Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Advertisements

Gävleborg – möjligheter för alla
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
Länets kommuner i samverkan
Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Regionala samrådet Direktiv Hälsa.
Uppdrag validering Björn Scheéle
Nulägesbild av reformen
Etablering för välfärd
Samverkan för nyanländas etablering och introduktion
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
Integration Guitta Atallah Hajj Integrationshandläggare
Migrations och integrationspolitiken
Uppdragsredovisning. Samverkan kommun och Arbetsförmedlingen  Dialog pågår. Nytt möte planerat till september Ensamkommande barn  Erbjuder tjänster.
Prognos och länstal 2013.
Fokus Framtid - Etablering för välfärd Länsstyrelsen.
Om samhällsorientering Och Hur vi arbetar i Gävleborg
Överenskommelsen inom integrationsområdet
EN FÖRNYAD INTEGRATIONS- OCH MIGRATIONSPOLITIK. Stärkt integration i ett öppet Sverige EU tar inte sitt ansvar Ordning och reda i asylprocessen Permanenta.
Bosättning och mottagande av nyanlända Johan Vikström.
Integration Gävleborg 2.0
Justitiedepartementet Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 1.
(B) Lokal samverkan. Frågans lydelse: ’Har kommunen en lokal överenskommelse (LÖK) med Arbetsförmedlingen för 2014 om insatser för nyanlända som omfattas.
Utsatta EU-medborgare Ove Ledin, SKL, avdelningen för vård och omsorg, sektionen för vård och socialtjänst
Martin Valfridsson, särskild utredare med nationellt samordningsansvar S 2015:01 Nationell samordnare utsatta EU- medborgare.
Asylsökande och kommunmottagna, utfall och prognos Källa: Migrationsverket.
Delaktighetsdagen 2015 Myndigheten för delaktighet.
Flyktingmottagande och Integration i Jämtlands län Hans Halvarsson, Länsstyrelsen.
SIDAN 1 Reform för nyanländas etablering.
STATISTIK FYRBODAL 1 juni 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Tillväxt- och regionplanenämnden den 11 december 2015.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
STATISTIK FYRBODAL 1 augusti 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Mottagande. Vad händer när de kommer till landet? Vad gör kommunen?
Information om statliga ersättningar för asylsökande och nyanlända med uppehållstillstånd.
Gustav Lidén och Jon Nyhlén, Mittuniversitetet Kommunalt flyktingmottagande - bosättning och integration.
STATISTIK FYRBODAL 1 maj 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Nya samarbetsformer för framtida kompetensförsörjning Malin FerbasMaria Ingvarsson
Samhällsorientering för nyanlända. Förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare (SFS 2010:1138) 11 § Länsstyrelserna ska främja och.
Flyktingsituationen och mottagande av nyanlända Talieh Ashjari.
Workshop om inkludering MIUN Anneli von Wachenfeldt
STATISTIK FYRBODAL 1 APRIL 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem 2 februari 2016 Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Hur kan vi se resultat inom integration?
Projekt Agata Information fristående gymnasieskolor
Länsstyrelsens nya uppdrag insatser för asylsökande m.fl.
Presentation fristående förskolor
Tidiga insatser för asylsökande
Etableringsplan Civila samhället Ensamkommande barn
Övergripande inriktning Europeiska socialfonden i Stockholm 2017
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Kraftsamling för ökat bostadsbyggande
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
3 mars 2016 Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Agenda 2030 för hållbar utveckling
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Hur många barn kommer? Migrationsverkets prognos för 2012 är att ensamkommande barn och ungdomar kommer ansöka om asyl i Sverige. Bristen på platser.
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Risk- och sårbarhetsanalyser
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Regional utveckling Hållbarhet och samhälle
Presentationens avskrift:

Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan! MARIA TAPANI EKHOLM

Uppdrag inom integration Mottagande av vissa nyanlända invandrare Mottagande av ensamkommande barn Ensamkommande barn som försvinner Samhällsorientering Fördelning av statsbidrag Medborgarskapsceremonier Mänskliga rättigheter och diskriminering Nationella minoriteter.

Mottagande av vissa nyanlända invandrare Verka för att öka kommunernas beredskap och mottagningskapacitet. Verka för att stärka det civila samhällets roll i mottagande och etablering av nyanlända. Utveckla samverkan och arbeta med statliga myndigheter och berörda aktörer på regional och lokal nivå. Identifiera framgångsfaktorer och utvecklings- områden för ökad kvalitet i mottagandet av nyanlända.

Mottagande av ensamkommande barn Verka för att upprätthålla och öka kommunernas beredskap och kapacitet i mottagandet av ensamkommande barn på kort och lång sikt. Överlägga med kommunerna om mottagande av ensamkommande barn och om tillgången till platser. Verka för att förbättra långsiktigheten och hållbarheten i kommunernas mottagande.

Ensamkommande barn som försvinner Genomföra en nationell kartläggning av ensamkommande barn som försvinner. Analysera och föreslå åtgärder för att förebygga att ensamkommande barn försvinner. Sprida resultat och metoder till myndigheter, kommuner, landsting och andra berörda aktörer.

Nya uppdrag Ny anvisningsmodell för ensamkommande barn och unga (Migrationsverket) Praktikplatser till nyanlända arbetssökande (statliga myndigheter) Förslag på uppdrag: Samordning av arbetet med utsatta EU- medborgare (Länsstyrelserna).

Ett gemensamt ansvar Alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända. Jämnare fördelning av mottagandet. Förbättra nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Nyanlända i Migrationsverkets anläggningsboende, kvotflyktingar. Lagen träder i kraft den 1 mars 2016.

Lagförslag på remiss Tillfällig anpassning av de svenska asylreglerna till EU:s miniminivå Tidsbegränsade uppehållstillstånd Begränsad rätt till anhöriginvandring Skärpta försörjningskrav

Prognos

Lägesbeskrivning Värmland Ungefär asylsökande varav cirka Cirka ensamkommande barn Årets länstal är 509 anvisningsbara platser för nyanlända. Årets fördelningstal är 1461 asylplatser för ensamkommande barn. Stora utmaningar men ingen krissituation.

Etablering och integration Arbeten och feriearbeten Praktikplatser Yrkesinriktade utbildningar med SFI Tidiga arbetsmarknadsinsatser Snabbare validering av kompetens Snabbare väg in för legitimationsyrken Kompletterande utbildningar med arbetsinriktning.

Etablering och integration Praktisk övning och stöd i svenska Studiestöd Fritidssysselsättning och aktiviteter Mentorskap Praktiskt stöd i vardagliga frågor Integrationsfrämjande insatser Utökad kollektivtrafik.

Samverkan

Information om Sverige En guide till det svenska samhället

Frågor och reflektioner Har du några frågor på vad jag sagt? Är det något du undrar över som jag inte har berört? Är det något du vill kommentera eller som du reflekterat över?

Kontaktuppgifter Maria Tapani Ekholm Tanja Ekegren