Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Föräldraförmåner Föräldrapenning – barnbidrag och flerbarnstillägg - underhållsstöd Det här avsnittet handlar om olika förmåner som föräldrar kan få; Föräldrapenning,

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Föräldraförmåner Föräldrapenning – barnbidrag och flerbarnstillägg - underhållsstöd Det här avsnittet handlar om olika förmåner som föräldrar kan få; Föräldrapenning,"— Presentationens avskrift:

1 Föräldraförmåner Föräldrapenning – barnbidrag och flerbarnstillägg - underhållsstöd
Det här avsnittet handlar om olika förmåner som föräldrar kan få; Föräldrapenning, barnbidrag och flerbarnstillägg och om underhållsstöd. Vi talar också om dubbeldagar. Bild 5 är ny och gäller fr.o.m. 1 juli 2017 Föräldrapenning är pengar du får för att kunna vara hemma med ditt barn i stället för att arbeta, söka arbete eller studera. Barnbidrag är ett ekonomiskt stöd som betalas ut till föräldrar som bor och har barn i Sverige. Underhållsstöd är pengar som kan betalas ut om föräldrar separerar. Förutom dessa förmåner kan barnfamiljer ha rätt till bostadsbidrag. Läs mer om bostadsbidrag under avsnittet ”Bostadsförmån till föräldrar”.

2 Föräldrapenning När du är ledig från arbetet för att ta hand om dina barn Ersättning i längre sammanhängande perioder, enstaka dagar eller delar av dagar Föräldrapenning är den ersättning du får för att kunna vara hemma med ditt barn i stället för att arbeta, söka arbete eller studera. Klicka Med föräldrapenning kan du som är förälder vara ledig och få ersättning i längre sammanhängande perioder, enstaka dagar eller delar av dagar. Du kan få föräldrapenning om du är förälder till barnet eller har vårdnaden om barnet. är försäkrad i Sverige. Du räknas också som förälder om du bor tillsammans med barnets förälder och  har eller har haft andra gemensamma barn med föräldern är eller har varit gift med föräldern är eller har varit registrerad partner med föräldern.

3 Antal dagar med föräldrapenning
För barn födda före 2016 Totalt 480 dagar 240 dagar 240 dagar 180 av 240 dagar kan ges till den andra föräldern Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar per barn, oavsett om barnet är fött i Sverige eller i ett annat land. Vid flerbarnsfödsel får man ytterligare 180 dagar för varje barn utöver det första Klicka Vid gemensam vårdnad har du och den andra föräldern rätt till hälften var, alltså 240 dagar med föräldrapenning. Har du ensam vårdnad om barnet har du rätt till alla 480 dagarna. Klicka En förälder kan avstå en del av sina dagar med föräldrapenning till den andra föräldern eller till en person som likställs med förälder. Är barnet fött före 2016 kan föräldern avstå totalt 180 av sina 240 dagar till den andra föräldern. Men 60 dagar är personliga och kan inte avstås till den andra föräldern. Tanken är att båda föräldrarna ska ges möjlighet att vara hemma med sitt barn. Hur gör jag för att avstå dagar till den andra föräldern? Du anmäler att du vill avstå dagar till den andre föräldern på Mina sidor. Om du inte kan använda Mina sidor kan du istället skicka in blanketten FK 7470 Anmälan avstå föräldrapenning som du kan ladda ner från vår webbplats Blanketten finns även på servicekontoret. 60 reserverade dagar 60 reserverade dagar

4 Antal dagar med föräldrapenning
För barn födda från 2016 Totalt 480 dagar 240 dagar 240 dagar 150 av 240 dagar kan ges till den andra föräldern 90 reserverade dagar 90 reserverade dagar Är barnet fött 1 januari 2016 eller senare kan föräldern avstå totalt 150 av sina 240 dagar till den andra föräldern. Klicka Men 90 dagar är personliga och går inte att avstå. Tanken är att båda föräldrarna ska ges möjlighet att vara hemma med sitt barn. Hur gör jag för att avstå mina dagar till den andra föräldern? Du anmäler att du vill avstå dagar till den andra föräldern på Mina sidor. Om du inte kan använda Mina sidor kan du istället skicka in blanketten FK 7470 Anmälan avstå föräldrapenning som du kan ladda ner från vår webbplats Blanketten finns även på servicekontoret.

