Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Av: Klass 2A VT-14. Big Bang – Den stora smällen För länge sedan fanns inte universum. Allt som skulle bli universum var inte mycket större än en ärta.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Av: Klass 2A VT-14. Big Bang – Den stora smällen För länge sedan fanns inte universum. Allt som skulle bli universum var inte mycket större än en ärta."— Presentationens avskrift:

1 Av: Klass 2A VT-14

2 Big Bang – Den stora smällen För länge sedan fanns inte universum. Allt som skulle bli universum var inte mycket större än en ärta. Allt som finns nu var inne i den lilla ärtan. Till slut exploderade den. Det tog bara en sekund innan explosionen var över. Efter Big Bang tog utvecklingen mycket lång tid. Efter flera miljarder år bildades stora moln av gas och damm. Universum blir hela tiden större, större och större. Big Bang hände för 15 000 000 000 år sedan. Det här är en teori. En del människor tror att det gick till på ett helt annat sätt. Av: Filippa, Hilda, Oscar, Liam

3 Solar, stjärnor och galaxer Av gasmolnen från Big Bang bildades det miljontals stjärnor och galaxer. Av: Ida, Viktoria, Joel Vår galax heter Vintergatan, men andra människor i världen kallar den för Mjölkgatan.

4 Solen var inte den första stjärnan. Vår sol är ganska ung och en liten stjärna jämfört med många andra stjärnor. När vår sol föddes blev det bitar kvar av födelsemolnet. Solens yta är cirka 5 500 grader varm och solens kärna är 15 miljoner grader varm. Solen har mörka solfläckar som är lite svalare. De är 4000 grader varma. Om solen var en jättebadboll så skulle jorden vara ett litet pepparkorn.

5 Jorden bildas Jorden bildades för ungefär 4 och en halv till 5 miljarder år sedan. Jorden bildades av skräp som kom från solen. Av solskräpet från solen så bildades jorden och andra planeter i vårt solsystem. Jorden fick en skorpa som gjorde så att berg och vulkaner skapades. Det fanns inget liv på jorden. Av: Hanna, Ludde, Axel, Agnes Först var jorden ett glödande klot som kretsade runt solen. Jorden svalnade långsamt.

6 Jorden har ett skydd runt sig som skyddar från solens strålar så att det inte blir för varmt på jorden. Det skyddet kallas atmosfär.

7 Jordens inre Det tog miljoner år för jordskorpan att svalna. Jorden består av sten och lava. Men den ser inte likadan ut inuti som utanpå. Av: Ludwig, Edna, Alice, Jakob Jordskorpans yta består av plattor som är som ett pussel. Plattorna rör på sig. Skorpans tjocklek är 10 till 100 km. I Sverige är skorpan mellan 40 till 50 km tjock. I havet är skorpan tunnast.

8 Jordens radie är 6 400 km och en radie är från kärnan till skorpan. Det finns tre delar av jorden. De heter jordskorpan, manteln och kärnan. Kärnan har två delar en ytter och en inre. Den inre kärnan är fast och är 5000 grader varm och den yttre kärnan är flytande och är 3000 grader varm.

9 Vulkaner En vulkan bildas när det blir en spricka i vår jordskorpa. Då sprutar det upp en glödande massa. Där det sprutar upp glödande massa är det en vulkan. Den glödande massan är bara smält berg. Den glödande massan sprutar högt upp i luften. När massan kommer upp ur vulkanen kallas den för lava. Massan kommer från jordens inre och innan det kommer ut kallas det för magma. En vulkan sprutar ur sig massor av gaser. Av dessa gaser blir det vattenånga. Av: Evelina, Vilma, Adam, Tova

10 Av vulkanutbrott kan det bli jordbävningar eller som det också kallas jordskalv. När en jordbävning sker skakar jordskorpan. När en jordbävning sker så skakar det väldigt häftigt. Vulkaner kan bilda öar och berg. En vulkan kan se ut på olika sätt till exempel höga och långa, sneda, raka och platta och spetsiga och svarta, röda och ibland snöiga på toppen.

11 Det stora regnet, floder, sjöar och hav När jorden hade svalnat blev den skrynklig och fick en skorpa. Sen blev det väldigt många vulkanutbrott. Från vulkanerna sprutade det lava, grus och gaser. En av gaserna var vattenånga. Av: Tilda, Melvin, Isabella Vattenångan klumpade ihop sig till gigantiska moln. Det var då allt regn började. Det regnade i miljontals år. Av det regnet blev det floder sjöar och hav.

12 Det är samma vatten nu idag som regnade ner för miljontals år sen.

13 Livet började i havet Det första livet hade bara en enda cell, ingen cellkärna och var väldigt litet. Det livet hette prokaryot. Det betyder före kärnan. Det fanns inget syre i vattnet då. Syre var giftigt för encellingen. Av: Noel, Elsa, Tira, William Det första livet började i vattnet. Det här hände för 3 500 miljoner år sedan.

14 Sedan bildades encellingar som hade en cellkärna och alger som använde solljuset till att göra sin egen näring. Algerna tillverkade också syre. Sedan klumpade några encelliga djur ihop sig och blev till nya djur och alger.

15 Källor: SESAM Universumboken, Marie Rådbo, Almqvist & Wiksell SESAM Forntidsboken, Cecilia Lidström Holmberg, Almqvist & Wiksell Rymdboken, Göran Tengnäs, Betapedagog Urtidsboken, Lena Kallenberg & Bisse Falk, Tiden Nya Vi ser oss omkring, Natur och Kultur Vår jord 1 Jordklotet, Liber Vår jord 1 Livets uppkomst, Liber ungafakta.se naturhistoriskariksmuseet.se Big Bang – hur jorden och livet skapades, film från SLI Rymden i fokus: Jorden, film från SLI


Ladda ner ppt "Av: Klass 2A VT-14. Big Bang – Den stora smällen För länge sedan fanns inte universum. Allt som skulle bli universum var inte mycket större än en ärta."

Liknande presentationer


Google-annonser