Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Unga i Piteå granskar måltider

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Unga i Piteå granskar måltider"— Presentationens avskrift:

1 Unga i Piteå granskar måltider
En undersökning gjord av 6 a Solanderskolan

2 Uppdraget… Att granska måltiderna ur olika synvinklar.
Att göra undersökningar i olika åldersgrupper. Klassen valde dessa områden: Matsedeln Tillbehör Var kommer maten ifrån? Hur god är maten? Vad tycker du?

3 Matsedeln Vi ville ta reda på vad Öjebyns elever tycker om den nya matsedeln. Vi har frågat 4 st klasser (ca 80 elever) 5 st frågor. Det här är första frågan Tycker ni att matsedeln är bra?

4 Matsedeln Det här är vad vi har frågat på två andra frågor:
* Vilka maträtter tycker du är godast på matsedeln? * Vilka maträtter tycker du mindre om på matsedeln?

5 Matsedeln Det här är vad vi har frågat på dom två sista frågorna:
* Vilka maträtter vill ni ha med i matsedeln? * Är det bra med en vegetarisk maträtt i veckan?

6 Tillbehör till maten i skolan
Vi har frågat 96 elever och lärare sammanlagt på alla frågor. Vi ville veta vad eleverna och lärarna äter för grönsaker… Vi ville också veta vad dom ville ha för smörsort…

7 Tillbehör till maten i skolan
1. 44st svarade ja, 49st svarade nej 2. 56st svarade ja, 40st svarade nej 3. 62st svarade ja, 23st svarade nej 4. 90st svarade ja, 6st svarade nej 5. 51st svarade ja, 44st svarade nej 1. Tycker du att maten är tillräckligt kryddad? 2. Tycker du att mjölken/vattnet är tillräckligt kallt? 3. Tycker du att hårdmackorna är goda? 4. Vill du ha fler mjukmackor? 5. Vill du ha fler sorters hårdbröd? * Vi har också gjort ett diagram om såser!

8 Dom övriga frågorna… Vill ha pizza och tacos!(8 st)
Maten kan bli godare! (5st) Maten var bättre förr! (2 st) Krydda mer och varmare! (5 st) Varför har man vegetarisk mat när man har den som huvudrätt? (2 st) Varför finns det inte brickor och trevligare personal? (4 st) Vill inte ha vegetariskt! (4 st)

9 Var kommer maten ifrån? Vi ville veta var maten kommer ifrån, så vi frågade Petra Rankvist. FISKEN: Sej, hoki & lax får vi i skolan. Laxen är odlad, sej & hoki är vildfångad. Fisken är från Nya Zeeland & Nord Norge

10 Var kommer maten ifrån? KÖTTET:
Köttet vi får är nöt, kyckling, fläsk & viltkött. Köttet kommer från Danmark & Sverige. Djuren lever enligt gällande regler för djurhållning.

11 Var kommer maten ifrån? GRÖNSAKER:
Grönsakerna är inte närodlade, dom kommer från hela världen. På vinterhalvåret kommer grönsakerna från Spanien, och på sommarhalvåret kommer dom från tex Holland. Grönsakerna är besprutade.

12 Hur god är maten? Vi har frågat fyra klasser i Öjebyn & några från ett äldreboende vad de tyckte om maten. Vi fick ca 70 svar. De fick välja mellan 14 maträtter som de markerade om de tyckte de var goda eller inte. Vi valde ut de som fick mest röster.

13 Hur god är maten? Sedan ville vi veta vad de tyckte om maten i allmänhet, så här svarade de. Den sista frågan vi ställde var om maten såg aptitlig ut.

14 Vad tycker du?? Vi har varit i en klass och frågat lite frågor.
Vi har även skickat frågor Petra Rankvist som vi ska visar senare Varför äter du? Vad äter du?

15 Svaren vi har fått Är den nya matsedeln bättre?
Är du hungrig senare på dagen?

16 Frågor och svar Vi frågade Petra Rankvist dessa frågor.
Vissa rätter saknar viktiga ämnen. Hur löser ni matstrejken och att man slänger så mycket mat? Är det mer viktigt att maten ska vara nyttig än att man ska äta den? Kostar maten som slängs mycket pengar? Vi ser hela veckan som helhet och att alla ämnen ska vara med på så sätt. Det är också viktigt att kombinera rätterna under dagen. Vi vet att det strejkas men vi hoppas alla tar ansvar och äter det man orkar. Smaken varierar från person till person och kan vara väldigt olika. Ja maten som slängs kostar väldigt mycket.

17


Ladda ner ppt "Unga i Piteå granskar måltider"

Liknande presentationer


Google-annonser