Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ledtråd: Stort och vitt Is och snö. Glaciärer Fakta En glaciär är en massa av snö och is som kan röra sig av egen kraft på grund av sin egen tyngd För.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ledtråd: Stort och vitt Is och snö. Glaciärer Fakta En glaciär är en massa av snö och is som kan röra sig av egen kraft på grund av sin egen tyngd För."— Presentationens avskrift:

1 Ledtråd: Stort och vitt Is och snö

2 Glaciärer

3 Fakta En glaciär är en massa av snö och is som kan röra sig av egen kraft på grund av sin egen tyngd För att ismassan ska bli så tung att den börjar röra sig måste isen vara 30 meter tjock Glaciärer är jordens största resurs av sötvatten Glaciärer som täcker stora landområden kallas inlandsisar (finns bland annat på Grönland och Antarktis) Glaciärer växer på vintern och krymper på sommaren

4 Antarktis Den största inlandsisen, Lambertsglaciären, finns i Antarktis I Antarktis finns nästan 90% av alla jordens is Den isen innehåller 75% av jordens sötvatten Då och då lossnar isberg som flyter ut på öppet hav Det kan ta flera år innan ett isberg smälter

5 Norden Norges största glaciär heter Josterdalsbreen, den täcker 487 km2 Sveriges största glaciär heter Stuorrjekna och ligger i Lappland. Den täcker ett område på 13 km2 I Sverige finns cirka 250 glaciärer och på hela jorden finns det cirka 160 000 glaciärer (utan inlandsisarna)

6 Källor http://polarisen.se/glaciarer/mer-fakta/ http://www.mimersbrunn.se/Glaciaersmaeltning_ 65155.htm http://www.mimersbrunn.se/Glaciaersmaeltning_ 65155.htm http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/tipserb judanden/fjallen/Bland-toppar-och-glaciarer/De- storsta-glaciarerna/ http://www.svenskaturistforeningen.se/sv/tipserb judanden/fjallen/Bland-toppar-och-glaciarer/De- storsta-glaciarerna/ http://www.biotopia.nu/istid/glaciaerer-och- inlandsisar-idag http://www.biotopia.nu/istid/glaciaerer-och- inlandsisar-idag http://sv.wikipedia.org/wiki/Glaci%C3%A4r https://www.google.se/search?biw=1366&bih=62 4&tbm=isch&q=glaciär+i+sverige&revid=1858643 196&sa=X&ved=0CCEQ1QIoAA&bav=on.2,or.r_cp. &bvm https://www.google.se/search?biw=1366&bih=62 4&tbm=isch&q=glaciär+i+sverige&revid=1858643 196&sa=X&ved=0CCEQ1QIoAA&bav=on.2,or.r_cp. &bvm

7 snö och is rör sig, egen tyngd om 30 m tjock jordens mesta vatten (resurs) inlandsisar, Grönland växer vinter krymper sommar bitr lossnar isberg, flyter havet isberg flera år smälter Glaciärer består av is. Glaciärer kan röra på sig. De växer på vintern och krymper på sommaren. Isberg som flyter i havet är delar av glaciärer.


Ladda ner ppt "Ledtråd: Stort och vitt Is och snö. Glaciärer Fakta En glaciär är en massa av snö och is som kan röra sig av egen kraft på grund av sin egen tyngd För."

Liknande presentationer


Google-annonser