5 Nytt från 1 juli 2017 Barnets ålder vid bosättning i Sverige påverkar antalet dagar med föräldrapenning. Om barnet är 1 år eller mer – 200 dagar Föräldrapenning - två föräldrar får 100 dagar var Om barnet är 2 år eller mer – 100 dagar Föräldrapenning - två föräldrar får 50 dagar var Hur gammalt ditt barn är när det bosätter sig i Sverige kan påverka hur många dagar med föräldrapenning du som förälder har rätt till. Om barnet är 1 år eller mer när det bosätter sig i Sverige betalas föräldrapenning ut i högst 200 dagar för barnet. Om ni är två föräldrar får ni 100 dagar var. Har ni tvillingar får ni 38 extra dagar var. Om barnet är 2 år eller mer när det bosätter sig i Sverige betalas föräldrapenning ut i högst 100 dagar för barnet. Om ni är två föräldrar får ni 50 dagar var. Har ni tvillingar får ni 19 extra dagar var. Det här gäller även barn som varit bosatta i Sverige efter den 1 juli 2010 och föräldrarna inte har tagit ut någon föräldrapenning för barnet fram till och med den 1 juli Det gäller under förutsättning att barnet hade fyllt 1 år när det bosatte sig i Sverige.

6 Hur mycket pengar får jag?
Föräldrapenningen betalas för 480 dagar 390 dagar: Ca 80% av lönen eller 250 kr/dag 90 dagar: 180 kr/dag 480 dagar Ca 80% av lönen eller 250 kr/dag 390 S-dagar 180 kr/dag 90 L-dagar Föräldrapenningen betalas för 480 dagar Klicka Det finns tre olika ersättningsnivåer i föräldrapenningen; sjukpenningnivå, grundnivå och lägstanivå. Ersättningen på sjukpenningnivån beror på vilka inkomster du har. Under 390 dagar med föräldrapenning får du ersättning på sjukpenningnivå, så kallade S-dagar. Sjukpenningnivån ger dig något mindre än 80 procent av din inkomst. Om du har låga eller inga inkomster alls får du ersättning på grundnivå som ger dig 250 kr per dag före skatt. De 60 dagar eller 90 dagar som är reserverade för var och en av föräldrarna är dagar på sjukpenningnivå. Klicka De övriga 90 dagarna är på lägstanivå och ersättningen är 180 kronor per dag. Ersättningen är lika för alla oavsett om du har arbete eller inte. De första 180 dagarna som tas ut för barnet måste vara dagar på sjukpenningnivå. När ni har tagit ut 180 dagar på sjukpenningnivå kan ni börja ta ut dagar på lägstanivå också. Det är ert gemensamma uttag av dagar på sjukpenningnivå för barnet som räknas. Frågor och svar: Jag har börjat att arbeta – när kan jag få föräldrapenning som motsvarar 80% av min lön? För att du ska kunna få föräldrapenning som baseras på din lön måste du haft en viss inkomst i minst 240 dagar i följd före den beräknade förlossningen eller före du börjar ta ut föräldrapenning. Du behöver inte ha arbetat på samma arbetsplats eller ha haft samma inkomst hela tiden, utan det är antalet dagar med inkomst som är det viktiga. Om du har arbetat kortare tid än 240 dagar får du 250 kronor per dag under de första 180 dagarna som tas ut för barnet. Efter att du, den andra föräldern eller ni tillsammans har tagit 180 föräldrapenningdagar kan du få föräldrapenning som baseras på din inkomst.

