Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

VÄDER VÄDRET MED METEOROLOGEN PÄR HOLMBERG.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "VÄDER VÄDRET MED METEOROLOGEN PÄR HOLMBERG."— Presentationens avskrift:

1 VÄDER VÄDRET MED METEOROLOGEN PÄR HOLMBERG

2 HUR VÄDRET ÄR PÅ EN SPECIELL PLATS ÅR EFTER ÅR
KLIMAT HUR VÄDRET ÄR PÅ EN SPECIELL PLATS ÅR EFTER ÅR

3 VÄXTHUSEFFEKTEN

4 Växthus-gaser gör jorden ännu varmare

5 Växthusgaser bildas när:
 Du reser. Flyg och bilar släpper ut mer växthusgaser (koldioxid) tåg och buss.  Men inte när du går eller cyklar eller tar sparken eller skateboarden!

6 Växthusgaser bildas när:
När du använder el (ström) från fossila bränslen (olja, kol och gas): Du tittar på TV, DVD, pratar i mobil, surfar på datorn, spelar TV-spel, lyssnar på musik, lagar mat, förvarar mat i kylskåp och frys, tvättar och torktumlar använder du ström. Till lampan används också el.

7 Spara el genom att:  Lämna inte apparaterna på när du är klar utan stäng av! Kolla att inte stand-by är på. Släck lampan när du lämnar ett rum!

8 Växthusgaser bildas när:
Din lägenhet/ditt hus värms upp:  Huset värms med olja, kol och gas (fossila bränslen som innehåller kol) eller el.  Huset värms med solfångare, fjärrvärme pellets eller vindkraft

9 När du äter:  Nötkött (kött från kor) bildar mycket växthusgaser. När korna pruttar och rapar bildas metan som är en växthusgas.  Älgkött, renkött, och massor med grönsaker.

10 Klimatet förändras i världen
Det kan bli mycket varmare och redan torra områden får det ännu torrare Havsytan kan stiga och isarna vid Sydpolen och Nordpolen smälter Vi kan få mer översvämningar Vi kan få ett häftigare väder med mer stormar Vi kan få mer konflikter om vatten och om landområden Människor kan tvingas fly hemifrån

11 Forskarna tror att Lycksele:
Vi får mycket kortare vintrar Vi får mer vatten i älvarna och risk för översvämningar Det regnar mera Det kommer att växa mer i skogen Vi får nya djur och växter Vi kan odla mer i våra trädgårdar och på våra åkrar

12 Vad gör vi då? Om vi inte får någon bra vinter vad gör vi då?
Om vi inte kan köra skoter på isen och på snö vad kör vi då? Hur tar man sig till skolan om det är översvämning?

13 Vad gör vi då? Om man inte kan bygga en snökoja vad gör vi då på vintern? Hur fiskar man på isen om isen är för tunn? Om vi inte kan köra bil till skolan och på semestern, hur reser vi då? Om vi inte kan värma huset med olja, vad värmer vi huset med då?

14 Du är framtidens uppfinnare!
Vad har du för bra idéer på vad vi kan göra? I Lycksele eller i världen. Skruva ihop en bra uppfinning eller rita och förklara! Du är med i en tävling och kan vinna ett presentkort i leksaksaffären och andra fina priser!

15 Annika och Angelica Annika jobbar med klimatfrågor i ett projekt som heter Clim-atic. Angelica jobbar med ”Snilleblixtarna”.


Ladda ner ppt "VÄDER VÄDRET MED METEOROLOGEN PÄR HOLMBERG."

Liknande presentationer


Google-annonser