Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nedbrytning av plast i Naturen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nedbrytning av plast i Naturen"— Presentationens avskrift:

1 Nedbrytning av plast i Naturen
Fiskelina: 600 år Plastflaska (PET): 450 år Tuggummi: år Plastpåse: år Cigarettfimp: 1-5 år

2 Effekter på miljö Nedbrtytningstiderna är inte exakta. Tiden beror på:
vilken typ av plast t.ex. mjuk eller hårdplast hur plasten är utformad, Temperatur, tillgång till solljus, syre, bakterier, alger och i vilken miljö plasten hamnar t.ex. skog, hav etc. Nedbrytning av plast tar längre tid i vattenmiljö än i skogen eftersom: det är ofta kallare i vatten än i skogen Vatten innehåller mindre syre, och att bakterier och alger kan hindrasolstrålar att nå plasten i vattnet. Idag tillverkas ungefär 300 miljoner ton plast varje år, en del återvinns men majoriteten av plast som tillverkas finns kvar. Nedbrytning av plast sker när bindningar bryts mellan molekylerna i plastens byggstenar. En snabbare nedbrytning av plast behöver mer UV-strålning, värme, syre, och fuktighet. Biologisk nedbrytning är en process som ta lång tid.

3 Plast + kemikalier = sant
Plast är ofta behandlat med kemikalier för att få speciella egenskaper (t.ex. mjukgörande medel som PCB användes för ett antal år sedan). När plast bryts ner blir dessa kemikalier kvar i naturen. Plast fungerar ofta som en magnet för icke naturliga ämnen i naturen. Plast fungerar som en svamp som suger åt sig kemikalier och gifter ur vattnet.

4 Effekter på djur Eftersom plast innehåller kemikalier som kan vara farliga för levande varelse i naturen, blir det omöjligt för nedbrytare som bakterier och maskar att bryta ner plast. Att lämna plast ute i naturen kan vara farlig för många djur som får, hundar, hästar, m.m. Att lämna plast ute i naturen kan också vara en källa för spridning av sjukdomar, t.ex. plast som används som livsmedelsförpackningar.

5 Livscyckeldiagram för plast
Utvinning av råmaterial t.ex. olja. Miljöeffekter Tillverkning, bearbetning och utformning. utsläpp i vatten, marken och i luften. Distribution och transport. Utsläpp i luften. Användning/ återanvändning/underhåll. Fast avfall Återvinning. Nya produkter Avfallshant-ering. El- och värmeenergi


Ladda ner ppt "Nedbrytning av plast i Naturen"

Liknande presentationer


Google-annonser