Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
Advertisements

Ta tillvara styrkan i FINSAM och... växla upp.
Möte kring kommunal representation Regional Samverkansgrupp Psykiatri, RSP.
VÄLKOMNA!. Åsa Lindh vd Trygghetsstiftelsen En sammanhållen omställningskedja.
ASI och Ubåt - ett ramverk för att följa upp och utvärdera insatser i missbruksvård.
Vuxna med utvecklingsstörning och svåra beteendeproblem.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Folkhälsa - Minskad psykisk ohälsa bland unga kvinnor år
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Kommunernas inkomster
SKL Trygghet & säkerhet
Trygg i Kungälv och Ale Långsiktig samverkan mellan kommun och polis
Social oro ur ett teoretiskt perspektiv
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Jämställd regional tillväxt Blekinge Malin Faraasen
Fokusområden BRÅ
på personer i behov av hjälp
En plattform för samhällsekonomisk analys
Analysseminarium – ÖK februari
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Index för att mäta företags kapacitet att energieffektivisera
SKL Trygghet & säkerhet
Brottsförebyggande Information
Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (FEAD)
Skolverket – utvärdering för lärande Jessica Lindvert, chef insatsutvärdering ge en lägesbild av hur vi arbetar med utvärdering i Skolverket, och att.
Johan M. Sanne Lisa Schmidt
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Digital signering av hälso- och sjukvårdsåtgärder
Miljömålen består av tre slags mål
Malmö högskola - försöksverksamhet med
Mångfald Verksamhetsåret En ökad satsning
GRÖN INFRASTUKTUR – nu och framåt
MATERIALET ÄR FRAMTAGET I SAMARBETE MED
Metod för utvecklings-arbete
Jan Persson och Elin Ring
Avdelningen för vård och omsorg
En demensstrategi för Sverige – hur jobbar vi vidare?
Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet
Strategi för hälsa ”Strategi för hälsa innebär att Sveriges viktiga välfärdsverksamheter; skola, socialtjänst, vård- och omsorg, hälso- och sjukvård ska.
Pär Vikström Utredare Folkhälsomyndigheten 22 september 2016
Samordning av miljöinformationsförsörjning Inte nytt men ”nystart”
Schyst offentlig upphandling
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
Bekämpa alla brott.
Brås arbete med situationell brottsprevention och nätverket Säkra platser Johan Wahlgren Enheten för utveckling av brottsförebyggande arbete, UBA.
Suicidpreventiv handlingsplan
Smartare möten – effektivare uppföljning
Innehåll kategoriträff för specialpedagoger den
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Verksamhetsberättelse IFO 2017
- Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar
Insatser i öppenvården för att förebygga ungdomars återfall i brott
Digital delaktighet En fråga om demokrati
PARTNERSKAP FÖR STÖD TILL
Utvärdering Leader Bygd o stad i balans
Hållbar utveckling måste vara
Revisionsredogörelsen 2017
Kulturskolornas strategidokument
Nämndernas/styrelsernas utvärdering av arbetet med budget 2005
Länsstyrgruppen Uppdrag och organisering
Samordnad utveckling för god och nära vård
PARTNERSKAP FÖR STÖD TILL
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Funktionshinderspolitik i Göteborgsregionen 7 mars 2019 Linnéa Björk och Erik Lindqvist Länsstyrelsen Västra Götalands län.
Exempel på SU: Funk Verksamhetsutveckling från brukarundersökningar – förbättrad kommunikation mellan brukare och personal inom funktionshinderomsorgen.
Presentationens avskrift:

Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström

Vad är våldsbejakande extremism Att använda våld (hot och trakasserier) för att uppnå ett politiskt eller religiöst syfte.

Vad är radikalisering? Intensiv socialisering inom en viss grupp Avståndstagande från andra sociala sammanhang; familjen, gamla vänner, i skolan och på fritiden Acceptans av extrema idéer och metoder Bejakande och bruk av våld Anslutning till organiserade extrema grupper eller nätverk En alltmer ensidig, svart-vit verklighetsuppfattning, som inte ger utrymme för alternativa perspektiv Verklighetsuppfattningen upplevs så akut och allvarlig att drastiska handlingar är nödvändiga och rättfärdiga – ändamålet helgar medlen En avhumanisering av dem som är ”på den andra sidan”

Tre kända former av våldsbejakande extremism Islamsk extremism Vänster extremism Höger extremism

Nacka kommuns Strategi mot våldsbejakande extremism och extremt våld

Strategin bygger på fyra inriktningar Förebyggande insatser Ökad kunskap och kompetens Samordning och samverkan Uppföljning och utvärdering

Förebyggande insatser Problembilder ska tas fram i samverkan med polisen och säkerhetspolisen. Även övriga representanter inom kommunen och civilsamhället ska involveras. Arbete ska ske inom ramen för det ordinarie arbetet med barn, ungdomar och unga vuxna. Redan befintliga strukturer för samordning och samarbete mellan offentliga och civila aktörer ska användas. Det förebyggande arbetet ska vara kunskapsbaserat, byggt på forskning och beprövad erfarenhet.

Det förebyggande arbetet bygger på följande teorier Social prevention Situationell prevention

Socialt förebyggande arbete - Utgår från brottslighetens sociala orsaker Insatser när problemet uppstått Förebyggande insatser med riskgrupper Primärt förebyggande insatser Arbete med skydds- Faktorer relaterat till problemen Våldsbejakande extremism -Analys -Förslag på åtgärd Friskfaktorerna Skall relatera till problemområdena

Situationellt förebyggande arbete - Riktar sig mot de situationer i vilka brott begås Alla åtgärder som: skapar incitament att handla rätt gör det svårare att bli extremist gör det mer riskabelt att bli extremist Minskar extremisms lönsamhet motverkar bortförklaringar som underlättar extremism

Ökad kunskap och kompetens Kommunen ska sprida kunskap i all kommunalt finansierad verksamhet och de delar av civilsamhället som jobbar med barn, ungdomar och unga vuxna. Kommunen ska följa utvecklingen av preventiva metoder och säkerställa att effektiva metoder används. Verka för att även förtroendevalda och chefer har relevant kunskap och kompetens. Omvärldsbevaka genom att delta i relevanta nätverk, Använda kommunens hemsida som en viktig kanal för information och kunskapsspridning samt kunskapsdelning.

Samordning och samverkan Arbetet mot våldsbejakande extremism skall stödja samverkan: Inom alla berörda verksamheter i kommunen Med andra myndigheter och med civilsamhället. Med polis och säkerhetspolis för att tillse att det finns aktuella problembilder. Genom att verka för att det finns tydlig och saklig information och kommunikation.

Uppföljning och utvärdering Brå Nackas roll är att fastställa verksamhetsmål, stödja arbetet samt följa upp vilka resultat som nås. En utvärdering av genomförda insatser skall ske årligen Verksamhetsmål för kommande år fastställs utifrån förra årets utvärdering och aktuell problembild. Resultat av arbetet redovisas årligen till kommunstyrelsen.