertisements

Vägen till det goda livet Kommunvis förberedelse inför skapandet av delregional genomförandeplan.
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Landskapsutbildningar Trädgårdsutbildningar
Karriäruppföljning 2011 Sara Nyberg Per-Anders Östling.
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
KOM-INN! Ett samarbete i jakten på framtidens kompetens.
Kandidatuppsats VT14 Kursledare: Lotta Hallberg och Karl Wahlin
Ellen Lagrell, Märkning av kurser och program Efter inslag av miljö och hållbar utveckling.
Syfte: skapa och stärka relationen med tidigare studenter för ömsesidigt utbyte För att bl a kunna: få reda på.
Ekonomihögskolan Namn Namnsson Program/kurs
GIS Arena Dalarna. GIS-Arena GIS Arena Dalarna Projektägare: Falu kommun Region Dalarna Dalatrafik Borlänge kommun Falu kommun EU Mål 2 Norra.
ATT LÄSA PÅ MIUN: VI HAR MÖJLIGHETERNA - UPPTÄCK DINA!
Vård- och omsorgs-(college)
Ekonomihögskolan Namn Namnsson Program/kurs
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Erbjudande - Examensarbete Högskolan i Skövde 2013.
Västra Götaland 2020 Ny tillväxt och utvecklingsstrategi för Västra Götaland för den kommande programperioden Ersätter nuvarande tillväxtprogram.
1 TUN-ingenjörsutbildningar vid Uppsala universitet.
”I Trollhättan finns det en lång tradition av inkludering. Här råder ett gott samarbete mellan studentkåren, kommunen och Högskolan Väst för att förbättra.
Eddi Omrcen, Miljöchef, Miljöutbildning,
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Vägar till en jämlik hälsa
Ulf P Andersson, GMV, Vad gör Göteborgs universitet? Hållbar utveckling i utbildningen.
Talangrekrytering Kompetenskansliet 13 november 2014.
Systematiskt kvalitetsarbete i våra kommuner
Sveriges förenade studentkårer SFS Robin Moberg Vice ordförande SFS SFS 10 september 2009.
Vision och strategi Akademin för innovation, design och teknik.
Samhällsentreprenörskap/ socialt entreprenörskap på Malmö högskola Stadshuset Malmö 26 februari Fredrik Björk, Urbana Studier.
Akademin och samhälle Ett universitet - Fyra samverkanskontor.
Teknik – System – Samhälle – Individer Teknikens inbäddning i samhället De enklaste problemen är lösta – de svåraste finns kvar Linköpings Universitet.
Automationsutbildning
utveckla de styrkeområden som identifierats utvärdera och identifiera forskningsmiljöer och forskningsprojekt forskare med hög internationell kompetens.
Europas mest innovativa region 2020
Minnesanteckningar: Informations- och planeringsmöte med studenter Möte med programråd Pol Kand
732G32 Kandidatuppsats, 15 hp (732G03)
Kompetensportfölj - Samverkan för bättre utbildning
Linnéuniversitetets alumnverksamhet. Utredning gjord En utredningsgrupp tillsattes våren Gruppen bestod av representanter från - Samtliga institutioner.
© Erik Wallin, 2004 Page 1 Lärande bygd och lokal framsynthet - om Flyinge som lokalt innovationssystem av Erik Wallin Docent Lunds Universitet April 2004,
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Studentkåren Malmö Lena Petersson, Ordförande. Studenters perspektiv på karriär och Alumni Det är inte i första hand studenten som ska bli anställningsbar,
BILD 1 1. Frågeställningar - underlag för diskussion med offentliga myndigheter Hur ser arbetskraftsförsörjningen ut i er kommun under de närmaste 20 åren?
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
Bild 1 EXAMENSARBETET KANSKE STARTEN PÅ DIN NYA KARRIÄR…
Synovate:Arne Modig Projektnummer:S Datum: Förvärvsarbetande om a-kassan.
Det Globala Energisystemet Mikael Höök, teknologie doktor Globala Energisystem, Uppsala Universitet Kursinformation för sommarkursen Ångströmlaboratoriet,
Välkommen till fördjupningsvalsinformation. Agenda för detta pass Genomgång av nya webbsidorna för ”Val av kurser inom program” - Examina -Civilekonomtiteln.
GÖTEBORG – Chalmers – Göteborgs universitet Välkommen till Göteborg! - CHALMERS Göteborgs universitet.
REKRYTERING AV AKADEMIKER En rapport i Svenskt Näringslivs serie - Akademi eller Verklighet - © Ribbing Deliberate.
Utveckling av masterutbildning i eHälsa
Globala hållbarhetsmålen med koppling till Umeås strategier
Vilka åtgärder för att stärka arbetslivsrelevansen i utbildningarna ger rapporten ”ett år efter examen” anledning till för fakulteterna? Fakulteternas.
Stark arbetsmarknad och motor i länet !
Operativ personal från:
Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan
VÄLKOMNA! Lärandekonferens 2017 LEVEL UP.
Nobelmötet 2016 Ingela Valeur, Miljöstrateg
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Prioriterade frågor för utbildningen
Agenda 2030 för hållbar utveckling
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Testa Matchningsindikatorerna som verktyg!
Elkraftingenjör Distansutbildning vid Norra Sveriges Universitet* I samarbete med Svensk Energi och dess medlemsföretag *Umeå, Luleå och Mittuniversitetet.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Grundskolorna åk 8 vt -19 vecka
Berätta kort vem du är och varför du är på besök idag?
Näringslivets arbete för miljömål och Agenda 2030
Ingrid Petersson, Generaldirektör Formas
Vill du göra skillnad på riktigt?
Presentationens avskrift:

