Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jordens och livets utveckling, Del 1, från Big Bang – första livet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jordens och livets utveckling, Del 1, från Big Bang – första livet"— Presentationens avskrift:

1 Jordens och livets utveckling, Del 1, från Big Bang – första livet
Av: Klass 2A VT-14

2 Big Bang – Den stora smällen
Av: Filippa, Hilda, Oscar, Liam För länge sedan fanns inte universum. Allt som skulle bli universum var inte mycket större än en ärta. Allt som finns nu var inne i den lilla ärtan. Till slut exploderade den. Det tog bara en sekund innan explosionen var över. Efter Big Bang tog utvecklingen mycket lång tid. Efter flera miljarder år bildades stora moln av gas och damm. Universum blir hela tiden större, större och större. Big Bang hände för år sedan. Det här är en teori. En del människor tror att det gick till på ett helt annat sätt.

3 Solar, stjärnor och galaxer
Av: Ida, Viktoria, Joel Av gasmolnen från Big Bang bildades det miljontals stjärnor och galaxer. Vår galax heter Vintergatan, men andra människor i världen kallar den för Mjölkgatan.

4 Solen var inte den första stjärnan
Solen var inte den första stjärnan. Vår sol är ganska ung och en liten stjärna jämfört med många andra stjärnor. När vår sol föddes blev det bitar kvar av födelsemolnet. Solens yta är cirka grader varm och solens kärna är 15 miljoner grader varm. Solen har mörka solfläckar som är lite svalare. De är 4000 grader varma. Om solen var en jättebadboll så skulle jorden vara ett litet pepparkorn.

5 Jorden fick en skorpa som gjorde så att berg och vulkaner skapades.
Jorden bildas Av: Hanna, Ludde, Axel, Agnes Jorden bildades för ungefär 4 och en halv till 5 miljarder år sedan. Jorden bildades av skräp som kom från solen. Av solskräpet från solen så bildades jorden och andra planeter i vårt solsystem. Först var jorden ett glödande klot som kretsade runt solen. Jorden svalnade långsamt. Jorden fick en skorpa som gjorde så att berg och vulkaner skapades. Det fanns inget liv på jorden.

6 Jorden har ett skydd runt sig som skyddar från solens strålar så att det inte blir för varmt på jorden. Det skyddet kallas atmosfär.

7 Det tog miljoner år för jordskorpan att svalna.
Jordens inre Av: Ludwig, Edna, Alice, Jakob Det tog miljoner år för jordskorpan att svalna. Jorden består av sten och lava. Men den ser inte likadan ut inuti som utanpå. Jordskorpans yta består av plattor som är som ett pussel. Plattorna rör på sig. Skorpans tjocklek är 10 till 100 km. I Sverige är skorpan mellan 40 till 50 km tjock. I havet är skorpan tunnast.

8 Jordens radie är 6 400 km och en radie är från kärnan till skorpan.
Det finns tre delar av jorden. De heter jordskorpan , manteln och kärnan. Kärnan har två delar en ytter och en inre. Den inre kärnan är fast och är 5000 grader varm och den yttre kärnan är flytande och är 3000 grader varm.

9 Vulkaner Av: Evelina, Vilma, Adam, Tova En vulkan bildas när det blir en spricka i vår jordskorpa. Då sprutar det upp en glödande massa. Där det sprutar upp glödande massa är det en vulkan. Den glödande massan är bara smält berg. Den glödande massan sprutar högt upp i luften. När massan kommer upp ur vulkanen kallas den för lava. Massan kommer från jordens inre och innan det kommer ut kallas det för magma. En vulkan sprutar ur sig massor av gaser. Av dessa gaser blir det vattenånga.

10 Av vulkanutbrott kan det bli jordbävningar eller som det också kallas jordskalv. När en jordbävning sker skakar jordskorpan. När en jordbävning sker så skakar det väldigt häftigt. Vulkaner kan bilda öar och berg. En vulkan kan se ut på olika sätt till exempel höga och långa, sneda, raka och platta och spetsiga och svarta, röda och ibland snöiga på toppen.

11 Det stora regnet, floder, sjöar och hav
Av: Tilda, Melvin, Isabella När jorden hade svalnat blev den skrynklig och fick en skorpa. Sen blev det väldigt många vulkanutbrott. Från vulkanerna sprutade det lava, grus och gaser. En av gaserna var vattenånga. Vattenångan klumpade ihop sig till gigantiska moln. Det var då allt regn började . Det regnade i miljontals år. Av det regnet blev det floder sjöar och hav.

12 Det är samma vatten nu idag som regnade ner för miljontals år sen.

13 Det första livet började i vattnet.
Livet började i havet Av: Noel, Elsa, Tira, William Det första livet började i vattnet. Det första livet hade bara en enda cell, ingen cellkärna och var väldigt litet. Det livet hette prokaryot. Det betyder före kärnan. Det fanns inget syre i vattnet då. Syre var giftigt för encellingen. Det här hände för miljoner år sedan.

14 Sedan bildades encellingar som hade en cellkärna och alger som använde solljuset till att göra sin egen näring. Algerna tillverkade också syre. Sedan klumpade några encelliga djur ihop sig och blev till nya djur och alger.

15 Källor: SESAM Universumboken, Marie Rådbo, Almqvist & Wiksell
SESAM Forntidsboken, Cecilia Lidström Holmberg, Almqvist & Wiksell Rymdboken, Göran Tengnäs, Betapedagog Urtidsboken, Lena Kallenberg & Bisse Falk, Tiden Nya Vi ser oss omkring, Natur och Kultur Vår jord 1 Jordklotet, Liber Vår jord 1 Livets uppkomst, Liber ungafakta.se naturhistoriskariksmuseet.se Big Bang – hur jorden och livet skapades, film från SLI Rymden i fokus: Jorden, film från SLI


Ladda ner ppt "Jordens och livets utveckling, Del 1, från Big Bang – första livet"

Liknande presentationer


Google-annonser