Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kostcirkeln del - 3 Mjölk och ost

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kostcirkeln del - 3 Mjölk och ost"— Presentationens avskrift:

1 Kostcirkeln del - 3 Mjölk och ost

2 Mjölk och mjölkprodukter
Fetthalten i mjölkprodukter varierar väldigt mycket. Från 40% i vispgrädde till mindre än 0,1% i minimjölk. Ju högre fetthalt ju onyttigare men desto mer smak. Filmjölk och yoghurt är mjölkprodukter där man tillfört syra för att få till ett ”syrligt livsmedel”. Dessa produkter har en längre hållbarhet då bakterier inte trivs i dessa sura miljöer. Mjölk (tillsammans med ägg) är ett av de absolut nyttigaste livsmedel du kan äta/dricka. Fylld med vitaminer, mineraler, och fett. Mjölk är drickbar så länge den smakar bra. Smaka, lukta och titta!

3 Mjölk och mjölkprodukter
Idag finns det många människor som inte klarar av att dricka mjölk. Detta beror på laktos (mjölksocker) som finns naturligt i mjölkprodukter. Istället finns det idag en mängd olika laktosfria produkter för de som har laktosintolerans. Visste du att… - …vi i Sverige dricker nästan 100liter mjölk per person och år! - …laktosintolerans egentligen är ett normaltillstånd. Det är egentligen bara här uppe i Nordeuropa som våra magar klarar av att dricka så pass mycket mjölk som vi gör. I övriga länder är laktosintolerans ”normalt”!

4 Mjölkproduktion Det finns bestämmelser för hur mjölkprodukter ska hanteras och behandlas: Separering – Delas upp i grädde och skummjölk Pastörisering – Mjölkprodukten upphettas så att skadliga bakterier försvinner Standardisering – Man blandar samman skummjölk och grädde igen till önskad fetthalt. (0,1%-40%) Homogenisering – Mjölkens fett finfördelas eller slå sönder så att mjölken blir klumpfri och helt jämn. (

5 Ost Ost är ett av våra äldsta livsmedel och finns i alla kulturer i världen. I Sverige äter vi ca: 18kg ost per person och år. Ost består oftast av komjölk men finns även i form av get-och fårmjölk såsom fetaost och olika former av mögelost. Ost kan tyckas dyrt men åt 1kg färdig ost går det åt 10liter mjölk.

6 Ost Just svensk ost eller hushållsost är inom EU klassats som ”garanterat traditionell specialitet”. Detta innebär att om någon annan vill tillverka hushållsost måste de använda exakt samma recept som den ursprungliga svenska. Tofu är en farsotsliknande produkt som man gjort på sojabönor. Tofu funkar utmärkt som ersättning för mjölkallergiker eller veganer. Ost förvaras i plastfolie, plastburk eller liknande och alltid i kylskåp.


Ladda ner ppt "Kostcirkeln del - 3 Mjölk och ost"

Liknande presentationer


Google-annonser