7 När kan jag ta ut min föräldrapenning?
2013 2014 Barn fött före 2014 Barn fött 2014 eller senare Avslutat första året i grundskolan eller Barnet fyller 8 år Avslutat femte året i grundskolan eller Barnet fyller 12 år år = 384 dagar år = 96 dagar Om du är gravid kan du börja ta ut föräldrapenning fr.o.m. 60 dagar före beräknad förlossning. Du kan ta ut föräldrapenning till dess barnet fyller 8 år eller 12 år beroende på när barnet är fött. Klicka Om barnet är fött före 2014: Du kan ta ut föräldrapenning till och med den dag då ditt barn avslutat första året i grundskolan. Om ditt barn fyller 8 år efter skolavslutningen kan du ta ut föräldrapenning till och med den dagen barnet fyller 8 år. Klicka Om barnet är fött 2014 eller senare: Du kan ta ut föräldrapenning till och med den dag när barnet slutar årskurs 5 i grundskolan. Om ditt barn fyller 12 år efter skolavslutningen kan du ta ut föräldrapenning till och med den dagen barnet fyller 12 år. Du och barnets andre förälder måste ta ut 384 dagar innan barnet fyller 4 år. Men efter att barnet har fyllt 4 år kan ni bara spara 96 dagar sammanlagt fram till barnet fyller 12 år.

8 Ta ut föräldrapenning När du är hemma med ditt barn i stället för att arbeta, studera eller söka arbete Inte till båda föräldrarna på samma gång 7 dagar per vecka 1/1, ¾, ½, ¼ eller 1/8 Du kan få föräldrapenning för den tid du är hemma för att ta hand om ditt barn istället för att arbeta, studera eller söka arbete. Du får inte lämna barnet i förskolan eller i skolan och samtidigt ta ut föräldrapenning. Klicka Ni kan inte få föräldrapenning på samma gång för samma barn med undantag för de så kallade dubbeldagarna. Däremot kan ni få föräldrapenning samma dag om ni tar en halv dag vardera. Om ni har 2 barn kan ni får ersättning för varsitt barn för samma dag. Du kan ta ut föräldrapenning 7 dagar/vecka om du inte arbetar eller går i skolan. Klicka Föräldrapenningen kan tas ut för hel dag, tre fjärdedels dag, halv dag, en fjärdedels dag eller en åttondels dag. Frågor och svar: Kan jag ta ut föräldrapenning om jag har etableringsersättning? Har du etableringsersättning kan du inte ta ut föräldrapenning för samma tid. Om du tar ut föräldrapenning samtidigt som du har etableringsersättning minskar Arbetsförmedlingen din ersättning. Exempel. Har du etableringsersättning måndag – fredag kan du t.ex. ta ut föräldrapenning lördag och söndag om du inte har någon annan aktivitet i din etableringsplan då. Kan jag få hel föräldrapenning även om jag inte avstår en hel dag från min kurs? Ja, om du ansöker om att få ersättning för en hel dag på grund- eller lägstanivå räcker det att du avstår från arbete eller skola och vårdar ditt barn en timme per dag. Om du t.ex. deltar i SFI och har barn på skola/förskola kan du få hel föräldrapenning med 250 kronor eller 180 kronor per dag. Det gäller om du deltar i SFI som mest 7 timmar på en dag och vårdar ditt barn minst en timme om dagen.

9 Dubbeldagar Dubbeldagar under barnets första år 30 dubbeldagar
Under barnets första år kan båda föräldrarna ta ut föräldrapenning samtidigt. Det kallas dubbeldagar. Föräldrarna kan som mest ta ut 30 dubbeldagar. Det innebär att om ni båda är hemma så kommer ni att ta ut 2 dagar, 1 dag för vardera föräldern. Efter att barnet fyllt ett år kan bara en förälder i taget ta ut föräldrapenning. Klicka Föräldrapenningen betalas ut en gång i månaden – oftast i slutet av månaden. Normalt tar det högst 30 dagar att handlägga ditt ärende. Om något är oklart och vi behöver få fler uppgifter eller handlingar från dig kan det ta längre tid. I så fall kontaktar vi dig inom en vecka. Det kan t.ex. vara att vi behöver veta om du får föräldrapenning från något annat land. Hur gör jag för att få föräldrapenning? Först ska du anmäla att du kommer att vara ledig och sedan ansöker du om pengarna. Du kan anmäla när du vill men senast samma dag som du vill ha ersättning för. Du anmäler på Du ansöker sedan om föräldrapenning på Mina sidor. Om du inte kan anmäla på eller använda Mina sidor kan du ringa kundcenter på eller besöka servicekontoret.

