Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

RYMDEN Av Molly Hansen. OM RYMDEN OM RYMDEN En galax är ett stjärnsystem.I galaxen finns även moln av gas och stoft eller damm. Alla himlakroppar i galaxen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "RYMDEN Av Molly Hansen. OM RYMDEN OM RYMDEN En galax är ett stjärnsystem.I galaxen finns även moln av gas och stoft eller damm. Alla himlakroppar i galaxen."— Presentationens avskrift:

1 RYMDEN Av Molly Hansen

2 OM RYMDEN OM RYMDEN En galax är ett stjärnsystem.I galaxen finns även moln av gas och stoft eller damm. Alla himlakroppar i galaxen hålls ihop av dragningskraften. I en galax kan flera miljader stjärnor vara samlade. Bild: clipart

3 Vintergatan Vintergatan Det är ungefär 200/500 stjärnor. Vintergatan är våran egen galax. En del av astronomer tror att det finns ett svart håll i mitten på Vintergatan. Långt ute vid vintergatans ena spiralarm finns våran sol. Våran sol är en av de miljader stjärnor som är i våran galax.

4 Vintergatan Vintergatan Våran vintergata är tjockare på mitten för att det finns mängder av stjärnor. I våran galax finns det damm, doft och gas.

5 Fakta om stjärnor Fakta om stjärnor StjärnornaEtt stjärnfall Solen är våran största stjärna i våran galax. Solen är den stjärnan som är närmast våran jord. Stjärnan föds i en nebulosa. I nebulosa föds flera stjärnor tillsammans,men det rör sig bort ifrån varandra. Det finns några dubbel stjärnor som rör sig runt varandra. Stjärnor föds, lever och dör. Nebulosa är ett dagis för stjärnor kan man säga.

6 Källor Stora läs och lär-Maria Tengnäs Rymdboken-Beta Pedagog Bilder: clipArt

7 Stjärnbilder Stjärnbilder Kalavagnen Det finns tusentals stjärn bilder. Kalavagnen är nog den lättaste att hitta. Karlavagnen är en del av stora björnen. Sverige tycker bara att den ser ut som en vagn.

8 Stjärn bilder Stjärn bilder polstjärnan Polstjärnan befinner sig rakt ovanför nordpolen. Kalavagnens två sista stjärnor då kan du säkert hitta polstjärnan. Polstjärnan ser ut som den står stilla. När de andra stjärnorna ser ut som det rör sig. Föritiden hade inte kompassen blivit uppfunnen så sjömännen höll koll på polstjärnan för den var rakt på norr.

9 Solen Solen Om solen Det tar 8 minuter för solens strålar att nå jorden. Solen är en medelstor stjärna. Solen föddes i ett gasmoln för 4,6 miljader år sedan. Utan solen så skulle det inte finnas något liv på jorden. Solen sänder jus och värme som är livsviktigt för djur, växter och människor.

10 solen solen solen Inuti för vandlas vätgas till helium och energi. Längst in i solens kärna är det 15 grader varmt. Ibland sänder solen lågor i rymden som är av gas. På solens yta är 5800 grader varmt. På solensfläckar är det kallare en på solen. För i tiden så va solen deras gud och de kallade solen för Ra.

11 Solsystemet Solsystemet Solen är i mitten av vårt solsystem. Solen har en dragningskraft som drar planeterna runt solen. Förr i tiden så trodde dem att Jorden var platt Och att planeterna surrade runt Jorden. Men vi vet att Jorden är rund och att solen är i mitten och planeterna åker runt solen.

12 Solsystemet Vi har 8 planeter. De heter Merkurius. Venus, Tellus, Jorden, Mars, Jupiter och Pluto. Pluto Var en planet men sen Så sa man att den Va en dvärgplanet.

13 Merkurius Merkurius FaktaBild på Merkurius Merkurius är den minsta planeten. Den är den som är närmast vår sol. Den ser ut som vår måne. Merkurius är av sten. Dens kärna är av järn. Den är lite störe en vår måne.

14 Merkurius Fakta Fakta Ritad bild på Merkurius Det tar för Merkurius 88 dyngn för den att snurra runt solen. Den är het på dagen typ 430 grader. På natten så är den -180 grader. Merkurius är synlig från jaorden. Men den är svår att upptäka för den är så nära solen. Planeten saknar atmosvär då kan den inte rekfeltera solljuset. Himlen är svart som månens himmel.

15 Merkurius som blir under sökt Rymnd sonden Messenger flög förbi Merkurius 2008 och 2009. Den tog bilder på den och så hunder sökte den planeten

16 Venus Venus är den andra planeten. Venus är ungefär lika stor som jorden. Det är därför vi kallar det för tvillingplaneter. Venus är av sten. På Venus yta så är det berg, vulkaner och slätter. Venus har en atmosfär av koldioxid som har ett molntäcke och det inehåller svavelsyra. Venus är en mulen planet som har mycket Regn och åska. Venus är väldigt långsam runt solen på 225 dagar. Ett dagar på Venus är 243 dagar på jorden. Det är lätt att se venus från jorden. När solen är nere så kan man se den lysa med ett starkt vitt sken i väst. Då kallas Venus för aftonstjärnan.

17 Venus Ibland säger folk att Venus är en stjärna men egentligen är den en planet. Planeten lyser inte av sig själv. Egentligen så reflekterar den ljuset från solen. Flera rymdsonderhar besökt Venus. Man kan inte se Venus yta för det är tätamoln som skymmer Venus.

18 Tellus/Jorden Jordens axel lutar lite det är därför vi har årstider. Vår planet är den 3:e planet. 150 miljoner km till solen från jorden. Vi har en måne som snurrar runt oss. Månen är gjort av sten. Det tar 365 dygn för jorden att snurra runt solen. Det tar 24 timmar för jorden att snurra runt sin egen axel.

19 Tellus/Jorden I mitten av jordklotet så finns Ekvarton. Där är det varmast för där är det öken. Det finns bara liv på Tellus/Jorden. För det går bara att leva på den här planet. Vi har atmosfär som har luft och syre och vattenånga. Jorden/Tellus har ett skal som är gjort av hårt berg. Det kallas för Jordskorpa. I Jorden så finns det flytande magma. Solen lyser bara på en sida i taget. Det är därför man inte kan ha dag på samma dag.

20 Saturnus  Saturnus  Saturnus är den sjätte planeten från solen. Den är den näst största planeten. Jupiter är större än Saturnus. Saturnus är en gas planet. Saturnus roterar och snurran väldigt fort. På Saturnus så är ett dygn 10 timmar och 39 minuter. Planeten har plattast till vid pelarna. Planeten är bredare på mitten av den höga hasigheten. Det tar 30 år för den att snurra runt solen. Runt planeten så har den atmosfär. Atmosfären är gjord av gaser, väte och helium. Det blåser kraftiga stormar och orkaner. I atmosfären så är det -100 grader. Saturnus har det finnaste ringarna i vårt solsystem. I ringarna fanns där iskristaller, dammkorn, sandkorn och småstenar. Planeten har fler än 60 månar. Det flesta består av is. Saturnus störstaste måne heter Titan. Titan är större än Merkurius.


Ladda ner ppt "RYMDEN Av Molly Hansen. OM RYMDEN OM RYMDEN En galax är ett stjärnsystem.I galaxen finns även moln av gas och stoft eller damm. Alla himlakroppar i galaxen."

Liknande presentationer


Google-annonser