Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Livets former Djur. Biologi -läran om livet Allt levande kallas organismer  Livet på jorden har utvecklats under flera miljarder år.  För att hålla.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Livets former Djur. Biologi -läran om livet Allt levande kallas organismer  Livet på jorden har utvecklats under flera miljarder år.  För att hålla."— Presentationens avskrift:

1 Livets former Djur

2 Biologi -läran om livet

3 Allt levande kallas organismer  Livet på jorden har utvecklats under flera miljarder år.  För att hålla ordning på alla organismer har biologer delat in dem i olika grupper.  Det finns till exempel djur, svampar, växter, alger och bakterier.  Skogen har sina organismer och havet har sina.  Ett liv i luften kräver en helt annan kropp än ett stillsamt liv på havets botten

4 Vad är liv?  Vi kan röra oss  Vi äter, andas och släpper ut avfallsämnen  Vi växer  Vi kan få barn och bli fler

5 Levande organismer består av celler  Alla levande organismer består av celler.  Cellerna utgör kroppens byggstenar.  En vuxen människa består av mellan 50 000 och 100 000 miljarder celler!  Celler förökar sig genom delning, och bildar vid delning en kopia av sig själv.  Varje sekund bildas tusentals nya celler i våra kroppar, och ungefär lika många dör. De lever olika länge, från några dagar (t ex tarmceller) till flera år (muskel- och nervceller).  Cellerna har olika uppgifter i kroppen, men de grundläggande funktionerna, dvs de som behövs för att de ska överleva är lika för alla celler.

6 Djurcell och växtcell  Cellerna kan se lite olika ut, men fungerar ungefär likadant hos alla organismer  Människans celler fungerar ungefär likadant som cellerna i en champinjon  Men det finns skillnader. En viktig skillnad mellan djurcell och växtcell är att i växtcellerna finns små gröna korn med klorofyll.  Här sker världens allra viktigaste kemiska reaktion.  Här omvandlar växterna koldioxid och vatten till socker (och syre). Detta kallas för fotosyntesen och är grunden för växternas och djurens liv på jorden.

7 VäxtcellDjurcell

8 Bakterier och svampar  Bakterier och svampar är också uppbyggda av celler  Bakterieceller har cellmembran och cellvätska, men saknar cellkärna  Svampceller är mer lika djurceller än växtceller. Till exempel så saknar de saknar klorofyllkorn  En viktig skillnad är att det finns mer än en cellkärna i svampceller.

9 Levande organismer består av DNA  bakterier består av en enda cell, medan en människa består av flera miljarder celler  I alla våra celler finns ett ”ritning” med instruktioner för vad cellen ska bli och vilken uppgift den ska ha  I dina celler finns DNA-molekyler som bär på instruktionerna för hur du ska se ut och vilka egenskaper du ska ha  Instruktionerna kallas gener och du har ärvt dem av dina föräldrar  Du har mer än 20 000 gener i varje cell och det finns ingen med exakt likadana gener som du

10 Art, släkte och familj  Det är generna som bestämmer vad vi blir för något  Vissa djur är olika som elefanten och nyckelpigan  Andra djur är lika som hunden och vargen  Hunden kommer från vargen och man säger därför att de är nära släkt  Organismer som kan få ungar tillsammans tillhör samma art

11 Carl von Linné  Alla arter har ett vetenskapligt namn på latin  Sveriges främste vetenskapsman Carl von Linné levde på 1700-talet och delade in växter och djur efter deras utseende  Han gav dem ett dubbelnamn på latin, det första var släktnamn och det andra var artnamn  De släkten som liknade varandra sorterades in i familjer  Linnés system med art, släkte och familj används fortfarande

12

13 Svara på frågorna i ditt häfte  Vad är alla organismer uppbyggda av?  Vad är gemensamt för alla levande varelser?  Var finns dina gener?  År 1758 gav Linné vargen det latinska namnet Canis lupus. Vilket är släktnamnet och vilket är artnamnet?


Ladda ner ppt "Livets former Djur. Biologi -läran om livet Allt levande kallas organismer  Livet på jorden har utvecklats under flera miljarder år.  För att hålla."

Liknande presentationer


Google-annonser