Idrottslyftet – mer och fler Utformning av kommande arbete.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Motorstadion i Lidköping en idrottsplattform som specialanpassats för personer med funktionsnedsättning. Vi vill erbjuda funktionshindrade en fin upplevelse.
Advertisements

Men det här är väl ingenting nytt?
Disposition - Hållbar utveckling
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Kultur för alla – gäller det mig
Idrotten vill Idrottsrörelsens idéprogram Antagen av RF-stämman 2009.
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
En reviderad läroplan för förskolan
ÖSK Ungdom Idé, mål & policy Ungdomarna i Centrum
Myter om mänskliga rättigheter - fritt efter Elisabeth Abiri
Vad innebär ett barnperspektiv
Utvärdering av BBIC på Södertörn
Och samverkansmodellen Dalarnas regionala kulturplan
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Idrottslyftet 2014.
Jämlika och Jämställda beslut " Jämställdhet betyder att mamman och pappan producerar barnen tillsammans. Förr i tiden var det bara mamman som födde upp.
Idrottspolitiskt program
Lagar och överenskommelser
IDROTTSLYFTET
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Inledning Initiativet till värdegrundsarbetet kommer från de tio medverkande idrotter i Göteborg som började diskutera möjligheten för barn att prova flera.
Barn i ekonomiskt utsatta hushåll Cecilia Karlsson, Folkhälsocontroller.
Idrottslyftet Idrottlyftets syfte ”Idrottslyftet ska stärka och utveckla världens bästa barn- och ungdomsidrott så att fler flickor och.
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
2009 Verksamhetsinriktning I samband med RIM (Riksidrottsmötet) i Örebro 2007 fastställdes verksamhetsinriktning 2008 och 2009 för Riksidrottsförbundet.
Sv Kvalitetsdrivet 2013 Högre kvalitet i högre utbildning eller breddad rekrytering? Eller både och? Aleksandra Sjöstrand.
Förbättra villkoren för det civila samhället – ideella föreningar, stiftelser, trossamfund, nätverk och andra aktörer – som en central del i demokratin.
Västerbottens Idrottsförbund Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Välkomna till SDF DIALOG 2010.
NSPH i Norrbotten (Regionalt nätverk) (Regionalt nätverk) Nationell Nationell Samverkan för Samverkan för Psykisk Psykisk Hälsa Hälsa Bildades
JH Skyttesportförbund Agenda VadTidVem Inledning/presentation 10 minJH SSF/Leif Fakta om idrottsrörelsen Sverige och i länet 30 minLeif JH.
Danssporten Vill Värdegrund, vision och riktlinjer för svensk danssport.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Bra initiativ med kalas och en eloge till skåne för detta arrangemang och allt bra som sker i skåne.
Nämndplan 2015.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Förälder och ny som ledare. Svensk Idrotts värdegrund Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas rätt att vara med Rent spel.
DigIT Workshop 3 De “horisontella principerna”  Jämställdhet  Tillgänglighet  Likabehandling.
Nykterhet och demokrati. AKTIV. Varför är du ideellt engagerad? Vad betyder ordet folkrörelse för dig? Kan ett samhälle vara demokratiskt utan frivilligas.
1 KIF:s AFF Black Knights Värderingar
Barns Röst. För och med: Barn med NPF år och yrkesverksamma inom BUP & Hab Mål: Ökad delaktighet i den egna vården Av: Riksförbundet Attention i.
Barns delaktighet Helene Elvstrand, fil dr i pedagogik, Linköpings universitet.
HEJ FÖRÄLDRAR! Välkomna till föräldramöte. Madelene Löfgren ◦ Grundskolelärare F-3 ◦ 35 år ◦ Sambo och två barn ◦ Bor på Bokenäset utanför Uddevalla.
Möjlighet till Egen Kraft!
Styrd helpdesk Normer och Värden
Sundsvall Hockeys föreningsvision är ”Klubben med framtidens stjärnor”. Sundsvall Hockeys verksamhetsidé är ”Att nå en hög sportslig nivå med en ekonomi.
Barnkonventionen i förskolan
Samverkanskonferens 7/9 2016
V I S I O N Bättre, Starkare och Roligare Sigtuna IF Fotboll
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Barnkonventionen.
D3. Hur kan vi möta föräldrars olika behov
Hur skapar man ett bra samhälle med hjälp av civilsamhället?
Förälder och ny som ledare
VÄRDEGRUND/ SÄKERHET/ BEMÖTANDE
SMART HUDIKGYMPANS VÄRDEGRUNDER
Konventionens innehåll och struktur
Konventionens innehåll och struktur
Välkomna till denna presentation av projektet Idrott för alla.
Alla barn har samma rättigheter och lika värde
Utveckling och lärande
Normer i idrotten - hur vi kan få syn på och utmana dem
Kampen för lika möjligheter för HBTI-personer i EU
IF Friskis&Svettis Kalmar
Kampen för lika möjligheter för HBTI-personer i EU
Att vara idrottsförälder FC Gute PF 05/06 18 mars 2018
Presentationens avskrift:

Idrottslyftet – mer och fler Utformning av kommande arbete

Budgetpropositionen Idrottslyftets 500 miljoner i det fasta idrottsstödet Regeringen skriver följande: ”Folkhälsomålen ska vara det centrala i fördelningen av Idrottslyftets medel. Den fortsatta satsningen bör ha en ännu närmare koppling till skolans arbete för att främja fysisk aktivitet och goda motionsvanor. Satsningen bör breddas till att även stödja andra typer av motionsaktiviteter än idrott, till exempel genom samverkan med friluftsorganisationer, och syfta till att nå fler barn och ungdomar, särskilt flickor samt barn med invandrarbakgrund.”