10 Tänk på… Dagersättning från Migrationsverket
Meddela Arbetsförmedlingen och kommunen Föräldrapenning kan påverka ditt bostadsbidrag Tänk på… Om du har föräldrapenning kan det påverka andra bidrag och ersättningar. Klicka Har du dagersättning från Migrationsverket kan du inte få föräldrapenning. Har du etableringsersättning från Arbetsförmedlingen måste du meddela din handläggare att du tar ut föräldrapenning. Tar du ut föräldrapenning för samma tid som du har etableringsersättning minskar Arbetsförmedlingen din etableringsersättning. Meddela därför alltid Arbetsförmedlingen om du får föräldrapenning. Om du inte meddelar din handläggare kan du få betala tillbaka pengar. Om du får försörjningsstöd från kommunen måste du också meddela din handläggare att du tar ut föräldrapenning. Om du inte meddelar din handläggare på kommunen kan du få betala tillbaka pengarna. Om du har bostadsbidrag måste du anmäla till Försäkringskassan om du får föräldrapenning eftersom det kan påverka bidraget.

11 Barnbidrag och flerbarnstillägg
Ingen ansökan Till 16 år 1 050 kronor/månad Barnbidraget delas Barnbidrag är ett ekonomiskt stöd som automatiskt betalas ut till föräldrar som bor och har barn i Sverige. För att få barnbidrag behöver man inte vara hemma med barnet. Klicka Du behöver inte ansöka om barnbidraget. För barn som föds i Sverige betalas barnbidraget ut automatiskt fr.o.m. månaden efter barnets födelse. Men om den ena föräldern kommer till Sverige först och barnet kommer vid ett senare tillfälle så måste du anmäla det till Försäkringskassan för att barnbidraget ska kunna betalas ut. Om du har små barn med dig när du kommer till Sverige betalas barnbidraget vanligtvis ut: fr.o.m. månaden efter du har fått ditt uppehållstillstånd eller fr.o.m. månaden efter att Migrationsverket slutar betala ut dagersättning. Barnet ska vara folkbokfört hos dig (eller den andre föräldern) och du och barnet måste bo i Sverige. Du ska ha vårdnaden om barnet. Du ska vara försäkrad i Sverige. Barnbidraget betalas ut till och med det kvartal ditt barn fyller 16 år - eller så länge barnet går i grundskolan. Det kallas förlängt barnbidrag. Skolan informerar oss om att ditt barn ska få förlängt barnbidrag Ett barnbidrag är 1050 kr/månad per barn och är samma för alla oavsett inkomst. Barnbidraget delas automatiskt mellan föräldrarna om man inte väljer annat. Frågor och svar: Jag vill ha hela barnbidraget – hur gör jag? Är ni överens om att du ska få barnbidraget ska ni tillsammans skriva under och skicka in blanketten FK 5180 Barnbidrag och eventuellt flerbarnstillägg- Föräldrars gemensamma anmälan om mottagare som du kan ladda ner från vår webbplats Blanketten finns även på servicekontoret.

