Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Livet på bondgården Sjövik -berättat av kossan Linda.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Livet på bondgården Sjövik -berättat av kossan Linda."— Presentationens avskrift:

1 Livet på bondgården Sjövik -berättat av kossan Linda.

2 Tidig morgon När det klias på ryggen går vi till en borste. Det är så skönt……… Jag bor i stort kostall. Vi behöver inte vara bundna utan går fritt omkring. Jag har 100 kompisar som jag pratar och busar med. På foderbordet får vi mat av bonden flera gånger om dagen. Det är ensilage och kraftfoder. Mums!

3 Mjölkning Två gånger varje dag får jag gå till mjölkgropen. Där står Sture,Mats eller Linda och sätter på mig mjölkmaskinen. Jag brukar ge 30 liter mjölk varje dag. Det är skönt att bli mjölkad, tycker jag. I öronen får vi ett nummer som talar om att vi är födda på Sjövik och vem som är min mamma och pappa.

4 Mjölkrummet Bonden mjölkar 14 kor samtidigt. När vi mjölkas får vi kraftfoder. Vi har en dator om halsen som talar om för bonden om vi ska få medicin eller hur mycket vi mjölkar varje gång. Hit kommer min mjölk genom rören i taket. Den är varm, men blir kyld i tanken. Vi på Sjövik ger bonden ca 2500 liter mjölk varje dag.

5 Tankbilen I hönsgården hittar hönor maskar och andra små djur. Vi värper ett ägg var varje dag till vår bonde. Bra eller hur? Varannan dag kommer en tankbil och hämtar all mjölk. Chauffören kör sedan till mejeriet. Här hälls sedan mjölken på paket. Av en del mjölk görs ost, youghurt, fil och grädde.

6 Mat, mat, mat.. Av mjölken får människor mycket olika slags mat. På bondgården fick barnen mjölk, youghurt, smör och ost. Vi kossor äter mycket mat, för att kunna ge vår bonde Sture mycket mjölk. Ensilaget vägs så vi får kanske över 3000 kg tillsammans varje dag.

7 Gödsel Vi kossor får aldrig träffa tjurar, men vi får ändå kalvar!. Det kommer en inseminör och ger oss små tjurfrön i rumpan. Det växer sedan under 9 månader och ut kommer små kalvar. Av all mat blir det mycket gödsel efter oss kor. Men det gör att allt som växer på åkrarna får extra näring. Sture kör ut detta på åkrarna med traktor och en stor tunna. Det luktar inte så gott säger grannarna. Jag känner inget själv.

8 Semester Ibland luktar det lite illa på en bondgård. Men det är ingen farlig lukt. Varje år får jag två månaders semester. Då får jag en liten kalv. Det gör mig så lycklig. Blir det en kviga får hon heta Linda precis som jag. Men blir det en tjur får han ett nummer och får sedan flytta till en annan bonde.

9 Kalvstall Flugor tycker mycket om gödsel och kalvar. Därför fångar man flugor så här. Min lilla kalv får jag bara träffa några dagar, sedan flyttar hon till det fina kalvstallet. Där får hon många andra kompisar och får suga mjölk ur en hink istället.

10 Besök . När man besöker en bondgård måste man tvätta sina stövlar i ett fotbad. Det tar död på bakterier

11 Fika Traktorn är bondens bästa redskap. Den använder han varje dag till att dra olika maskiner. Sture gillar Massey Fergusson. Barnen får fika i stallet. Yoghurten har de fått från mejeriet Arla. De tyckte det var jättegott!

12 Hönsgården Kalvar tycker om att suga på barnens fingrar. De har en sträv tunga, men bits inte. På gården Sjövik finns också 40 hönor och en tupp. Ibland släpper bonden ut hönorna på gården.

13 Väntan Alla barnen fick åka buss till bondgården. Här väntar de på bussen och leker katten och musen.


Ladda ner ppt "Livet på bondgården Sjövik -berättat av kossan Linda."

Liknande presentationer


Google-annonser