Arbetsförmedlingens projekt och stöd För att nyanlända arbetssökande snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden Anna Ålund 160120.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
ANOVA ökad tillväxt och entreprenörskap
Advertisements

Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
ASPERGERS SYNDROM KARTLÄGGNING OCH VALIDERING Kompetensbedömning för intyg Åsa Haglund Arbetshandledare.
Arbetslivsintroduktion
Modellen
En sammanhållen etableringskedja
KOLL PÅ LÄGET Almedalen 2013
KORTA VÄGEN Projekt Utländska Akademiker (PUA)
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Samverkansinsats Trampolinen
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Samverkan Asperger Till Sysselsättning Arbete
Lokal Arbetsförmedling
Valideringsprocessen
RAMS -R ehabilitering, A rbets M arknad och S ysselsättning En verksamhet som riktar sig till personer mellan 18 och 64 år som uppbär försörjningsstöd.
Janet Wohlfarth Mia Gustavsson Jacqueline Karvik
TUNA-projektet.
Projektinformation På väg till jobbet NAMN / ENHET.
Nulägesbild av reformen
Samverkan för nyanländas etablering och introduktion
Matchning Södertörn. Regionalt utvecklingsprogram för Södertörn Vision: Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm- Mälarregionen, med en.
1 Slutkonferens 21 maj 2014 Elin Björkman Utvärdering av Xplore! ”En verksamhet som är angelägen att behålla”
Ett arbetsmarknadspolitiskt instrument
Projektet Bakgrund, mål & syfte, målgrupp, tidsramar, processinnehåll, valideringsmaterialets användningsområde.
1 Validering Regional arbetsgrupp
Om samhällsorientering Och Hur vi arbetar i Gävleborg
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
SFI -YRKESUTVECKLING förbättra & snabba på integrationen.
EN FÖRNYAD INTEGRATIONS- OCH MIGRATIONSPOLITIK. Stärkt integration i ett öppet Sverige EU tar inte sitt ansvar Ordning och reda i asylprocessen Permanenta.
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Umeå universitet och flyktingfrågan pågående aktiviteter Internationellt Scholars at Risk (SAR) Är ett internationellt nätverk av universitet och högskolor.
Arbetsmarknadsdata Örebro län oktober Antal arbetslösa (16-64 år) i Örebro län,
Den svenska arbetsförmedlingens service till arbetslösa – några utvecklingstendenser Nordiska ministerrådets jubileumskonferens i Reykjavik 21/22 maj 2014.
Arbetsförmedlingen lediga platser anmäldes jobbsökande var inskrivna under hela eller delar av arbetssökande fick.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Två arbetsmarknadsinsatser initierad av staten - Yrkesintroduktionsanställning - Traineeanställning.
Hur kan integrationen bli bättre? Patrick Joyce, WSP.
Regeringens arbetsmarknadspolitik (från ännu ej lagd budgetpropp och från regeringsförklaringen) För nyanlända/integration Snabbspår in på arbetsmarknaden.
Nya samarbetsformer för framtida kompetensförsörjning Malin FerbasMaria Ingvarsson
Validering En process för att kartlägga kompetens.
Korta vägen – en arbetsmarknadsutbildning på uppdrag av Arbetsförmedlingen Välkomna till Korta vägen!
Hur kan vi se resultat inom integration?
Skövdemodellen Tillsammans skapar vi vägar till arbete
Länsstyrelsens nya uppdrag insatser för asylsökande m.fl.
Snabbspår för snabbare etablering av nyanlända
Vad är snabbspåren? Snabbare vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända som har utbildning och yrkeserfarenhet som efterfrågas på arbetsmarknaden. Trepartsamtal.
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Yrkesintroduktionsanställning (YA) YA-anställningar
Stark arbetsmarknad och motor i länet !
Angeles Bermudez-Svankvist
Operativ personal från:
En ny väg till jobb för ungdomar
VÄLKOMNA! Lärandekonferens 2017 LEVEL UP.
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
- Översikt Socialfondsprogrammet ESF16feb/ E Ramel
Upplägg En nätverksdriven samverkanslösning för smartare etablering på arbetsmarknaden Skellefteå, 31 oktober
För nyanlända/integration Snabbspår in på arbetsmarknaden utarbetas
ALLIN, ett samverkansförslag om insatser för utrikesfödda i Trollhättan, Lilla Edet, Grästorp, Vänersborg, Mellerud och Bengtsfors Europeiska socialfonden,
Äntligen Jobb Swedbank.
Jobbförberedande insatser
Mall för Lokalt jobbspår – vård/omsorg/skola
Spår för Industri Mariestad, Töreboda och Gullspång
UNDERSKÖTERSKEUTBILDNING
Spår för Industri Mariestad, Töreboda och Gullspång
Presentationens avskrift:

Arbetsförmedlingens projekt och stöd För att nyanlända arbetssökande snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden Anna Ålund

Inskrivning i etableringsprogrammet Målgruppen är personer som har fått uppehållstillstånd som flyktingar, skyddsbehövande med flera samt anhöriga till dessa. Personerna ska ha fyllt 20 men inte 65. I vissa fall omfattas även unga från 18 år som saknar föräldrar i Sverige Det är inskrivna i december 2015 – största språket är arabiska (persiska, dari, somaliska mm) Programmet gäller för 2 år Etablera ett nytt liv JOBB? Inskriven på Arbets- förmedlingen men inte i etableringsprogr ammet? Jobb? INSATSER

Behov hos de arbetssökande Svenska undervisning Information om den svenska arbetsmarknaden – bransch/yrke/arbetsplats/kulturella koder mm Information om det svenska samhället Praktik på arbetsplatser – inträde till den svenska arbetsmarknaden Studie- och yrkesvägledning Grundläggande utbildning Kompletterande utbildning Stöd för rekryteringsprocesser Behov av förståelse för utsatthet, trauma mm Har ofta parallella insatser – förståelse för detta Etablerar ett nytt liv i ett nytt land med allt vad det innebär Behov av språkstöd – kommunikationen är central Se individens styrkor främst!

Projekt och stöd/insatser Snabbspåren ABO (kartläggning av kompetenser redan på anläggningsboende/yrkes- och studievägledning) Arbetsmarknadsutbildningar (fokus yrke) Förberedande utbildningar (tex korta vägen för akademiker - arkitekter) Validering (bedömning av kompetenser) Praktik (upp till 12 månader) Yrkeskompetensbedömning (3 veckor) Rekryteringsträffar (Arbetsförmedlingen organiserar) Nystartsjobb (6-12 månader ) Instegsjobb (6 månader heltid/12 månader halvtid+ 15 timmar sfi per vecka )

Regler i samarbetet med Arbetsförmedlingen För att arbetsgivare ska få bidrag vid insats måste den nyanlände vara inskriven på Arbetsförmedlingen Respektive insats har olika regler (se arbetsförmedlingens hemsida) Arbetsgivaren och den arbetssökande kan när som helst avbryta ett beslut om det föreligger giltiga skäl - individuell bedömning Insatser med stöd bör leda till meriter för den anställde och/eller reguljär anställning Uppföljning ska ske under pågående insats

Vad är snabbspåren? Strukturerade vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända som har utbildning och yrkeserfarenhet som efterfrågas på arbetsmarknaden. Handlar om att: Ändra ordning på insatser, göra insatser parallellt, minska väntetider Ex: kombinera yrkessvenska, praktik och validering, öka utbudet av kompletteringsutbildningar, ökad användning av yrkeskompetensbedömning. Finns i dag 14 snabbspår – 14 branscher i samarbetet

Vad har parterna bidragit med i snabbspåret? Skapa fler praktik- och yrkeskompetensbedömningsplatser. Medverka till kunskapsspridning och lokal förankring. Ansöka om främjandemedel för insatser inom snabbspåren (tex översättning av material, resurser för utbildning mm).

Vad gör Arbetsförmedlingen? Arbetsförmedlingens verktygslåda innehåller flera insatser som kan användas i snabbspåren, t ex yrkeskompetensbedömning, yrkessvenska och kompletterande arbetsmarknadsutbildningar. För dialog med arbetsmarknadens parter om främjandemedel t.ex. för översättning av tester inom branschernas valideringsmodeller och utbildning av handledare/ valideringsutövare på andra språk.

Tidig kompetenskartläggning (ABO projektet) Kartlägga kompetenser och behov av kompletteringar vid anläggningsboende – vara förberedd inför mötet med Arbetsförmedlingen & bli motiverad Erbjuds yrkes- och studievägledning Får ett digitalt stöd direkt i mobiltelefonen – kartlägga sina kompetenser Deltagaren matar själv in uppgifter på sitt modersmål – äger själv informationen Kompetenstest för branschen Kompetenstester (mekanisk ingenjör/teknisk bas/fastighetsskötare/fastighetsvärd/ fastighetstekniker/hotell/vård/målare/transport)

Arbetsformedlingen.se/ Vill du ta emot nyanlända på din arbetsplats? Ring oss på och tryck 4 så hjälper vi dig att hitta rätt kompetens för praktik och jobb. Sverige tar krafttag för att tillsammans hjälpa nyanlända att komma in i arbetslivet. Vi på Arbetsförmedlingen hjälper dig att få in rätt person på rätt praktikplats eller jobb. Tillsammans tittar vi på dina rekryteringsbehov och kopplar ihop dig med rätt arbetssökande. Ring oss så berättar vi mer !