12 Barnbidrag och flerbarnstillägg
Flerbarnstillägg – vid två eller fler barn Har du två eller fler barn, som du får barnbidrag för, får du automatiskt också ett extra tillägg - flerbarnstillägg. Bidragen betalas ut senast den 20:e varje månad. Frågor och svar: Vad händer med barnbidraget när barnet fyller 16 år? När ditt barn fyller 16 år får du inget barnbidrag längre. Om barnet studerar på gymnasiet betalar Centrala studiestödsnämnden (CSN) ut studiebidrag. Det betalas vanligtvis ut automatiskt utan ansökan. Om man inte är svensk medborgare måste man ansöka. Tala med skolan eller CSN. - Ett studiebidrag är lika mycket som ett barnbidrag. Vad händer med flerbarnstillägget när mitt barn fyller 16 år? Du kan fortfarande få flerbarnstillägg för barn som har fyllt 16 år om barnet bor hos dig barnet studerar heltid på gymnasiet, grundskola eller särskola barnet är ogift.   Det gäller till och med juni det år barnet fyller 20 år. Men om du vill ha flerbarnstillägg för barn över 16 år måste du anmäla det. Hur anmäler jag att jag vill ha flerbarnstillägg? Du anmäler om flerbarnstillägg på Mina sidor. Om du inte kan använda Mina sidor kan du anmäla på blanketten FK 5219 Flerbarnstillägg. Anmälan om att ett barn som fyllt 16 år går i skolan som du kan ladda ner från vår webbplats Blanketten finns även på servicekontoret.

13 Barnbidrag och flerbarnstillägg
Antal barn Barnbidrag Flerbarnstillägg Summa 1 1 050 - 2 2 100 150 2 250 3 3 150 604 3 754 4 4 200 1 614 5 814 5 5 250 2 864 8 114 6 6 300 4 114 10 414 7 7 350 5 364 12 714 8 8 400 6 614 15 014 Du kan få barnbidrag och flerbarnstillägg för hur många barn som helst. För 6:e barnet och varje ytterligare barn är flerbarnstillägget 1250 kronor per månad.

14 Exempel: barnbidrag & flerbarnstillägg
16 20 år 16 år + 2 barn under 16 år 1 barn över 16 år 2 barnbidrag + flerbarnstillägg + flerbarnstillägg (0 barnbidrag) Exemplet beskriver vad du kan få om du har tre barn, två som är under 16 år och ett som är över 16 år och studerar på t.ex. gymnasium. Klicka För barnen som är under 16 år får du 2 barnbidrag och 2 flerbarnstillägg. Klicka För barnet som är över 16 år och studerar på gymnasium får du flerbarnstillägg. Summan blir att du får 2 barnbidrag plus flerbarnstillägg för 3 barn. Summa: 2 barnbidrag + flerbarnstillägg för 3 barn

15 Tänk på… Dagersättning från Migrationsverket Anmäl om flerbarnstillägg
Du kan inte få barnbidrag om du har dagersättning från Migrationsverket. Klicka Om du vill ha flerbarnstillägg för barn över 16 år måste du anmäla det.

16 Underhållsstöd Om föräldrarna separerar Barn under 18 år
Förlängt underhållstöd för barn över 18 år Föräldrar är skyldiga att försörja sina barn till dess barnen fyller 18 år eller 21 år om barnet fortfarande går i skolan. Klicka Om föräldrarna separerar och barnet bara bor hos den ena föräldern ska den andra föräldern betala ett bidrag till barnets försörjning, det kallas underhållsbidrag. Först och främst ska föräldrar försöka komma överens om ett underhållsbidrag själva. Om det inte går, eller om den andra föräldern inte kan betala, kan du ansöka om underhållsstöd från Försäkringskassan om du har vårdnad om barnet och ni bor i Sverige du och den andra föräldern inte bor ihop Klicka barnet är under 18 år. Du ska vara försäkrad i Sverige. Ungdomar över 18 år kan få förlängt underhållsstöd. För att ha rätt till underhållsstöd ska barn över 18 år: Gå i skolan på grundskolenivå, gymnasienivå eller motsvarande och ha studiestöd eller förlängt barnbidrag bo och vara folkbokförd hos en av föräldrarna eller någon annan som var vårdnadshavare när barnet fyllde 18 år inte vara eller ha varit gift. Längst till och med juni det år de fyller 20 år. Barnet ansöker själv om förlängt underhållsstöd och pengarna betalas direkt till barnet. Frågor och svar: Den andre föräldern bor utomlands och betalar inget underhållsbidrag. Hur ska jag göra för att mitt barn ska få underhållsstöd? Du kan ansöka om underhållsstöd om den andra föräldern inte betalar underhållsbidrag, även om den andre föräldern bor utomlands.

