Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

 Väder och klimat är begrepp som hör ihop, men de innebär inte samma sak.  Väder är ”vad vi får”.  Beroende på vad som pågår i atmosfären får vi olika.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: " Väder och klimat är begrepp som hör ihop, men de innebär inte samma sak.  Väder är ”vad vi får”.  Beroende på vad som pågår i atmosfären får vi olika."— Presentationens avskrift:

1

2  Väder och klimat är begrepp som hör ihop, men de innebär inte samma sak.  Väder är ”vad vi får”.  Beroende på vad som pågår i atmosfären får vi olika väder, till exempel högtryck, lågtryck, regn eller solsken.  Normalt förutspås vädret några dagar framåt i väderprognoser.  Klimat är vad vi förväntar oss.  Klimat är vädret under långa tidsperioder.  Klimatförändring är förändringar i jordens klimat, oftast över långa tidsperioder.

3  Klimatförändringar är naturliga och har alltid funnits.  Klimatet har blivit kallare eller varmare.  Orsaker:  Jordens bana, lutning och varierande avståndet till solen.  Kontinenters rörelser.  Kemiska sammansättningen i atmosfären. Naturlig växthuseffekt 

4  I dag betyder ordet klimatförändring att det har blivit varmare på jorden (global uppvärmning).  Klimatförändringen är som en kedje-reaktion: 1. Människans utsläpp av växthusgaser ändrar atmosfärens sammansättning. 2. Mer växthusgaser i atmosfären hindrar den utgående värmestrålningen. 3. Återstrålningen till jordytan ökar. 4. Temperaturen stiger. 5. Ytans värmestrålning ökar.

5  Klimatförändringar orsakas av den förstärkta växthuseffekten.  Växthuseffekten orsakas av människans utsläpp.  Energisektorn orsakar 36 % av de totala utsläppen. = Användning av fossila bränslen (gas, olja och kol).  Transportsektorn ligger på andra plats, med 27 % av alla koldioxidutsläpp.

6  Konsekvensen av den förstärkta växthuseffekten är att jorden blir varmare.  Värmen ökar dödligheten och gynnar sjukdomar som tidigare bara fanns i exotiska klimat.  Glaciärer smälter och vattennivån stiger.  Översvämningar och naturkatastrofer.  Brist på färsk vatten och mat.  Ökad antal av flyktingar  Krig?

7  http://klimatforandringen.nu/konsekvenser/ http://klimatforandringen.nu/konsekvenser/  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimatfora ndringens-konsekvenser-for-samhallet-1.3880 http://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimatfora ndringens-konsekvenser-for-samhallet-1.3880  http://www.wwf.se/vrt- arbete/klimat/konsekvenser/1124276- konsekvenser-klimat http://www.wwf.se/vrt- arbete/klimat/konsekvenser/1124276- konsekvenser-klimat


Ladda ner ppt " Väder och klimat är begrepp som hör ihop, men de innebär inte samma sak.  Väder är ”vad vi får”.  Beroende på vad som pågår i atmosfären får vi olika."

Liknande presentationer


Google-annonser