FISKAR & SKALDJUR. FISKENS ANATOMI VIKTIGT ATT FÖRSTÅ  När man rensar en fisk bör man ha koll på var de olika inälvorna sitter, så man inte skär sönder.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fiskar.
Advertisements

I dessa två bilder ser vi en del av min uppgift (bilden med mannen som är vd för MAN) och i den andra Hampus arbete med stereoskopiskt seende. Hampus.
Lodjur Av: Linus och Tora. Längd på lodjur Lodjuret kan bli cm Det äldsta lodjuret blev 17 år gammal den vanligaste anledningen att lodjurs ungar.
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
Allsång på Liljebacken 19/5 2016
Evolution! Hur livet utvecklas. Först kom BIG BANG En stor expansion som skapade alla stjärnor och planeter vi känner till Ca 14 miljarder år sedan.
Skolkör F-3 Vi övar inför skolavslutningen. Sommarn är här Sommarn är här, sommarn är här Sommarn är här - för dig och mig Skönt att vara ledig, bada.
Leddjur Insekter, kräftdjur, spindeldjur och tusenfotingar
Det började så här. På väg till träningslägret i Helsingborg.
Kräldjur och fåglar. Kräldjur  Kallas också reptiler.  Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren.  Alla kräldjur har hårda fjäll.
Pingvinresan  Klass 1a har gjort en bok om pingviner.  De såg delar av dokumentärfilmen Pingvinresan.  De fick tillverka egna pingviner, som sedan fotograferades.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL? HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
JÄRV (GULO GULO). JÄRV Från 1969 har järven varit fridlyst. Man får inte jaga järven utan ett visst tillstånd. Idag är det bara 700 järvar.
Detta är miljömåltider
Organismvärlden En översikt.
Inför nationella provet i svenska
Målvaktsutbildning grund del 1 - Målgrupp grön och blå nivå
En snabbkurs i orientering
Naturresurs; Skogen Geografi åk 4.
KEMI Vad är det egentligen?.
Uttal Vokaler dikter.
Naturresurser; vatten
När det gick på Var visst vecka 43 BE ® BrucElvis
Väder.
och nu kommer vecka BE ® BrucElvis
Ryggradsdjur och ryggradslösa djur
Torneträsk är en lång sjö med klart vatten
Sjön som ekosystem.
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
Huvudregel: Inte störa – inte förstöra!
Telge Sibk F06/07 Säsong 2017/2018.
8 3 Nu får det väl vara nån m Istället visar vi vecka……
KOST Grupp forsläsning.
Källa: Livsmedelsverket
Åsa Olsson SFI i Sandviken.
Grej of the day Grön och kramgo.
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
Uttal Vokaler dikter.
Ämnen som skadar levande organismer kallas toxiska (giftiga).
Balanserad hand öppning i NT
Hur många kilo kött äter vi per person?
Lektion 4 Fisk Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
Genomgång av Ögats delar och deras funktioner
Att dela in livet Vi söker efter sätt att organisera vår värld.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Bild – VT 2018 Klass 3B Björktjära Skola
Världsvan & Hemkär Vår världsvana kommer av viljan att växa och vår nyfikenhet på framtiden och vad som händer i omvärlden. Här finns nytänkande och.
Du är riktigt trött och frustrerad……
Puberteten Vad är det för något..?
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Din säkerhet på sjukhus
Barnkonventionen.
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Ett fel på kvinnor.
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Du är riktigt trött och frustrerad……
Mensutmaningen.se MENS a.
Fakta om fisk.
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
Du är riktigt trött och frustrerad……
Du är riktigt trött och frustrerad……
Ta hand om dig själv.
Inför nationella provet i svenska
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
Om Tro.
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
7 av 8 13-åringar rör på sig för lite
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

FISKAR & SKALDJUR

FISKENS ANATOMI

VIKTIGT ATT FÖRSTÅ  När man rensar en fisk bör man ha koll på var de olika inälvorna sitter, så man inte skär sönder sånt som kan förstöra fiskköttet.  Ex gallan som kan ge fisken en besk smak.  Man bör heller inte skada slemmet eller fiskfjällen innan det är dags för tillagning för det hjälper till att hålla borta bakterier.

HUR SER MAN ATT EN FISK ÄR FÄRSK  Den luktar friskt inte fisk  Den ska vara styv och fast  Den ska vara glansig i skinnet och med klart slem  Gälarna ska vara röda  Ögonen klara  Hos isad fisk kan gälar och ögon se annorlunda ut

DELAR IN FISKAR  Vi har feta fiskar  Vi har magra fiskar  Vi skiljer på detta sätt fiskarna åt i första skedet, sen så finns det olika arter av fiskar.  Ex, laxfiskar plattfiskar torskfiskar och så vidare

SILLFISKAR  Tillhör de feta fiskarna.  Sill, strömming och skarpsill är våra vanligaste sill fiska  Sill och strömming är våra vanliga matfiskar  Är samma fisk men det beror på var man fiskat dom, och då är saltmängden i vattnet olika.  Sill fiskar man norr om Kristianopel i Blekinge och sill söder om

LAX  Lax tillhör också de fet fiskarna, finns en massa olika arter av laxfiskar.  Salmo Salar är den som vi köper som lax.  Öring, röding, regnbåge är också laxfiskar och alla dessa är röda eller ljusrosa i köket

 Sik och siklöja tillhör också laxfiskarna  Siken är både en matfisk plus att man fiskar den för romen skull  Siklöjan är en lite fisk som ser ut som strömming, man fiskar den för romen skull och resten av fisken blir för det mesta djurfoder.  Även nors och harr är laxfiskar,  Man känner igen en laxfisk på den lilla fettfenan som sitter längst bak på ryggen.