17 Beräkning underhållsstöd
A B Förälder B betalar: Underhållsstöd: Exempel 1 1573 kr/månad 0 kr/månad Exempel 2 500 kr/månad 1073 kr/månad Exempel 3 0 kr/månad 1573 kr/månad Om den andra föräldern inte betalar något underhåll kan du få kronor i månaden. Om den andra föräldern betalar lite underhåll så får du ett utfyllnadsbelopp från Försäkringskassan så att du totalt får kronor per månad. Den föräldern som inte betalar för barnet blir skyldig att betala pengar till Försäkringskassan. Hur mycket det blir beror på vilken inkomst hon eller han har. Här är exempel på hur underhållsstöd räknas ut. Exemplet visar när föräldrarna inte kommer överens om ett underhållbidrag eller att förälder B inte kan betala 1573 kronor i månaden till barnets försörjning. Försäkringskassan kan då gå in och betala underhållsstöd. Klicka Exempel 1. Om förälder B, som ska betala underhållsbidrag, betalar 1573 kronor per månad eller mer så betalar inte Försäkringskassan något underhållsstöd. Exempel 2. Om Förälder B betalar 500 kronor till Förälder A så betalar Försäkringskassan ut mellanskillnaden upp till Underhållsstödet blir 1073 kronor per månad. Exempel 3. Om Förälder B inte betalar något alls så betalar Försäkringskassan 1573 kronor per månad i underhållsstöd till Förälder A. Frågor och svar: Mitt barn bor hos mig halva tiden och hos den andre föräldern halva tiden – kan jag ändå ansöka om underhållsstöd? Ja, du kan ansöka om ett halvt underhållsstöd. Underhållsstödet betalas ut den 25:e varje månad. Pengarna betalas ut i förskott för den kommande månaden. Om din ansökan är komplett tar det högst 40 dagar (120 dagar om någon bor i ett annat land) innan du får ett beslut. Hur ansöker jag om underhållsstöd? Du ansöker om underhållsstöd på Mina sidor. Om du inte kan ansöka på Mina sidor kan du ansöka på blanketten FK 5012 Ansökan om underhållsstöd när barnet bor hos endast en förälder som du kan ladda ner från vår webbplats Blanketten finns även på servicekontoret.

18 Tänk på… Anmäl alltid förändringar!
Dagersättning från Migrationsverket Underhållstöd och etableringstillägg Bostadsbidraget påverkas Anmäl vem som ska ha barnbidraget Tänk på… Meddela alltid Försäkringskassan om något ändras. Att t.ex. barnet flyttar till den andra föräldern. Att barnet flyttar utomlands mer än 6 månader. Att föräldrarna flyttar ihop igen t.ex. om en make/maka kommer hit även om personen inte har uppehållsstånd. Om ni flyttar isär och har barn kan det förändra vilka bidrag och ersättningar ni kan få från Försäkringskassan. Klicka Du kan ansöka om underhållsstöd efter att Migrationsverket har slutat betala ut dagersättning. Om du får underhållstöd för fler än två barn får du lägre etableringstillägg Klicka Om ni har bostadsbidrag och separerar ska ni meddela Försäkringskassan. Bostadsbidraget kan påverkas om ni inte längre är sammanboende. Om du inte har bostadsbidrag men blir ensamstående med barn och har låga inkomster kan du ha rätt till bostadsbidrag. Klicka Har ni delat barnbidrag idag eller om den andra föräldern får barnbidraget kan du anmäla att du vill få hela barnbidraget.