Syfte Rekrytera och behålla fler medlemmar i idrottsföreningarna. Riktlinjerna i Idrotten vill ska vara vägledande och satsningen ska genomsyras av ett inkluderande perspektiv för olika grupper i samhället. All verksamhet ska utformas så att villkoren blir lika för flickor och pojkar. Utveckla förbund och föreningar Öka tillgängligheten till anläggningar och idrottsmiljöer Rekrytera och utveckla ledare Samverka med skolan och andra organisationer t ex friluftsorganisationer och andra föreningar utanför idrotten.

Ännu tydligare fokus… Barnrättsperspektivet Folkhälsomålen Mångfald = inkludering Lika villkor för flickor och pojkar

Målgrupp Den primära målgruppen är barn och ungdomar 7 – 20 år. I begränsad omfattning åldersgruppen 20 – 25 år.

Arbete med åldersgruppen 20 – 25 år Flera förbund har framfört önskemål om en åldershöjning och under Idrottslyftet år 5 kommer det därför, under en testperiod på 18 månader, att vara möjligt för de förbund som önskar, att i begränsad omfattning efter godkännande av RF bevilja medel till förstärkta satsningar i första hand inriktade på ledarrekrytering, som vänder sig till åldersgrupper upp till och med 25 år. Dessa satsningar får totalt omfatta maximalt10 MSEK.

Tidsindelning 18 månader, 1 juli 2011 tom 31 december 2012 Motiv Kalenderår Extern utvärdering Tid för utveckling

Folkhälsomålen Ökad fysisk aktivitet Delaktighet och inflytande i samhället

Idrotten Vill Barn­ och ungdoms­ idrotten ska utgå från ett uttalat barnrättsperspektiv, med FN:s Barnkonvention som grund. Förord Riksidrottsstyrelsen

Idrotten vill Idrott för barn ska vara lekfull, allsidig och bygga på barnens egna behov och förutsättningar samt ta hänsyn till variationer i utvecklingstakt. Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet. Barnkonventionen Artikel 31 Barn har rätt till vila, fritid, lek och rekreation anpassad efter hans eller hennes ålder och mognad. ”Rekreation” omfattar hela skalan av frivilliga aktiviteter i syfte att ha roligt, till exempel sport, kreativa konstformer, scenkonst, hantverk och teknik. Artikel 2 Diskriminering får inte förekomma på grund av barnets eller föräldrarnas eller vårdnadshavarnas ras, hudfärg, kön, språk, religion, politiska eller annan åskådning, nationella, etniska eller sociala ursprung, egendom, funktionshinder, börd eller ställning i övrigt.

Idrotten vill Varje deltagare ska /…/ få möjlighet att utvecklas efter sina och den egna gruppens önskemål. Detta uppnås genom att alla medlemmar, oavsett ålder, kön eller etnisk bakgrund, är delaktiga i de beslut som formar deras verksamhet. En viktig del av idrottsrörelsens demokratiska fostran är att varje medlem, utifrån sina åldersmässiga och andra förutsättningar, kan påverka genom att ta ansvar för sig själv och sin grupp, såväl genom en demokratiskt uppbyggd mötesverksamhet som i den vardagliga träningen och tävlingen. Särskilt gäller detta barn och ungdomar, som därmed i idrottsföreningen får tidig träning i demokratins grundläggande spelregler. Barnkonventionen Artikel 12 Rätten att bli hörd och få sina åsikter beaktade. Enligt barnkonventionen ska varje barn som är i stånd att bilda egna åsikter ha rätt att uttrycka dessa fritt i alla frågor som rör honom eller henne. Åsikterna ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad. Barnet ges alltså inte rätt till självbestämmande, men han eller hon har rätt att bidra till beslutsunderlaget vid beslut som rör honom eller henne. Inflytande och delaktighet är en central utgångspunkt i barnkonventionen.

Idrotten vill Demokrati Utveckling Jämställdhet Idrott för alla Respekt för andra Ideellt engagemang En god hälsa Barnkonventionen Inflytande och delaktighet (art 12) Rätten till liv och utveckling (art 6) Icke diskriminering (art 2) Rätten till vila och fritid (art 31) Inflytande och delaktighet (art 12) Rätten till hälsa (art 24)

Vad innebär barnperspektiv Samhällets barnperspektiv Den generella synen på barn och deras roll i ett samhälle, avspeglas t.ex. i lagstiftning Vuxnas barnperspektiv Den enskildes syn på barn och barndomens villkor Barnets perspektiv Varje barns syn på sitt eget liv och sin omvärld Perspektiv = betraktelsesätt, synvinkel eller aspekt