Planering Det gäller att ha koll på vem som gör vad och när flera olika aktörer medverkar Planeringen av gårdsvandringar görs av LRF:s regionala samordnare.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m Foto: Peter Retsmar.
Advertisements

EEF:s 6 steg till Energieffektivisering
Höstens vägledning i åk 9
Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Arbetslokaler och arbetsrum
Säkert Bondförnuft Handledarens namn Handledare i Säkert Bondförnuft.
Säker Skogs aktiviteter i Södra Dalarna 2004 Bildspel om hur vi valde att förmedla Säker Skogs budskap till dem som bäst behöver det!
1 Projektbanken 022 Klicka någonstans så fortsätter bildspelet.
Att arbeta med Greppa Näringen Anki Sjöberg, Lovanggruppen, november 2008.
Östgöta Brandstodsbolag
SBF 75 år PRESSKIT Tips och instruktion för att locka media i distriktet.
Vad tycker de lantbruksverksamma om Säkert Bondförnuft
Tfn: Syfte Presentera rutiner mellan centret och AF Målet Är att vi ska känna oss trygga med det administrativa rutinerna.
Anläggningssäkerhet Dokumenterad riskanalys ger underlag för val av skydd.
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Att arbeta med Greppa Näringen Katarina Berlin Thorell, Hushållningssällskapet Sjuhärad.
En vanlig vardag rymmer många farliga situationer
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ultuna Hästvänner inbjuder traditionsenligt till jakt söndagen 28 september! Program: Uppsittning vid Stall Surmulen (
Samordnad Individuell Plan
Marknadsförarens yrkesroll
Aktiviteter och upplevelser
Utbildarforum 1-2 september
PROJEKTUPPGIFT Godkänd projektuppgift är tillåtet hjälpmedel på tentamen och ingår, tillsammans med tentamen, i kraven för godkänd kurs. Uppgiften består.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
Sida nr 1 28 juli 2015 Välkommen till Hörneborgsverkets stoppvecka 2015  Arbeten pågår främst v 21  Större arbeten –Pannrengöring och –reparationer –Turbinrevision.
I KONTAKT MED MEDIA MÅNGA LÄSER VIA NÄTET ELLER TALTIDNINGAR EN DEL LÄSTER VANLIGA TIDNINGAR INSÄNDARE I TIDNINGEN VANLIGT FRÅN HANDIKAPPRÖRELSEN NOTISER.
NattklubbEventRestaurang. Informera och Marknadsför NattPasset.se NattPasset appen.
Idéstuga – samla en grupp med både nya och gamla medlemmar och ta tillsammans fram förslag på nya aktiviteter.
Bild 1 EXAMENSARBETET KANSKE STARTEN PÅ DIN NYA KARRIÄR…
Säkert Bondförnuft är en nationell kampanj med mål att halvera antalet olyckor inom skogs- och jordbruket till Projektet är ett samarbete mellan.
Introduktion till hälso- och sjukvården i Sverige April 2016 Hälso- och sjukvård för nyanlända Finns även tillgänglig digitalt på
Vi ska ta oss genom ett gårdsbesök Vi ska göra det med hjälp av Säkert Bondförnufts nya Handlingsplan Torsten Ivarsson Skyddsingenjör, handledare i Säkert.
Säkert Bondförnuft Avslutningsseminarium 28 – 29 november 2013.
SÄKERT BONDFÖRNUFT Minskar olyckorna inom lant- och skogsbruk Individuellt gårdsbesök Tre träffar till Säkert Bondförnuft Gårdsvandring i grupp Lars Lundmark.
Körschema individuellt gårdsbesök Total tid: ca 2 timmar och bör helst genomföras på en tid när det är ljust dagtid mellan – eller mellan
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund Hur får vi Lantbrukarna att ”nappa” på det vi erbjuder?
Jord- och skogsbruket är Sveriges mest olycksdrabbade bransch. Det kan vi ändra på! ”Yes we can”
Säkert Bondförnuft Fortbildningsdagar januari 2012.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Jord- och skogsbruket är Sveriges mest olycksdrabbade bransch. Varje år omkommer personer, flera av dem barn. Skog 24 % Vedhantering 9 % Djur 20.
Praktiskt upplägg av tillsynen. Innan tillsynen Skall vi göra tillsyn på objektet? Uppfylls kriterierna för tillsyn enl tillsynsplanen? Kontakta objektet.
Vad gör vi med nyheter? Hur gör vi? Nyhetsvärdering För vem och varför? Är nyheten av externt intresse? Lämplig kanal Medarbetare (nyheter,
© Landja Marknadsanalys ABSäkerhet och olycksrisker Sveriges Lantbruk våren Sveriges Lantbruk våren 2013 En undersökning bland lantbrukare Jörgen.
Säker Nötkreaturshantering Stefan Wistrand Handledare, djurägare och fd arbetsmiljöinspektör.
Säkert Bondförnuft Säkert Bondförnuft 2014 Säkert Bondförnuft ökar säkerheten, effektiviteten och attraktionen i den gröna sektorn.
Säkert Bondförnuft är en nationell kampanj med mål att halvera antalet olyckor inom skogs- och jordbruket till Projektet är ett samarbete mellan.
År Jord Skog Totalt
Jord- och skogsbruket är Sveriges mest olycksdrabbade bransch. Varje år omkommer personer, flera av dem barn. Skog 24 % Vedhantering 9 % Djur 20.
Sida nr 1 25 september 2016 Välkommen till Hörneborgsverkets stoppvecka 2016  Arbeten pågår främst v 38  Större arbeten –Pannrengöring och –reparationer.
Säkert Bondförnuft Minskar olyckorna på landet. Fortbildning för handledare 31 mars, Haga 09.00Samling och kaffe Aktuella frågor, Anders Danielson.
PRAO ÅK 8 VECKA nov Din studievägledare och kontaktperson på skolan: Mimmi Linden
Anders Danielson Projektledare Säkert Bondförnuft Risker i lantbruksjobbet.
Resultat av fokusgrupper Vad är en bra hjälp för dig i din situation?
Stresshantering och säljplanering
Christian Gustavsson Kommunikatör Studieförbundet Vuxenskolan
Krishanteringsplan - lathund
Stadens uteserveringar
KIF dagen 13 maj F 08/09 har ansvaret för chokladhjulet
PRAO Praktisk arbetslivsorientering Katarina Norra
Hur gör vi? Nyhetsvärdering För vem och varför?
Här kommer vi att titta lite på hur vi vill arrangera JSM i framtiden, då vi har upptäckt att det är väldigt få klubbar som är intresserade av att ta sig.
Att skriva CV och ansökningsbrev Intervju – hur kan det gå till?
2013 – ÅK1 – version 1.
Rubriker: Franklin Gothic Demi Brödtext: Franklin Gothic Book
Träff 13 Välkomna!.
Lägga in ny medlem Ta bort medlem
Tidsplan.
Välkomna till Ungoteket!
Presentationens avskrift:

Planering Det gäller att ha koll på vem som gör vad och när flera olika aktörer medverkar Planeringen av gårdsvandringar görs av LRF:s regionala samordnare eller aktuell handledare tillsammans med Länsförsäkringar. Eventuella andra aktörer deltar så tidigt som möjligt i planeringen. Se till att du som arrangör finns på plats och förbereder i god tid innan själva gårdsvandringen Gården För att en gårdsvandring ska bli lyckad och kunna uppnå sitt syfte så är det viktigt att den äger rum på en lämplig gård (gärna en Säker Gård). Gården ska ha mycket att visa upp: maskiner, olika byggnader, gärna djurhållning, då finns det både gödselbrunn, silos och andra foderanläggningar. Gården kan gärna ha byggt något nytt eller investerat i en ny maskin, det lockar extra. Det är viktigt att det finns en bra byggnad t.ex. en tom maskinhall, som man kan vara i om vädret kräver. Åk ut till gården och titta på plats, så försäkrar ni er om att det är en bra gård Ersättning till Lantbrukaren Lantbrukaren som upplåter sin gård skall erbjudas ersättning. Lämplig nivå är LRF:s heldagsarvode Deltagarmaterial Det materialet som kan delas ut är foldern Säkert Bondförnuft med anmälningsblanketten Deltagarlista En närvarolista skickas runt där alla deltagare skriver upp sig med namn och kontaktuppgifter. Deltagarlistan har också kolumner där deltagarna kryssar i önskemål om individuella gårdsbesök eller kursen Tre träffar till Säkert Bondförnuft. Det är viktigt att alla deltagare fyller i närvarolistan! Ett tips är att lägga den där det serveras kaffe. Skriver man upp sig för en kurs eller gårdsbesök är kaffet gratis annars kostar det 20 kr. Att tänka på! Megafon eller ljudanläggning - Ofta behövs det för att inte bara de närmaste hör vad handledaren säger. Pennor - ta med många pennor. De går åt till tipsrundan.

