Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En planet föds..

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En planet föds.."— Presentationens avskrift:

1 En planet föds.

2 Jordens historia på tolv timmar
Vi tänker oss jordens historia, som varat i ca år utlagt under en tolvtimmarsperiod. Varje timme motsvarar då ca. 400 milj. År och varje ”årmiljon” ca 9 sekunder.

3 Jorden bildades kl.12.00 När jorden bildades för 4,6 miljarder år sedan var den het, vulkanerna aktiva och jordytan bombarderades av meteoriter. Under den tid som gått har jorden svalnat, jättekontinenter bildats och spruckit sönder, berg har byggts upp och brutits ner. Atmosfären har fyllts av syre som skapats av levande organismer.

4 De första levande cellerna kom kl.14.45
De första levande cellerna på jorden var troligen bakterier. Man har funnit fossil (förstenade rester) av bakterier som levde för ca: 3.7 miljarder år sedan.

5 Fotsyntesen utvecklades kl.15.15
De första organismerna som använde ljusenergi har utvecklats: Cyanobakterierna (Blågröna alger). De har fotosyntes och kan alltså tillverka energirik näring och avge syre (O2).

6 En ny sorts celler kommer kl.20.00
2/3 av jordens födelse har gått. Det har bildats ozon-lager som skyddar mot UV-strålning. Nu först utvecklas ”växter” – encelliga alger med cellkärna, klorofyllkorn och mitokondrier(cellens ”förbränningsfabriker”). Klorofyllkorn och mitokondrier var troligtvis från början fritt levande organismer som slukades av en större encellig organism. Ett sammarbete som skulle visa sig mycket lyckosamt. Den nya cellen – växtcellen – blir ytterst framgångsrik!

7 Livet går upp på land kl ”Kl börjar de första växterna att anpassa sig för ett liv på land. De är enkla sporväxter, som härstammar från gröna alger. Det är fördelar att leva på land då det finns koldioxid i luften och ljuset flödar hela dagarna. Det finns heller ingen konkurrens.

8 De första ryggradsdjuren kom Kl.22.53
För 450 miljoner år sedan uppträdde de första ryggradsdjuren. De första ryggradsdjuren är fiskliknande Pansarrundmunnar.

9 De första landdjuren kom Kl.23.06
Under Silur och devonperioderna har olika sporväxter börjat utvecklas uppe på land, och de första träden (stora ormbunksliknande träd) bildar skogar. Bland de fiskar som nu lever utvecklas de först fyrfota djuren som är amfibier (groddjur).

10 De första kräldjuren kom Kl. 23.15
Kräldjuren (reptilerna) utvecklades ur groddjur vid slutet av Karbon. De mest kända är dinosaurierna som dominerade livet på land i över 150 miljoner år. Under Kritaperioden minskar dinosaurierna i antal för att vid periodens slut för omkring 65 miljoner år sedan, försvinna helt.

11 De första däggdjuren kom Kl.23.30
För 200 miljoner år sedan utvecklas de första däggdjuren ur en sorts enkla och tidiga reptiler. De är små som råttor och har väl utvecklade tänder och hårig päls. Att ge di är en ny och viktig däggdjursegenskap.

12 För ca 5-7 miljoner år sedan levde en population av svanslösa apor någonstans i utkanten av Östafrikas vidsträckta regnskogar. Av någon anledning klövs populationen i två delar. Den ena utvecklades till schimpanser och den andra, som lämnade regnskogen, till homonider (människoliknande).


Ladda ner ppt "En planet föds.."

Liknande presentationer


Google-annonser