Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,"— Presentationens avskrift:

1 Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött, fisk och ägg även kyckling och skaldjur.

2 Kött I Sverige äter vi främst griskött då det är vårt billigaste kött.
Fläsk- och kycklingkött måste man ALLTID serveras väl genomstekt då bakterier såsom trikiner och salmonella kan leda till kraftiga magkramper och magsjukdomar. Köttet ska vara vitt då det är klart. Nötkött innehåller inte samma mängd bakterier varav man kan servera nötkött ”mindre tillagat” t.ex. blodigt. I Sverige äter vi mycket malt kött (färs) och då främst nötfärs (nötkött), fläskfärs (griskött) samt blandfärs (nöt- & griskött)

3 Kyckling Kyckling växer mer och mer och tillhör idag ett att våra allra mest populära livsmedel. Det är ett allsidigt och nyttigt köttalternativ som dessutom är mer skonsam mot miljön än t.ex. nötkött. Precis som med griskött måste man ALLTID steka kycklingkött ordentligt. Bakterier såsom salmonella kan leda till kraftiga magkramper och magsjukor. Kycklingen ska vara vit när den är klar. När man använder sig av kyckling i matlagning är det viktigt att man använder separat skärbräda, kniv och redskap ELLER diska detta noggrant när du byter livsmedel.

4 Fisk & skaldjur Fisk och skaldjur tillhör ett av våra mest nyttiga livsmedel. Det är fullt av framförallt omättade fetter och mineraler som är livsviktiga för dig. I Sverige delar vi in fisk i två grupper efter vilket vatten fisken är fångad. Havsfisk eller insjöfisk. ”Fisk ska lukta fisk och inget annat, då är det bra fisk”. I Svenska vatten håller fisken (i många fall) på att ta slut. T.ex. torsken är snart utrotad om man fortsätter fiska upp lika mycket som idag.’ Världsnaturfonden har släppt en så kallad ”fiskeguide” över vilka fiskar och skalddjur som är ok att köpa:

5 Ägg Ägg är ett väldigt billigt livsmedel jämfört med kött, fisk och fågel, och dessutom väldigt snällt emot miljön. I Sverige äter vi ca: 200ägg per person och år. Sverige är ett av få länder i världen där man kan äta ett rått ägg utan att riskera att bli magsjuk. Detta pga. stränga svenska regler som äggproducenter måste följa. De svenska värphönorna har helt enkelt en av världens bästa levnadsstandarder.

6 Äggmärkning Äggmärkningen* talar om hur äggen produceras, det vill säga hur hönan lever, hur hon bor och i vilken miljö hon vistas. Siffer- och bokstavsraden (koden) på ägget berättar alltså om hönorna får gå ute och vilken typ av inredning som stallet har. 0-ekologiska, 1&2-frigående utomhus/inomhus, 3- burhöns. Koden på ägget talar också om i vilket land ägget är producerat och på vilken gård. Här framgår således vilken bonde (äggproducent) som har haft ansvaret för hönornas skötsel och produktionen av äggen. Koden talar till och med om vilket stall hönorna har hållits i, om äggproducenten har hönor i flera olika stall på sin gård.


Ladda ner ppt "Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,"

Liknande presentationer


Google-annonser