19 Besök oss Servicekontor över hela Sverige
Nu har du fått en kort information om föräldrapenning, barnbidrag och flerbarnstillägg och underhållsstöd. Det finns fler regler än de vi har talat om som måste vara uppfyllda för att du ska få ersättning eller bidrag. Har du frågor är du välkommen att besöka oss. Klicka Så här kan du göra: Försäkringskassan finns i hela landet. Du kan träffa oss på våra servicekontor. På servicekontoren arbetar Försäkringskassan tillsammans med två andra myndigheter: Skatteverket och Pensionsmyndigheten. Där kan du få hjälp att fylla i blanketter och ansöka om olika bidrag och förmåner. På vissa orter arbetar vi också tillsammans med Arbetsförmedlingen och kommunen på servicekontoret.

20 www.forsakringskassan.se Information på andra språk
Under “Information in other languages” Boka ett samtal på ditt språk Facebook – ställ frågor och få svar Informationsfilmer Har du tillgång till Internet finns det mer information på Hela webbplatsen finns översatt till engelska. Där hittar du: Information på olika språk under fliken Information in other languages. Möjlighet att boka ett samtal med en handläggare som talar ditt språk. Försäkringskassan på Facebook – här kan du ställa frågor och få svar på olika språk. Informationsfilmer på andra språk, (svenska, engelska, arabiska, somaliska, tigrinja och dari).

21 0771 524 524 Du kan ringa oss Om du talar svenska eller engelska
Du kan också ringa oss. Om du kan svenska eller om du talar engelska kan du ringa till vårt Kundcenter på nummer

22 www.forsakringskassan.se Mina sidor Ansök och anmäl Följ ditt ärende
Se när pengarna kommer och hur mycket Du behöver en E-legitimation T.ex. Mobilt BankID Du kan sköta flera olika ärenden på eller i Mina sidor-appen Klicka Vad är Mina sidor? Mina sidor är dina personliga sidor där du själv kan starta och följa ditt ärende hos Försäkringskassan. Du kan anmäla, ansöka, ändra dina uppgifter och se vad som händer i ditt ärende i de flesta ärenden till exempel sjukpenning, aktivitetsstöd och föräldrapenning. Du kan också se när pengarna kommer och hur mycket du får. För vissa ersättningar kan du både se den kommande utbetalningen och preliminära framtida utbetalningar. Du kan också få sms eller e-post-meddelande när något nytt har hänt i ditt ärende, till exempel att din utbetalning är på väg eller att du behöver komplettera något i din ansökan. Klicka   Vad är en e-legitimation och Mobilt BankID? Eftersom Mina sidor innehåller personliga uppgifter om dig och ditt ärende behöver du e-legitimation. En e-legitimation använder du för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter på Mina sidor. Du kan även använda samma e-legitimation på andra ställen, till exempel när du deklarerar på Skatteverket eller för att logga in på din bank. Klicka Du kan installera en e-legitimation på din dator eller på din smartphone eller surfplatta. Om du har den på en mobil enhet kallas den Mobilt BankID. Med Mobilt BankID kan du logga in på vilken dator som helst så länge du har telefonen med dig. Hur skaffar jag en e-legitimation? Om du har en internetbank så loggar du in på den och laddar ner din e-legitimation där. Det är gratis. Vissa banker kallar e-legitimationen för BankID, men den fungerar på samma sätt. Om du inte har en internetbank kan du få en e-legitimation genom Telia. Om du har Skatteverkets id-kort innehåller kortet Telias e-legitimation. När du skaffat en e-legitimation kan du börja använda våra internettjänster. Ring kundcenter på om du behöver hjälp att komma igång med e-tjänsterna eller besök servicekontoret.


Ladda ner ppt "Föräldraförmåner Föräldrapenning – barnbidrag och flerbarnstillägg - underhållsstöd Det här avsnittet handlar om olika förmåner som föräldrar kan få; Föräldrapenning,"

Liknande presentationer


Google-annonser