Sidnummer 1 En biblioteksstrategi för hela Sverige om KB:s uppdrag och arbete Christina Jönsson Adrial 2015 Foto: Jens Gustavsson/KB.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Advertisements

Göran Konstenius Kungl. biblioteket
IFLA manifest för bibliotekstjänster till personer med läsnedsättning Framtaget av LPD/ IFLA Godkänd av IFLA styrelse april 2012 Antagen av Unesco nov.
Sidnummer I Nationens tjänst…. Om den nationella katalogen och de nya biblioteksuppdragen Kultur i Väst Regionkonferens Gunilla Herdenberg.
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
1 Även små kommuner måste tänka stort ! Biblioteksdagarna 7 maj 2004.
Folkbibliotek som kulturhus
Bibliotekens utveckling och behovet av samordning Mötesplats inför framtiden Borås, 13 oktober 2004 Gunnar Sahlin.
Camilla Lundberg, Landskrona-Kävlinge-Svalövs Gymnasieförbund
Specialbiblioteken i den nationella biblioteksstatistiken Christine Lindmark Avdelningen för nationell samverkan Kungl. biblioteket 6 oktober.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Kvalitetsdialog KB, den regionala biblioteksverksamheten och biblioteksplaner.
Arbetssätt och inflytandestrukturer Nationella referensgruppen 29 mars 2007 Gunnar Sahlin.
Avdelningen för nationell samverkan och inflytandestrukturen.
Utmaningar i en digital tid
Och samverkansmodellen Dalarnas regionala kulturplan
Tillgänglighet och den nya bibliotekslagen Göteborg 1 september 2014 Örjan Hellström,
Välkomna till en dag om eArkiv
2010 Christer Bergqvist & Ulf Redmo 1 Samarbete över biblioteksgränser Regionbiblioteket i Kalmar län och Länsbibliotek Sydost (Blekinge och Kronoberg)
Folkbibliotek och e-böcker i KB:s uppdrag
Följa upp läget i landet
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, makt och inflytande Foto: Colourbox.
Vägen mot handlingsprogrammet… Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, SOU 2010:11 Litteraturutredningen, SOU 2012:65.
Bibliotekslagen En ny roll för biblioteken
Biblioteksplan 2.0 Elisabet Ahlqvist
OECD Territorial Review of Sweden
19 april april 2006 Hållbarhetsrådet 1/ bildades Hållbarhetsrådet Tillhör Boverket, med eget Råd som beslutar om.
Välkomna!. En dag på biblioteket 2500 besökare – vad gör ni? Läser tidningar o tidskrifter Deltar i medspråkargrupp Pluggar Lånar Lyssnar på ett bokprat.
Molndal.se Digitala barn – Digital delaktighet – Utmaning för regionbibliotek… Anette Eliasson, Biblioteken i Mölndal.
Avdelningen för Nationell samverkan och inflytandestrukturen.
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Samling och utbud Vårgårda Samling och utbud Beståndet och dess utveckling Vad har vi i våra fysiska och digitala hyllor? Är det vad våra brukare.
Med gemensamma krafter För biblioteken i samtiden Hur ska biblioteken arbeta för att Sverige ska nå målet att bli en ledande kunskapsnation?
Strategiska perspektiv på verksamheten
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Sidnummer Hur tillgängliggör vi vårt kulturarv Konferens, Portalnätverket, Linköpings stadsbibliotek
Biblioteksstämma 2007 Viktiga frågor ur KB:s perspektiv 23 november 2007 Gunilla Herdenberg och Gunnar Sahlin.
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Den nationella kulturpolitiken - samspel mellan stat, regioner och kommuner Calle Nathanson.
Förenkla för företagen Träff miljökonsulter Hösten oktober, Malmö.
Varför talböcker? Ingrid Källström Varför talböcker?
Kulturutredningen och biblioteken. Kulturutredningens direktiv Behovet av förändringar i de nationella målen Statens roll och ansvar Samspelet stat, kommun.
Skolbibliotek för alla Skolbibliotek för alla2 Ingrid Källström.
Digidelnätverket är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige. Nätverket bildades efter.
MIK och digital delaktighet Göteborg 9 september 2015 Örjan Hellström, Kerstin Wockatz,
Digidelnätverket är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige. Nätverket bildades efter.
Systemanalys för Sydsveriges infrastruktur
Delaktighetsdagen 2015 Myndigheten för delaktighet.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanering Verksamhetsidé Värdegrund Vision SWOT-analys Strategier Mål Handlingsplaner Uppföljning Varför finns vi?
Vad gör Kulturrådet inom läsfrämjande och vad har det här med biblioteken att göra?
Samordnad utveckling för god och nära vård
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Välkommen!. Välkommen! Erika Ericsson, eHälsomyndigheten 25 april kl Nuläget för arbetet med gemensamma standarder – eHälsomyndighetens uppdrag.
Läsning Hälsa ? Genus Demokrati
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Miljömålen består av tre slags mål
– tala eller tiga Catharina Isberg, bibliotekschef, Helsingborg
Digitalt först med användaren i fokus
KB – Utvidgat uppdrag från 2011
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Utkast till Sveriges första nationella bibliotekstrategi
Digitalt först med användaren i fokus
Gunilla Herdenberg Biblioteksstämman 19 nov 2010
Miljömålen består av tre slags mål
Nu kör vi! Peter Björkman, handläggare Nina Ström, handläggare.
Stärkta bibliotek: stöd till utveckling av folkbibliotek
Samordnad utveckling för god och nära vård
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Sidnummer 1 En biblioteksstrategi för hela Sverige om KB:s uppdrag och arbete Christina Jönsson Adrial 2015 Foto: Jens Gustavsson/KB

