Information Steg-ett-ut 2015 Sida 1 Välkomna. Information Steg-ett-ut 2015 Sida 2 En enklare vardag Sex löften från Försäkringskassan till personer med.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Försäkringskassans förslag för minskat krångel • • Sida 1 Välkommen på pressträff om Försäkringskassans förslag för minskat krångel 12 april.
Advertisements

Var hittar du oss? Nationella försäkringscentra
– en översyn av aktivitetsersättningen
Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
Rehabkedjan och konsekvenser för oss.
i samarbete med Folksam
Nya regler inom sjukförsäkringen 2005
Håkan Svärdman Folksam
Sjukpenning /sjukersättning
1 Titel på presentationen Medlemsolycksfall – Fritid.
Ekonomi för personer med psykisk funktionsnedsättning
Nya sjukförsäkringen 1 juli 2008
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
Analys av regeringens promemoria Införande av en rehabiliteringskedja
Läkaren och sjukintyget
Information Regeländringar i sjukförsäkringen – hur påverkar det dig som vårdgivare Läkarutlåtande om hälsotillstånd – FK 3200 Dagens möte Hållpunkter.
Föreläsare Lillemor Franson, socionom, Aspergercenter
Arbetsförmedlingen September 2014 Arbetsmarknadsläget och prognosen
Rehabiliteringskedjan – bedömning av arbetsförmågan
Aktivitetsersättning
Sjukförsäkringen Sjukförsäkringen
Försäkringskassan genomför Sjukförsäkringsreformen
Försäkringskassans roll i samverkan
1 Inkomstförsäkring 1 januari 2009 i samarbete med Folksam.
Regeländringar i sjukförsäkringen
Om du är sjuk och inte kan arbeta
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Utveckla samverkan och kunskap om psykisk ohälsa
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
En enklare sjukförsäkringsprocess
Återkoppling avgifter, ”semesterkommuner” och medborgarnas rörlighet och kommunal hälso- och sjukvård Läns- och regionförbund 16 september 2015 Helena.
Rehabsamordnare 2015 Vårt uppdrag kommer från riksdag och regering Arbetsförmedlingen Har rehabiliteringsansvar Två kundgrupper - Arbetsgivare - Arbetslösa.
Allmän pension. För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga | Sidhuvud och sidfot. ALLMÄN PENSION En femtedel av livet – men vad ska man.
Sid Bostadsbidrag till unga år Bostadsförmån – Bostadsbidrag till unga utan barn som fyllt 18 men inte 29 år.
Ålderdom utan fattigdom Om äldrefattigdom och kvinnors låga pensioner.
Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några.
Försäkringsmedicin 2016 Socialförsäkringen Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer.
Sid Försäkringskassan informerar nyanlända Sjukförmåner Om du blir sjuk, skadar dig på arbetet eller blir sjuk utomlands.
Tjänstepension från din statliga anställning – enligt tjänstepensionsavtalet PA 16.
April 2016 HSO Sjukersättning Frågor Assistansersättning Frågor Mina sidor Försäkringskassan informerar.
V ÄLKOMNA Handikappersättning Vårdbidrag Assistansersättning.
Sid Försäkringskassan informerar nyanlända Förmåner till nyanlända - etableringsersättning, etableringstillägg, bostadsersättning.
Försäkring vid sjukdom och invaliditet.
Sid Försäkringskassan informerar nyanlända Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet.
Läkaren och sjukintyget Läkarprogrammet VT 2016 Marie Westin Försäkringsmedicinsk rådgivare FK.
Sid 1 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Mathias Holmlund.
Sid Försäkringskassan informerar nyanlända Förmåner vid funktionsnedsättning - assistansersättning, handikappersättning, bilstöd, aktivitetsersättning,
Sid 1 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Information om en enklare vardag Av: Barbro Norbeck & Elisabeth Dahlqvist Välkommen!
Utbildning ST-läkare-specialister 2014 Vårt uppdrag är att utreda, besluta om och betala ut bidrag och ersättningar i socialförsäkringen Att samordna resurser.
Brygga från skola till arbete Lena Abrahamsson Samordnare för uppdraget unga med funktionsnedsättning.
Rehabiliteringskedjan. Ohälsotalet i februari ,4 32,1 41,2.
Föräldraförmåner Föräldrapenning – barnbidrag och flerbarnstillägg - underhållsstöd Det här avsnittet handlar om olika förmåner som föräldrar kan få; Föräldrapenning,
Välkomna VISION ”Ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning” Vi presenterar oss.
Sjukförmåner Om du blir sjuk, skadar dig på arbetet eller blir sjuk utomlands Det här avsnittet handlar om vilka förmåner du kan ha rätt till om du blir.
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Förmåner till nyanlända - etableringsersättning, etableringstillägg, bostadsersättning Det här avsnittet handlar om etableringsförmåner som du kan få när.
Arbetslivsinriktad rehabilitering AGS-KL Rehabilitering
Ersättning vid sjukdom
1 1.
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Lund 26 maj Kista 27 maj Skellefteå 4 juni
Information från Försäkringskassan till Steg-ett ut utbildningen april Välkomna.
Försäkringar vid sjukdom och arbetsskada
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Bidrag från CSN För dig på gymnasiet.
Nytt läkarutlåtande för livränta
Information från Försäkringskassan
Presentationens avskrift:

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 1 Välkomna

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 2 En enklare vardag Sex löften från Försäkringskassan till personer med funktionsnedsättning: 1. En kontaktperson hos Försäkringskassan 2. Stöd till föräldrar som har barn som är svårt sjuka eller har en funktionsnedsättning 3. Förenklade och samordnade uppföljningar 4. Kortare väntetider på beslut 5. En egen plan för framtiden för elever på gymnasiet 6. Enklare digital kontakt med Försäkringskassan

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 3 Aktivitetsersättning Aktivitetsersättning är en ersättning för dig som är mellan år som har en nedsatt arbetsförmåga eller behov av längre tid för att avsluta grund- eller gymnasiestudier på grund av en funktionsnedsättning.

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 4 Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga På grund av sjukdom eller funktionsnedsättning Nedsatt arbetsförmåga 25%, 50%, 75%, 100% Alla arbeten på hela arbetsmarknaden, även anställning med lönebidrag eller andra stöd Max 3 år i taget Från och med juli det år du fyller 19 år Till och med månaden innan du fyller 30 år Ansökan och läkarutlåtande

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 5 Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång Förlängd skolgång på grund av funktionsnedsättning. Ingen bedömning av arbetsförmågan görs Grund- och gymnasieskolenivå Från och med juli det år du fyller 19 år Till och med månaden innan du fyller 30 år För att få gymnasieexamen Ansökan, samlat betygsdokument, studieplan, antagningsbesked, läkarutlåtande/intyg

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 6 Om ansökan, beslut etc. Försäkringskassan gör en individuell prövning i varje ärende. Om den försäkrade inte är nöjd med beslutet kan hen begära omprövning. Därefter finns möjligheten att överklaga omprövningsbeslutet. Mer information och blanketter för ansökan finns på

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 7 Under tiden med aktivitetsersättning Rehabiliteringsinsatser kan planeras och genomföras för att personen ska få möjlighet att utvecklas, delta aktivt i samhällslivet och i den mån det är möjligt delta eller närma sig arbetslivet. Personen kan få ersättning för aktiviteter. Aktiviteten ska antas ha en positiv inverkan på den försäkrades sjukdomstillstånd eller fysiska eller psykiska prestationsförmåga.

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 8 Aktivitetsersättning – så mycket får man Garantiersättning kronor per månad (2016) innan skatt – Ökar vart annat år upp till kronor Inkomstrelaterad ersättning för den som arbetat

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 9 Bostadstillägg När man ansöker om aktivitetsersättning kan man även ansöka om bostadstillägg – även för den som ännu inte flyttat hemifrån Högst kronor, men det beror på bostadskostnaden och om man bor själv eller tillsammans med någon.

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 10 Handikappersättning Syftet med handikappersättningen är att i princip täcka de extra kostnader en person kan ha på grund av funktionsnedsättning. En person kan också få handikappersättning på grund av ett hjälpbehov.

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 11 Handikappersättning Personen kan beviljas handikappersättning för det hjälpbehov och merkostnader som uppstår till följd av en funktionsnedsättning från och med juli det år personen fyller 19 år och fram till fyllda 65 år. Den som fyllt 65 år får behålla sin handikappersättning om han eller hon fortfarande behöver stöd.

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 12 Handikappersättning – nedsatt funktionsförmåga Funktionsförmågan ska vara nedsatt i sådan omfattning att personen – i sin vardag behöver hjälp av annan – behöver fortlöpande hjälp av annan för att kunna arbeta eller studera eller – har betydande merkostnader. Den som är blind eller gravt hörselskadad och ansöker om handikappersättning får alltid ersättning

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 13 Handikappersättning Exempel på extra kostnader: – kostnader för hjälpmedel och läkemedel – Kostnader upp till högkostnadsskydd för hälso- och sjukvård – Kostnader för specialkost – Kostnader för resor – Förbrukningsartiklar – Slitage med mera Det ska finnas ett direkt samband mellan kostnaden och funktionsnedsättningen. Det får inte vara en kostnad som de flesta människor har.

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 14 Handikappersättning I bedömningen vägs personens hjälpbehov och extra kostnader till följd av nedsättningen samman. Om personen inte har något hjälpbehov måste extra kostnaderna komma upp till kr om året för att personen ska ha rätt till handikappersättning (år 2015)

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 15 Handikappersättning – belopp Handikappersättningen är indelad i tre olika nivåer: (beloppen gäller per månad år 2016) – 69 procent (2 547 kr) – 53 procent (1 957 kr) – 36 procent (1 329 kr) Nivåerna baseras på prisbasbeloppet ( kronor år 2016)

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 16

Information Steg-ett-ut 2015 Sida 17 Så här får du kontakt med Försäkringskassan Kundcenter för privatpersoner Telefon Kundcenter för partner Telefon: Besök våra servicekontor, Internet: – Mer information på 17 språk. – Möjlighet att boka tid för ett telefonsamtal på finska, meänkieli, arabiska, somaliska, samiska, turkiska, polska, franska, spanska eller thailändska. – Blanketter och tjänster när du vill ansöka om ersättning.