Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Näringslära Energiintag för olika energibehov
Det svenska kulturarvet
Kost för idrottare.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Kost för idrottare.
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Kost i sport Tartu 2014 Ilja-Ülo Nukka Siavash Ehsan Rosta.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Få mer energi efter jobbet!
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Att äta rätt - för kroppen, träningen och prestationens skull Sandra Eriksson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Repetition av näringslära
Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kostföreläsning med inslag av förebyggande träning för knäskador Rebecca Pedersen Företagssköterska, kostrådgivare och styrketräningsinstruktör.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Alsike P01 Säsongen Välkomna till en ny säsong med Alsike P01 Säsongen 2015! Några korta punkter! - Positiva saker - Stark utveckling av vårt försvarsspel.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Ät mat du tycker om Utgå ifrån din aktuella kostvana och försök att förbättra den Hitta alternativ som passar dig Man kan äta allt, men inte alltid och.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Energi och Näringsämnen
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan i Grythyttan

Kost och träning Kosten är viktig för all typ av träning. Typ av kost och tid för intag är av olika betydelse beroende på person och typ av träning. Nutrient timing kan förbättra resultat och vara viktigt för en elitidrottare, för en motionär har det inte samma stora betydelse för resultatet. Viktigt är att jobba med helheten och balans mellan träning, kost, återhämtning och sömn.

SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling

Måltids och träningsschema TidTyp av måltidTräning …………………………..………………… Frukost. 2 mackor med ost och 1 glas mjölk Lunch. En tallrik pasta med köttfärssås och vatten Mellanmål. En tallrik fruktyoghurt med havrekuddar och 1 banan 18.00Fotbollsträning 90 min Middag. En tallrik potatismos med lax och 1 glas mjölk

Energibalans Lågt energiintag över tid Energireserverna försvinner Risken för överträning ökar Skador och infektioner ökar Psykiska besvär Prestationsförsämring Nedsatt ämnesomsättning Hormonbalansen påverkas Högt energiintag över tid Övervikt Skaderisken ökar Prestationsförsämring Psykiska besvär Metabola syndromet Källa: Jeukendrup & Gleeson. Idrottsnutriition för bättre prestation, SISU Idrottsböcker

Måltidsval

”Min tallriksmodell”

Energikällor Kolhydrater Viktigt för en god återhämtning Fett Viktigt för att hålla energibalans Protein Viktigt för kroppens uppbyggnad Vitaminer, mineraler och antioxidanter Viktigt för att kroppen ska fungera

Måltidsplanering & Måltidssammansättning

Före träning Träna inte hungrig! Lagad mat ca 2-4 timmar innan Mellanmål ca ½-2 timmar innan

Under träning Räcker det oftast med vanligt vatten Vatten, drick små mängder ofta Men långa träningspass, kan behöva lite extra energi

Efter träning Behöver du äta och dricka Direkt efter träning, lätt mellanmål Inom 1-2 timmar, riktig måltid

Exempel på måltidsplanering vid träning ca min innan träning Direkt efter träning: Inom 2 timmar efter träning: Bröd med ägg och kesoRis med lax, räkor och grönsaker Drickyoghurt

Tävlingsdag / Matchdag Inför tävlings-/matchdagen kan det vara bra att äta lite extra mat Ät lättsmält mat Drick regelbundet under dagen Ta med matsäck

Energibalans Måltidsordning / Regelbundna måltider Ät alltid före och efter träning Ökad träningsdos = Ökat matintag Bra näringsinnehåll Frukt, bär & grönsaker till alla måltider Alla energigivare i alla måltider Ät varierat Enkel matlagning Planering Välfyllt kylskåp, frys & skafferi Laga stora portioner & frys in Sammanfattning © Erik Hellmén. Presentation får ej användas utan författarens medgivande.