Bibliotek i Sverige 1169 Folkbibliotek 80 Bokbussar 139 Högskolebibliotek 57 Specialbibliotek 66 Sjukhusbibliotek 846 Skolbibliotek (bemanning minst 20 tim/v, exkl ca 500 integrerade i folkbibliotek) (Antal serviceställen som har öppet för allmänheten 2014)

Demokratiska uppdraget 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Biblioteken i det allmänna biblioteks- väsendet ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla. Bibliotekslag (2013:801)

Biblioteken är noder i ett nätverk Samma användare men de har olika roller och befinner sig i olika skeden av livet Gemensamt ändamål, demokratiskt uppdrag, formulerat i en samlad bibliotekslag Tillhör olika politikområden och har olika huvudmän Utformar sina tjänster och driver utveckling i dialog med sina huvudmän för att möta sina målgruppers behov Genom samarbete kan biblioteken optimera nyttjandet av resurser för att ge människor en jämlik tillgång till information

Alla ska ha fri tillgång till god biblioteksservice, oavsett var de bor i landet. Regeringen menar att en likvärdig biblioteksservice är tillräckligt tungt vägande för att inskränka på kommunalt självstyre. Krav på allsidighet och kvalitet, prioriterade målgrupper och avgiftsfrihet. Detta minskar kommunernas och ladstingens möjligheter att själva göra prioriteringar i verksamheten. Landstingen och kommunerna är fri att själva organisera sig och verksamheten så länge som minimikraven i lagen uppfylls. Bibliotekslagen och kommunalt självstyre

KB:s uppdrag Sveriges nationalbibliotek svarar för insamling av och tillgång till fysiska och digitala medier till förmån för forskning och samhällsutveckling samt har nationell överblick och utvecklar biblioteksväsendet i samverkan Statlig myndighet under Utbildningsdepartement Även uppdrag från Kulturdepartementet

KB och biblioteken Statistikansvarig myndighet, Sveriges officiella biblioteksstatistik Ansvarar för Libris nationella bibliotekssystem, ex nationell katalog, metadataflöden, fjärrlån och infrastruktur för e-böcker Uppföljning av hur biblioteksplaner har utformats och hur de används (bibliotekslagen 2013:801), sker tillsammans med de regionala biblioteksverksamheterna och kommunerna Kvalitetshöjande insatser inom olika verksamhetsområden. För kommunal och regional biblioteksverksamhet ex digital delaktighet, tillgång till skolbibliotek. För forskningsbiblioteken ex centrala licensavtal, open access

Samverkan och inflytande KB:s partners och nationella kompetenscentra: Umeå depåbibliotek och lånecentral, Internationella bibliotekets lånecentral, Regionbibliotek Stockholm och Malmö stadsbibliotek. Forum för nationell bibliotekssamverkan: grupper inom olika områden med representanter från olika typer av bibliotek Överenskommelser kring samverkan med: Myndigheten för tillgängliga medier, Kulturrådet och Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF.

Nationell biblioteksstrategi Nytt uppdrag från Regeringen: Det ska finnas en biblioteksverksamhet av hög kvalitet i hela landet som uppfyller bibliotekslagens krav. Strategin ska främja samverkan och kvalitetsutveckling inom det allmänna biblioteksväsendet

Innehåll nationell biblioteksstrategi Fördjupad omvärldsanalys: utmaningar och möjligheter Långsiktiga mål och strategier med utgångspunkt i bibliotekslagen Skolbibliotekens utvecklingsbehov för att främja språkutveckling och stimulera läsning KB ska även fortsätta arbetet med att tillgängliggöra e-böcker i den nationella katalogen Libris Presentationens titel Sidnummer 10

Varför en biblioteksstrategi? Regeringen ser att biblioteken står inför en rad utmaningar. De menar att den behövs en nationell samsyn och gemensam strategi för att utveckla en biblioteksverksamhet som är förberedd för framtiden Utmaningar: Sjunkande läsförmåga och ökade klyftor Teknikutveckling och ändrade medievanor, bristande jämlikhet Tillgängligheten till litteratur och andra medier för prioriterade grupper Kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning, förmåga till källkritik Demokrati och jämlikhet i fokus! Presentationens titel Sidnummer 11

Arbetet har nyss börjat… Iterativt arbete, identifiera områden, påbörja analys, olika delar släpps efter hand Fördjupad delredovisning 1 oktober 2017, slutredovisning 1 mars 2019 Nationell samordnare Erik Fichtelius leder arbetet (började sep). Två utredare: Karin Linder och Krister Hansson (börjar nov) Utpekade samrådspartners ska samlas till en referensgrupp inom KB:s Forum för nationell bibliotekssamverkan Även andra grupper och avstämningar kommer att behövas under arbetets gång Kontakt: Presentationens titel Sidnummer 12