ANDRA FETA FISKAR  Makrill  Tonfisk  Sillhaj  Pigghaj  Ål

MAGRA FISKAR  Torskfiskar  Plattfiskar  Abborrfiskar  Karpfiskar

 Torskfiskarna känns igen på att de har stort huvud, överbett och skäggtöm och en ljus sidolinje.  Torsk, bleka, kolja, långa, sej lubb, alaska pollock, vittling, hoki och lake  Fiskarna får sin färg efter hur området ser ut som dom bor i.

PLATTFISKAR  Rödspätta, sandskädda och skrubbskädda, är våra vanligaste plattfiskar och rätt små0,3-0,7 kg  Sjötunga, rödtunga och bergtunga avlånga fiskar  Piggvar och slätvar är lite rundare än de övriga plattfiskarna och rätt stora 1-2 kg ca  Hälleflundra är den störta av alla plattfiskarna kan bli över 3 meter lång och väga kg

ABBORRFISKAR  Abborre  Gös  Havsabborre  Köttet på abborrfiskarna är vitt och fast, våra abborrar lever i bräckt och i sött vatten, fenorna har vassa taggar och man bör vara försiktig när man rensar fisken. Abborrfiskarna har fullt med små ben längs hela filén som man brukar ”byxa” bort när man filear den

KARPFISKAR  Innehåller väldigt många olika fiskar men det är bara 2 sorters karpfiskar man äter.  Karp och braxen karp kom med munkar till Sverige på 1500 talet.

SKALDJUR  Skaldjur är ett samlingsnamn havslevande ryggradslösa djur, oftast med någon form av hårt skal.  Kräftdjur  Blötdjur  Tagghudingar  (sniglar)

KRÄFTDJUR  Räkor  Kräftor  Krabbor  Hummer  Havskräftor

BLÖTDJUR  Musslor  Ostron  Strandsnäckor  Kammusslor  Bläckfiskar

TAGGHUDINGAR  Sjöborrar  I stora delar av världen äts sjöborrarnas innanmäte (framför allt könskörtlarna) och vissa arter betraktas som en delikatess. Sushi av sjöborre är typiskt fyra-fem gånger dyrare än sushi av de billigare vit- och laxfiskarna.

RÄKOR

 Det finns ca 2500 olika sorters räkor i värden  De räkor som säljs i handeln i Sverige är nordhavs räkor  Nordhavsräkor är blekt rosa och nästan genomskinliga när de lever, när man sen kokar dem blir de jämt rosa  Räkor som lever på djupare vatten blir mörkare rosa  En räka kan bli drygt 18 cm stora, och känns igen på de långa antennerna och pannhornet.

RÄKOR  Räkor är hermafroditer, de innebär att de föds som pojkar och lever sina första 2 – 2,5 år som pojkar och sedan byter de kön och blir flickor.  På sommaren så lägger honorna obefruktad rom under huvudskölden, sen så parar sig räkorna på hösten och då bär dom den befruktade romen under magen.  Sen i mars-april så kläcks äggen

RÄKOR  Räkorna fångas i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt  Vi importerar även räkor från Grönland  Bästa säsong för att äta räkor är höst, vinter och vår

SÖTVATTENSKRÄFTOR  Vi har 2 sorters kräftor i svenska vatten  Flodkräftor och signalkräftor  Flodkräftor är våran inhemska sort.  Signalkräftor är inplanterad i svenska vatten sedan 1969 då man började att sätta ut dom.  Tyvärr så bär signalkräftor på kräftpest utan att själv bli sjuka men smittar flodkräftor så att de dör.

KRÄFTOR  Kokt kräfta  Levande Kräfta

KRÄFTOR  Kräftor parar sig på hösten och sedan bär honorna den befruktade rommen tills äggen kläcks i maj-juni  Kräftorna är mellan cm stora  Man äter alltid kräftor kokta  Man ser skillnad på flodkräftor och signalkräftor genom att signalkräftan är lite grönblå när den är okokt och har vita prickar på klorna

HAVSKRÄFTA  Havskräftor lever i havet på ett djup som ligger mellan meter  De gillar mjuka bottnas så de kan gräva ner sig och gömma sig  Är ca 25 cm lång  Är rosa när den lever,  Behåller färgen när den kokas  Fångas burar eller trål  Säljs rå och kokt, men äts alltid tillagad

KRABBA