Marknadsföring För att målsättningen med minst 50 deltagare ska bli verklighet måste det till en ordentlig marknadsföringssatsning. Göra ett utskick till alla medlemmar i omgivningens kommungrupper och liknande samt annonsera i dagstidningen. Är man ute i god tid kan gårdsvandringen marknadsföras vid andra möten och aktiviteter. Marknadsföringen planeras under ledning av LRF:s regionala samordnare. Många LRF kontor har dessutom egna kommunikatörer som kan hjälpa till. En pressinbjudan ska skickas ut till lokal media. Hjälp med pressinbjudan kan du få av projektets kommunikatör Ring olika lokalmedia några dagar innan gårdsvandringen och stöt på ytterligare. Ex. på inbjudan

Program Gårdsvandringens program består av olika stationer och utställare och är framtaget för att möjliggöra även för externa aktörer att medverka. Programmet består av två huvudpunkter: Stationsgenomgång i grupp (gärna med tipstävling). Monterbesök i grupp. Tidsåtgång: timmar ( eller ) Ramprogram Samla deltagarna med en kopp kaffe Lantbrukaren berättar kort om sin gård och sitt företag Starta rundvandringen till de olika stationerna med alla deltagare Avsluta stationsvandringen - paus för enkel förtäring Besök deltagande organisationers montrar med alla deltagare Avslutande information Slut. Stationer Alla deltagare i Gårdsvandringen besöker gemensamt 6 stationer som tar upp de prioriterade områdena: Byggnader, Maskiner, Djur, Skog/ved. Hela målgruppens risker ska beröras, barn, vuxna och äldre. Blir det väldigt många deltagare, dvs mer än ca 35 personer bör de delas in i två grupper. En grupp tar Handledaren hand om och den andra tar Länsförsäkringar och ni går då lämpligen åt motsatt håll

Körschema – Gårdsvandring FÖLJANDE STATIONER SKA ALLTID FINNAS MED: Station 1: Byggnader Säkert Bondförnuft: Fallrisker Belysning – mörker Vad gör man om en olycka inträffar Kontakter i akuta situationer LRF:s omsorgsgrupper Första hjälpen VISA: Ställ upp en hög stege, gärna vingligt. LÖSNING: Trappa i stället för stege. Nedstörtningsskydd. Länsförsäkringar: Överspänningsskydd Jordfelsbrytare Belysning Periodisk kontroll (ELSÄK) Lantbrukets Brandskyddskommittés (LBK:S) rekommendationer VISA/TAG MED: Överspänningsskydd, jordfelsbrytare, godkänd armatur med säkerhets- glimtändare, LBK-pärmen, flik 2 ’’SBA’’ (Systematiskt brandskyddsarbete), Din gårds säkerhet, LBK:s ’’Handbok för elinstallationer i lantbruk’’.

Station 2: Traktor med tillkopplad maskin Traktor med tillkopplad maskin t.ex. slåtterkross, press. Arrangeras förslagsvis utomhus. Säkert Bondförnuft: Drag Hitchkrok Bälte Barn i traktorn Reparation – stäng av maskinen Kraftuttag – skydd VISA: Ett trasigt kraftöverföringsskydd eller något annat skydd. LÖSNING: Traktor med nyckeln urtagen. Länsförsäkringar: Hitchkroken – förslitning El – huvudströmbrytare Brandrisker SBF 127 VISA/TAG MED: Mätskiva (som delas ut), ev. fäste av brandsläckare, ev. hudströmbrytare.

Station 3: Maskinhall, verkstad Säkert Bondförnuft: Uppallning Hörselskydd Barn – kemikalier Oljor VISA/SKICKA RUNT: Ett bra hörselskydd. VISA GÄRNA: Slarvigt uppallad och vinglig maskin + säkert uppallad maskin. Länsförsäkringar: Brandfarliga heta arbeten Gårdens generella brandsläckarkrav Brandvarningsanläggning Uppvärmning av verkstad VISA: Brandsläckare, slangrulle.

Station 4: Djurhantering Säkert Bondförnuft: Nykalvade kor Tjurar Drivningsgångar Behandlingsboxar Grindar VISA/SKICKA RUNT: Stövlar med stålhätta + fånggrindar. Länsförsäkringar: Potentialutjämning Driftlarm Reservelverk Djurutrymning

Station 5: Byggnader, foderhantering, silos Säkert Bondförnuft: Damm Gasrisker Skydd vid kross, kvarn, skruvar och transportörer Nödutgång VISA/SKICKA RUNT: En bra dammask. Länsförsäkringar: Varvtalsvakter Städning Pannanläggning

Station 6: Ved och skog Vedklyv och en motorsåg arrangeras. Säkert Bondförnuft: Motorsågens skydd Skyddsutrustning och kläder Ensamarbete Kunskap – motorsågskörkort Länsförsäkringar: Skarvsladdar SEMIKO 17-don E-märkta elmaskiner Tillfällig jordfelsbrytare VISA: Felaktiga skarvsladdar och felaktiga don

Station 7: Räddningstjänsten

Station 8: 1:a hjälpen

Station 9: Arbetsmiljöverket

Station 10: Demo av backkamerasystem, förarstol m.m.