Hur gör vi studenterna redo?

Mål: Hållbarhet i utbildningen för alla program Idéverkstad 24 september 2015Gruppfokus: Hållbarhet i utbildningen Patrik, Ekonomprogrammet: “Jag ser endast hållbarhet från det ekonomiska hållet. Jag känner att jag troligtvis måste hitta kurser inom miljö och sociologi för att få en komplett grund att stå på.” Louise, Agronomprogrammet SLU Uppsala: “Universitetet måste vara lyhört till samhällsförändringar och arbetsmarknaden för att hålla sig ajour med den, därför är det viktigt att fånga upp de olika delarna av begreppet hållbarhet” Ida, Ekoentreprenörsprogrammet: “Jag som studerar miljövetenskap behöver kunskap i hur personer som inte är insatta i ämnet tänker, det är ineffektivt att inte träffas mer programöverskridande.” Mari, (Plockat ihop en egen kandidat): ”Jag tror att en bredare kunskap inom hållbarhet gör mig mer attraktiv på arbetsmarknaden och idag har jag gjort ett aktivt val att själv lägga in ett block av hållbarhet och miljövetenskap i min utbildning.”

Mittuniversitetet och hållbarhet Miljöpolicy, fastställd 2014: “Mittuniversitetets utbildningar ger studenterna en möjlighet att göra skillnad och medverka till en hållbar samhällsutveckling” “Mittuniversitetets miljöarbete förbättras fortlöpande och redovisas öppet.” Utvecklingsplan : Fokusområde: Samverkan ”Under utbildningens gång ges många möjligheter till kontakter med framtida arbetsmarknad genom till exempel praktik, gästföreläsningar, mentorer i näringslivet, examensarbeten, projektarbeten och bransch- eller programråd knutna till utbildningen.”

NCC och Sustaineriges Slutsats 1: ”Endast 1 av 3 studenter (36%) känner sig förberedda för att arbeta med hållbarhetsfrågor i sin framtida karriär. Universitetsutbildningarna hänger inte med studenternas förändrade önskemål och räcker inte till för att rusta studenterna inför arbetslivet” Varför behövs det? Från CSRguiden.se: “Det senaste året har [...] inneburit ett paradigmskift då företagen gått från att detta arbete är ett ”måste” till att det snarare kan betraktas som en nödvändighet och självklarhet.” (2015) Erik Noaksson, innovationsstrateg Region Jämtland Härjedalen ”För att få till en bra utbildning som är starkt näringslivsanknuten så krävs en nära koppling till samhället via ett utbyggt system för utbyte mellan näringslivet, civilsamhället och offentlig sektor. […] En nyckelfaktor för framgång är att utbildningen möter de kundkrav som företagen har från sina kunder map hållbarhetsfrågor” Anders Andersson, Ekokvalitet i Jämtland AB, revisionsledare/konsult ”Jag arbetar med organisations- och verksamhetsutveckling och vet att grunden till att arbeta med hållbarhetsfrågor utgår från standarder som är frivilliga att följa. […] För mig är det en självklarhet att man som student ska komma i kontakt med dessa standarder som en förberedelse inför arbetslivet.”

Förslag: Programöverskridande kurs i hållbarhet 7,5 hp Valbar 2017, obligatorisk 2020 Gästföreläsare Projekt - samarbete med företag och andra intressenter

Hur gör vi studenterna redo? Hur integrerar vi hållbarhet i utbildningen idag? Hur vill vi att det ska se ut i framtiden?

Tack för att ni lyssnade! Ida Rydén Louise Daving Götberg Mari Rutgersson Patrik Dahlsten